Οι τρομπέτες της αναποτελεσματικής αντιπολίτευσης

Οι τρομπέτες της αναποτελεσματικής αντιπολίτευσης
Πάνος Σκουρλέτης και Στέλιος Κούλογλου eurokinissi

Οι φωνασκίες, η εσωστρέφεια που αφήνει αδιάφορη την κοινωνία και ο άχυμος καταγγελτικός λόγος δεν αποδίδουν. Υπάρχει άλλη οδός για τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσπαθειά του να (επ)ανακάμψει;

Ο Νίκος Φίλης αναλύει τι εστί αριστερός ριζοσπαστισμός, εναντιώνεται στην πρόταση Τσίπρα για εκλογή Προέδρου του κόμματος από την βάση και, όπως αναμενόταν, σκόρπισε ενθουσιασμό σε ικανή μερίδα της κοινωνίας, καθώς η πλειονότης νυχθημερόν με αυτά ασχολείται…

Ο Πάνος Σκουρλέτης σε μια έκλαμψη ευρηματικού λόγου «τσάκισε» το ΚΙΝΑΛ ταύτιζοντάς το με την ουδέτερη Ελβετία. Ολη μέρα, άλλη κουβέντα δεν είχαν στα καφενεία οι Ελληνες. Η ουσία της πολιτικής τους νοιάζει. Και ο Σκουρλέτης την συνόψισε σε πέντε λέξεις…

Ο Θανάσης Καρτερός ξιφούλκησε εναντίον της Δεξιάς και του Μητσοτάκη, αναπαράγοντας αγγλιστί(GFY) το υπέροχο σύνθημα «Μητσοτάκη γ@@@@@αι», και προκάλεσε φρενίτιδα στον προοδευτικό κόσμο. Το χειροκρότημα του Πολάκη επισφράγισε τον θρίαμβο του επικού λόγου που τα λέει «έξω απ΄τα δόντια» και αποδίδει τα μέγιστα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί συγκινεί την κοινωνία. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις…

Μονάχα κάτι μυστήριοι τύποι, σαν τον Στέλιο Κούλογλου, συνεχίζουν να γκρινιάζουν ασχολούμενοι με την ποιότητα -και αναποτελεσματικότητα- της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στου κουφού «αριστερού» την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα», γράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (στο TVXS), με αφορμή την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της απολιγνιτοποίησης.

Ναι, εισαγόμενη η άνοδος των τιμών στο ρεύμα, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια, λέει ο Κούλογλου. Η άλλη μισή δείχνει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, που έσπευσε να εξαγγείλει ότι θα καταργηθούν μέχρι το 2023 οι λιγνιτικές μονάδες (πλήν μίας)στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη.

Ανεξήγητη(;) βιασύνη

Μα τρελάθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; Μια οικολογική εξαγγελία άξια λόγου έκανε η κυβέρνηση -και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε- κι αυτός ασκεί δριμύτατη κριτική; Τι θέλει, δηλαδή; Να πνιγούμε στους ρύπους; Μα δεν βλέπει τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Ακριβώς αυτό είδε ο Κούλογλου: καμμία κυβέρνηση λιγνιτοπαραγωγικής χώρας δεν έσπευσε να καταργήσει τόσο γρήγορα τις λιγνιτικές μονάδες, όπως η ελληνική. Συγκεκριμένα: Η Γερμανία όρισε το 2030 ως όριο για τον τερματισμό της χρήσης λιγνίτη. Η Πολωνία, το 2049. Και η Τσεχία το 2038!

Γιατί βιάστηκε η Ελλάδα, μια χώρα επιβαρυμένη οικονομικά, που τώρα-με την απόφαση Μητσοτάκη για κλείσιμο των μονάδων-βλέπει τις τιμές του ρεύματος στα ύψη;

Ο Κούλογλου αποδίδει την επιλογή του πρωθυπουργού σε προεκλογική δέσμευση σε εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου. Ειτε ισχύει η εκδοχή αυτή είτε πρόκειται απλώς για άστοχη απόφαση, το βιαστικό κλείσιμο των μονάδων αποδεικνύεται καταστροφικό. Και να γιατί(αντιγράφουμε από την ανάλυση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ):

«Στο κύριο θέμα της, η χθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών, με βάση τον υπολογισμό του μηχανικού κ. Σταματάκη, διευθυντή επί σειρά ετών στις Προμήθειες των Ορυχείων και στο Κέντρο Δοκιμών-Ερευνών της ΔΕΗ, εκτιμά ότι η μέση χονδρική τιμή «που σήμερα είναι 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σε ώρες αιχμής φτάνει και στα 350 ευρώ, θα περιοριζόταν στα 150 ευρώ»(σ.σ. αν δεν είχαν κλείσει οι μονάδες). Που σημαίνει ότι από πρωταθλήτρια ακρίβειας, η Ελλάδα θα πήγαινε στη μέση προς το τέλος της σχετικής κατάταξης».

Κούφος και κωφή Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά ριπάς εναντίον της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τους εξοντωτικούς λογαριασμούς του ρεύματος. Πως αντιμετώπισε όμως την απαράδεκτη βιασύνη του Μητσοτάκη για τον λιγνίτη; Μελέτησε τα στοιχεία καθώς και άλλες προτάσεις προτού αποδεχτεί την…οικολογικής υφής απόφαση του Μητσοτάκη; Ας ακούσουμε τον Κούλογλου:

«Μόνο οι Ινσπέκτορ Κλουζώ της αριστεράς δεν φαίνεται να κατάλαβαν(:) ότι υπήρχε αυτή η προεκλογική συμφωνία. Προφανώς διέκριναν στον πρωθυπουργό μια ειλικρινή οικολογική παρόρμηση(…)Η αντιπολίτευση είχε μια μοναδική ευκαιρία. Να ταχθεί ενάντια σε μια συμφωνία που ωφελούσε μόνο κάποιες εταιρείες και συγχρόνως να σταθεί στο πλευρό εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων.

Αλλά όλες οι λογικές προτάσεις όσων υποστηρίξαμε ότι έπρεπε να γίνει μια σταδιακή απολιγνιτοποίηση, στα βήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έπεσαν στο κενό. Το επιχείρημα ότι το κλείσιμο των εργοστασίων έπρεπε να γίνει ένα προς ένα, ώστε να μετρώνται κάθε φορά και να απορροφώνται οι κοινωνικοί κραδασμοί, επίσης δεν εισακούστηκe. Ούτε το άλλο επιχείρημα, ότι αντίθετα με την χρήση του λιγνίτη, που έχουμε άφθονο στην Ελλάδα, το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο και επομένως η χώρα καθίσταται ευάλωτη στη διεθνή διακύμανση των τιμών.

Το Tvxs διοργάνωσε εκδήλωση για το θέμα με ειδικούς και παράγοντες της περιοχής, όλοι τάχθηκαν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος τόνισε τότε, και το επαναλαμβάνει συχνά, ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μεγάλο λάθος και πρέπει να αλλάξει. Στου κουφού «αριστερού» την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Στο τέλος, σε μια εσωτερική ευρω-συζήτηση, ένας τύπος μου καταλόγισε ότι υιοθετώ ακροδεξιές απόψεις!».

Μια άγνωστη πτυχή

Ο Κούλογλου στηλιτεύει αυτού του είδους την αντιπολίτευση(φωνασκίες, φτηνοί στα πίτουρα ακριβοί στ΄αλεύρι) και παραθέτει ένα εντυπωσιακό στοιχείο για την ΔΕΗ, άγνωστο εν πολλοίς. Αντιγράφουμε:

«Τώρα που τα πράγματα έχουν σφίξει με τις τιμές της ενέργειας, η ΔΕΗ συνεχίζει να χρησιμοποιεί 3 από τις 8 διαθέσιμες μονάδες, ενώ πριν από έναν χρόνο είχε αποφασίσει το κλείσιμο όλων. Γιατί δεν ανοίγει και τις υπόλοιπες; Γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Σταματάκης στην ΕφΣυν, η ΔΕΗ πήρε πέρυσι «πράσινα δάνεια» που προβλέπουν συγκεκριμένες ποινές για την εταιρεία, «εάν διαπιστωθεί ότι αυξάνονται οι ρύποι λόγω λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που εκπέμπουν περισσότερο CO2 από εκείνες του φυσικού αερίου».

Με βάση τα δάνεια αυτά, η ΔΕΗ καμάρωνε ότι έχει κέρδη και τα golden boys της εταιρείας πανηγύριζαν γιατί πήραν υψηλά bonus»…

…Αυτά λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ποιος τον ακούει; Το GFY να΄ναι καλά. Και οι τρομπέτες του «αριστερού ριζοσπαστισμού»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα