Η “κατάρα” που ακούγεται ως “ευχή”: “Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς”

Η “κατάρα” που ακούγεται ως “ευχή”: “Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς”
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας, εν μέσω πανδημίας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για τα χρόνια της πανδημίας, την διαχείρισή της, τους αντιεμβολιαστές και τα επιχειρήματά τους που εξαντλούνται

Καμμία κυβέρνηση δεν επιβίωσε πολιτικά κάνοντας απλώς διαχείριση της εξουσίας. Ούτε επιβίωσε στρουθοκαμηλίζοντας, βάζοντας στο “συρτάρι” τα προβλήματα, παριστάνοντας ότι δεν υπάρχουν. Αυτή η τακτική έχει “κοντά ποδάρια” και είναι -επί της ουσίας- ένας προαναγγελθείς, πολιτικά, θάνατος..!

Η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι μια απλή κρίση. Είναι η “κατάρα” ακούγεται ως “ευχή”: “Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς”.

Μια “κατάρα” που ο Γερμανός φιλοσόφος Χέγκελ την ερμήνευε λέγοντας ότι “η παγκόσμια ιστορία δεν προσφέρεται για την ευτυχία. Οι περίοδοι ευτυχίας είναι άδειες σελίδες στην παγκόσμια ιστορία”.

Σε απλά ελληνικά οι “μεγάλοι” της ιστορίας, έγιναν “μεγάλοι” γιατί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολέμους, εμφυλίους, λιμούς, λοιμούς, πανδημίες, φωτιές, σεισμούς και κάθε λογής καταποντισμό.

Και σήμερα, δυστυχώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετές απ’ αυτές τις “πληγές του Φαραώ”: Μια πρωτοφανή πανδημία, που έχει “γονατίσει” τον πλανήτη, μια κλιματική αλλαγή, που τα καταστροφικά αποτελέσματά της τα βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, είτε με τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές, είτε με τις πλημμύρες που δυστυχώς είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε άμεσα…

Αυτός, λοιπόν, που του έτυχε “στην βάρδια του”, να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις, μόνο με έναν τρόπο μπορεί να ανταποκριθεί: Με αυτόν που ο θυμόσοφος λαός λέει: “σπάζοντας αυγά”!

Όχι ημίμετρα, όχι συμβιβασμούς, όχι λαϊκισμούς, όχι διγλωσσία, όχι τακτική που απλώς “χαϊδεύει αυτιά”!

Το θέμα των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, που άνοιξε χθες η κυβέρνηση είναι ένα απ’ αυτά για τα οποία η ιστορία θα μας κρίνει!

Και είτε θα μας βάλει στα “μαύρα κατάστιχα”, είτε θα μας αποδώσει εύσημα!

Επι του πρακτέου: Ορθά η κυβέρνηση πήρε μέτρα, που αφορούν τους αντιεμβολιαστές. Δεν μπορεί μια μικρή ετερόκλητη ομάδα φανατικών, (θρησκόληπτοι, λαϊκιστές, συνωμοσιολόγοι, αντιεξουσιαστές, αδαείς, δεισιδαίμονες, κ.α.) “κραδαίνοντας” ως “σπάθα” το δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν, καταπατούν -επί της ουσίας- στους συμπολίτες τους το ιερότερο δικαίωμα στην υγεία και την ζωή.

Δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι -και δεν αναφέρομαι μόνο στους υγειονομικούς, στους εργαζόμενους σε δομές υγείας, όπως οίκους ευγηρίας, στους εκπαιδευτικούς, αλλά σε όλους, που έχουν ορκιστεί ότι σκοπός της ζωής τους θα είναι η υγεία των συνανθρώπων τους ή η φροντίδα των μαθητών-, να αρνούνται να εμβολιαστούν βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών τους ή των παιδιών, ή των συγγενών και των φίλων τους, επικαλούμενοι θεωρίες συνωμοσίας, ή το δικαίωμά τους να βάζουν στο σώμα τους μόνο ότι αυτοί θέλουν ή μόνο και μόνο επειδή, ετσί, θέλουν να πάνε κόντρα στην εξουσία.

Όπως επίσης δεν μπορεί οι συνδικαλιστικοί ταγοί να προσπαθούν να είναι “και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ”. Δηλαδή, από την μια να δηλώνουν ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού και από την άλλη να καλύπτουν τα μέλη τους στην άρνησή τους να εμβολιαστούν. Συνήθως τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι ότι πρέπει να τους δοθεί χρόνος να το σκεφτούν ή ότι δεν ήταν επαρκής η πληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια.

“Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”… Κατ’ αρχήν, στους υγειονομικούς είχε δοθεί επαρκής χρόνος τριών μηνών να το σκεφτούν, κατά δεύτερον ήταν πρώτη επαγγελματική ομάδα, που εμβολιάστηκε, άρα είχαν άφθονο χρόνο να προβληματιστούν και τρίτον υπήρχαν εκατοντάδες ειδικοί στο χώρο εργασίας τους, που -θεωρώ βέβαιο- ότι προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν όλο αυτό το διάστημα την αξία του εμβολιασμού.

Όσο για τους υπόλοιπους, δεν υπήρχε έντυπο, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό μέσο, που να μην έβγαινε ένας ειδικός επιστήμονας να μιλήσει για το θέμα. Και άκουγαν και ήξεραν! Και δικαιολογία δεν υπάρχει!

Όσο για τα κόμματα, αν εξαιρέσουμε αυτά, που ψαρεύουν στα θολά “ιδεολογικά νερά” των αρνητών του εμβολιασμού, τα υπόλοιπα θα πρέπει να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία, ότι ο εμβολιασμός είναι -αυτή τη στιγμή- το μόνο όπλο κατά του κορονοϊού. Ότι ο εμβολιασμός είναι πράξη ευθύνης προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία. Η κριτική για τα επιμέρους απαραίτητη, αλλά δεν πρέπει να νοθεύει το βασικό μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού!

Τέλος, η Εκκλησία πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα: Να προχωρήσει μόνη της στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ιερέων, των ιεροψαλτών και των νεωκόρων και στους αρνητές να επιβληθεί διαδικασία ανάλογη με αυτή της διαθεσιμότητας που αποφασίστηκε για τους υγειονομικούς.

Δυστυχώς, όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, η μοίρα, μας “καταράστηκε” να ζήσουμε σε “σε ενδιαφέροντες καιρούς”. Σε πολύ ενδιαφέροντες θα πρόσθετα… Και η ιστορία θα μας κρίνει όλους… Τον καθένα από το μετερίζι που βρίσκετε!

Όπως έκρινε τους αρνητές του πρώτου εμβολίου, αυτό για την ευλογιά, που είχε θερίσει την ανθρωπότητα. Τους αμαθείς, σκοταδιστές, δεισιδαίμονες της εποχής που υποστήριζαν -και έβρισκαν και οπαδούς- ότι όποιος θα έκανε εκείνο, το πρώτο το εμβόλιο, θα μεταμορφωνόταν σε… αγελάδα ή σε κάποιο άλλο ζώο!!!

Και αυτό γιατί ο πρωτοπόρος Βρετανός παθολόγος Εντουάρντ Τζένερ, που παρασκεύασε το σωτήριο φαρμακευτικό σκεύασμα, χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη, λύμφη από αγελάδα (δηλαδή το λευκό υγρό από το αίμα, που έχει σύσταση παρόμοια με το πλάσμα)!

ΥΓ 1: Υπήρχε ένα τελευταίο επιχείρημα των αρνητών… Ότι τα εμβόλια δεν είχαν πάρει τελική άδεια κυκλοφορίας και μας χρησιμοποιούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες ως… πειραματόζωα… Όμως ο FDA, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, έδωσε την τελική έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer και σύντομα θα ακολουθήσει και η αδειοδότηση των υπολοίπων.

Όποτε πάει και αυτό το επιχείρημα… Να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν για να πουν!

ΥΓ 2: Οι αντιεμβολιαστές δεν εμφανίστηκαν τώρα με τον κορονοϊό. Η δράση τους είχε ξεκινήσει πιο πριν. Στόχος τους να πειστούν οι γονείς να μην κάνουν στα παιδιά τα γνωστά εμβόλια που γίνονται εδώ και δεκαετίες. Ένα κίνημα, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ κατά του εμβολίου τις ιλαράς. Και υπάρχει ακόμα… Απλά, τώρα τα καλύπτει όλα η… “μητέρα των μαχών”, ο πόλεμος κατά του εμβολίου του κορονοϊού..!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα