Ο Σκέρτσος, ο Μπαλάσκας και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους αστυνομικούς

Ο Σκέρτσος, ο Μπαλάσκας και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους αστυνομικούς
Ο Άκης Σκέρτσος Eurokinissi

Ο Γιάννης Μιχελάκης σχολιάζει τις δηλώσεις Σκέρτσου και μιλά για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό που πλέον εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η συζήτηση για τα αν νοσούν ή όχι, από τον κορονοϊό, οι αστυνομικοί, προφανώς και δεν είναι σοβαρή και ούτε μπορεί να έχει κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο…

Ακόμα και ο κ. Σκέρτσος, η δήλωση του οποίου προκάλεσε την όλη συζήτηση, ξεκαθάρισε το θέμα λέγοντας, ότι η οποία παρερμηνεία, για τα όσα είπε σχετικά, προκλήθηκε λόγω του «πιεστικού τηλεοπτικού χρόνου», που πολλές φορές αδικεί «το σκεπτικό πίσω από μια τοποθέτηση».

Και ποια ήταν η τοποθέτηση, δηλαδή τι ήθελε, τελικά, να μας πει ο υπουργός Επικρατείας και χάθηκε στον «πιεστικό τηλεοπτικό χρόνο»; Ότι «προφανώς οι αστυνομικοί νοσούν και μεταδίδουν, όταν δεν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας, όσο και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας».

Όσο για τα περί «ερευνών» ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε, ότι οι αστυνομικοί «δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού, που να δικαιολογούν την επιβολή οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας». Και πρόσθεσε ότι «από τις καθημερινές ιχνηλατήσεις, που πραγματοποιούν με επιστημονική μεθοδολογία επί 20 μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα».

Ας πάμε όμως στην ουσία της υπόθεσης. Και αυτή δεν είναι είναι άλλη από το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Είτε αυτές προσδιορίζονται με βάση την ηλικία, είτε προσδιορίζονται με βάση το επάγγελμα.

Σήμερα η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, βιώνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας με βίαιο τρόπο και οδυνηρό κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Τα συστήματα υγείας, ακόμα και αυτά των πλούσιων χωρών, έχουν γονατίσει! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, που έχει αρχίσει να στέλνει ασθενείς, σε ΜΕΘ άλλων χωρών.

Τα προβλήματα θα ήταν σαφώς λιγότερα και οι απώλειες μεταξύ των συνανθρώπων μας αισθητά μικρότερες, αν ο εμβολιασμός ήταν πάνω από το όριο του 85% που έχουν θέσει οι επιστήμονες ως ικανό και αναγκαίο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Η Αυστρία, για παράδειγμα, με ένα πληθυσμό λίγο μικρότερο από της Ελλάδος, περίπου 8,9 εκατομμύρια και ποσοστό εμβολιασμού λίγο μεγαλύτερο από αυτόν της πατρίδας μας, ήτοι στο 66%, αποφάσισε ένα σκληρό λοκντάουν και θα είναι η πρώτη χώρα που θα επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πάντες, σε όλη την επικράτεια. Είτε «συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς» είτε όχι! Στους πάντες!

Και όχι μόνο στην Αυστρία… Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, κ.ά. έχουν αρχίσει να επιβάλουν την υποχρεωτικότητα.

Ας μην ξεγελιόμαστε: Η πανδημία ή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με καθολικά λοκνταούν ή με υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό!

Τα καθολικά λοκντάουν είναι και άδικα και στέλνουν και λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Σε απλά ελληνικά: Δεν μπορεί «μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά». Δεν μπορεί δηλαδή, οι εμβολιασμένοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με εκείνους, που αρνούνται, για τον οποιονδήποτε λόγο, να εμβολιαστούν!

Δεν μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να είναι επί «δικαίων και αδίκων».

Μια τέτοια λογική, στέλνει δε, και λάθος μήνυμα στην κοινωνία! Γιατί οι συμπολίτες μας, που είναι ακόμα διαστακτικοί ή έχουν παρασυρθεί από τους κατ’ επάγγελμα «ψεκασμένους» και αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, όταν βλέπουν ότι, ό,τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους ισχύει και για τους εμβολιασμένους γιατί θα πειστούν, τελικά, να πάνε σ’ ένα εμβολιαστικό κέντρο;

Και τέλος πάντων, τα σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, φαίνεται ότι έχουν ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Οι εμβολιασμοί, απ΄την έναρξη της εφαρμογής τους αύξησαν τα ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 200%! Και δεν έχουμε δει ακόμα πόσο θα επηρεάσουν τα νέα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται απ’ αυτή την εβδομάδα.

Βέβαια, στο σημείο αυτό -πρέπει να ομολογήσω- ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο θέμα της υποχρεωτικότητας: Για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου, (όπως για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς ή τους εργαζομένους στα υγειονομικού ενδιαφέροντος επαγγέλματα). Ειδικά όμως για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας το μεσοδιάστημα της αντικατάστασης θα είναι δύσκολο, διότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα αναπλήρωση εκείνων που θα επιμείνουν να μην εμβολιαστούν.

Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος «κάντο όπως ο Μπάιντεν». Ο αμερικανός Πρόεδρος έθεσε στους εργαζόμενους στο αμερικανικό δημόσιο (και στον στρατό και στην αστυνομία) τελεσίγραφο για το θέμα του εμβολιασμού. Χθες αυτό έληξε και η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα ήταν κοντά στο 90%!

Τώρα, ειδικά για την Εκκλησία, μάλλον είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» η υποτιθέμενη αδυναμία ελέγχου αυτών που θα προσέρχονται στους ναούς. Η δε, υποχρεωτικότητα είναι εφικτή. Αφού μπόρεσαν και το έκαναν κάποιοι μητροπολίτες, όπως ο Ζακύνθου και ο Μυτιλήνης, γιατί να μην μπορούν να το κάνουν και οι υπόλοιποι;

Πάντως, η κυβέρνηση, πριν υποχρεωθεί να αναιρέσει τον εαυτό της, σχετικά με τα τα όσα έχει πει για την μη εφαρμογή γενικευμένων λοκντάουν, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, καλό είναι να «σπάσει αυγά», επιβάλλοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες, ηλικιακές ή και επαγγελματικές!

Και δεν περιποιούν τιμή, δηλώσεις συνδικαλιστών, για αντίθεση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε σημείο, που να αποτελεί γι’ αυτούς… «casus belli»!

«Casus belli» για μισθολογικά θέματα, ή θεσμικά αιτήματα, ή δικαιωμάτων στο θέμα της εργασίας ενός κλάδου είναι κατανοητά και αποδεκτά… Αλλά «casus belli» για θέματα δημόσιας υγείας μου είναι αδιανόητο!

Είναι δε, το λιγότερο κοροϊδία, να δηλώνουν, ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού και ότι οι ίδιοι είναι εμβολιασμένοι, αλλά όταν πρόκειται να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας να δηλώνουν… μαχητικά αντίθετοι.

Αν οι ίδιοι εμβολιάστηκαν, γιατί πιστεύουν ότι είναι καλό, για τους ίδιους, αλλά και για τους συνανθρώπους τους, γιατί αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα; Εμένα το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι για να «ψαρεύουν» συνδικαλιστικά στα «θολά νερά»  των αρνητών και όσων έχουν παρασυρθεί από τους κατ’ επάγγελμά «ψεκασμένους» και είναι διστακτικοί στο να εμβολιαστούν…

Η κυβέρνηση πρέπει να «σπάσει αυγά»… Να τολμήσει και να επιβάλλει την υποχρεωτικότητα και στους αστυνομικούς και στους ιερείς, και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στους εκπαιδευτικούς και στους εργαζόμενους στα υγειονομικού ενδιαφέροντος επαγγέλματα.

Πριν υποχρεωθεί από την πίεση των επιπτώσεων του σφοδρού τέταρτου κύματος που βιώνει όλη η Ευρώπη…

Και κάτι ακόμα: Οι επιστήμονες λένε, ότι αν δεν ανεβάσουμε την εμβολιαστική κάλυψη ικανοποιητικά, είναι πολύ πιθανό να μας πλήξει και πέμπτο κύμα! Αλίμονό μας δηλαδή αν συνεχίσουμε με αυτά τα μυαλά…

ΥΓ: Σε προηγούμενο κείμενο μου, σχετικό με το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους αστυνομικούς, είχα αναφερθεί στον συνδικαλιστή κ. Σταύρο Μπαλάσκα, τον οποίο είχα χαρακτηρίσει «τιτουλάριο» καθώς είχε παραιτηθεί πριν από μερικούς μήνες από την ΠΟΑΣΥ. Όμως, όπως με πληροφόρησε ο ίδιος, στις εκλογές, που έγιναν στην Ομοσπονδία των αστυνομικών, αρχές Νοεμβρίου, εξελέγη και πάλι στο ΔΣ της ΠΟΑΣΥ. Σιδεροκέφαλος!

Άρα, τα περί «τιτουλάριου» άκυρο, αλλά για όλα τα υπόλοιπα επιμένω μέχρι κεραίας κ. Μπαλάσκα. Ότι δηλαδή μου είναι αδιανόητο ένας μη εμβολιασμένος, να ελέγχει αν κάποιος έχει εμβολιαστεί! Και για εμπέδωση -όχι μόνο σε σας βέβαια- τα επανέλαβα και σήμερα, καθώς το απαιτούσε και η επικαιρότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα