Σκάνδαλο, ποιο σκάνδαλο; Δημοκρατία, ποια δημοκρατία;

Σκάνδαλο, ποιο σκάνδαλο; Δημοκρατία, ποια δημοκρατία;
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ αν ισχύει ότι έχουν καταστραφεί τα στοιχεία της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη, πρόκειται για σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο.

Τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα, επιβεβαίωσαν ότι η Ελληνική Δημοκρατία διέρχεται μια πολύ σοβαρή κρίση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με συντονισμένες κινήσεις επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιβάλλοντας το νόμο της σιωπή, κατά παράβαση των δημοκρατικών αρχών και της θεσμικής δεοντολογίας. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πληροφορίες (που δεν διαψεύδονται) για καταστροφή κρίσιμων στοιχείων για τις υποκλοπές. Η εικόνα δε της Ελλάδας στην Ευρώπη μοιάζει όλο και πιο πολύ με αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, των χωρών δηλαδή που διολισθαίνουν στον αυταρχισμό.

Η ακύρωση της Εξεταστικής

Με το “καλημέρα” η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική “έκοψε” τους μάρτυρες που πρότεινε η αντιπολίτευση. Δεν καλούνται τελικά οι κ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης και Γεραπετρίτης παρότι είχαν την πολιτική ευθύνη για την ΕΥΠ. Δεν καλούνται ούτε οι επιχειρηματίες τα ονόματα των οποίων έχουν συνδεθεί με το σκάνδαλο, ούτε οι αρμόδιοι εισαγγελείς, αλλά ούτε και οι δημοσιογράφοι που έχουν πέσει θύματα των παρακολουθήσεων ή έχουν κάνει τις μεγάλες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

Το κόψιμο των μαρτύρων της αντιπολίτευσης (που προκάλεσε την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) σε συνδυασμό με την απόφαση να καλυφθεί η διαδικασία από το απόρρητο, δείχνει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να ακυρωθεί ερευνητικά η Εξεταστική, προκειμένου να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο. Πρόκειται για διαδικασία fast track για βα μείνουν όλα στο σκοτάδι και όχι να έρθουν στο φως όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική μεθόδευση είναι απαράδεκτη θεσμικά, αφού επιβάλλει ασφυκτικό έλεγχο στην Εξεταστική, μην αφήνοντας στην αντιπολίτευση ούτε τον στοιχειώδη ελεύθερο χώρο, όπως είθισται και προβλέπει το σύνταγμα. Από τη σκοπιά της δημοκρατικής λειτουργίας, η επιχείρηση συγκάλυψης μπορεί να είναι εξίσου βλαπτική με το ίδιο το σκάνδαλο.

Η καταστροφή των στοιχείων

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα Νέα, τα ηλεκτρονικά αρχεία των υποκλοπών της ΕΥΠ σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και του Βασίλη Κουκάκη, έχουν καταστραφεί για… τεχνικούς λόγους. Ανάλογο ρεπορτάζ για καταστροφή κρίσιμων στοιχείων είχε πριν λίγες μέρες ο Δημήτρης Τερζής στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση της Βίκυς Σαμαρά για το NEWS 24/7 δεν διέψευσε το δημοσίευμα. “Δε γνωρίζω για καταστροφή ή μη. Γνωρίζουν αυτοί που είναι αρμόδιοι από το νόμο και εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ”, υποστήριξε ο κ. Οικονόμου.

Αν ισχύει ότι έχουν καταστραφεί τα στοιχεία, πρόκειται για σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο, το οποίο επισύρει σοβαρές ποινικές ευθύνες και δείχνει οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο με άνωθεν εντολή. Η δικαιολογία των “τεχνικών λόγων”, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει αφού υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

Πού το είδατε το σκάνδαλο;

Όσες και όσοι παρακολούθησαν τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές (PEGA), ασφαλώς έκαναν θλιβερές συγκρίσεις με τις διαδικασίες της δικιάς μας Βουλής. Σε μια ανοιχτή συνεδρίαση όπου είχαν κληθεί οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης, Σταύρος Μαλιχούδης και Ελίζα Τριανταφύλλου ετέθησαν όλες οι κρίσιμες ερωτήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών -τις ερωτήσεις δηλαδή που δεν έχουμε ακούσει στα πάνελ των καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Από την κυβέρνηση μίλησαν οι Θανάσης Σταβέρης, γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και Πάνος Αλεξανδρής, γγ Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι προκάλεσαν τόσο καλές εντυπώσεις στους ευρωβουλευτές ώστε η φιλελεύθερη ερωβουλεύτιρα Σόφι ιν’τ Βελντ χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις τους “κωμικό σκετς”. Μάλιστα ο κ. Αλεξανδρής αναρωτήθηκε: “Γιατί είναι σκάνδαλο; Επειδή το χαρακτήρισε έτσι ο Τύπος;” Η φράση του θα μπορουσε να συνοψίσει τη συνολική στάση της κυβέρνησης. Ποιο σκάνδαλο. αλλά και ποια δημοκρατία, να λέμε τώρα…

Πάντως τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα συζητήσει το θέμα: “Παρακολουθήσεις και κατασκοπευτικό σύστημα Predator στην Ελλάδα”. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν με τον κ. Αλεξανδρή και την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα