Άλλο ο χαμένος του debate και άλλο η ήττα στις εκλογές…

Άλλο ο χαμένος του debate και άλλο η ήττα στις εκλογές…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο debate INTIME NEWS

Στο ισοζύγιο κερδών και ζημιών μεταξύ των δύο διεκδικητών της εξουσίας ο κ. Μητσοτάκης είναι ο χαμένος. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για το debate. Οι αδύναμες απαντήσεις σε τρία σημαντικά πεδία κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως και σε όλα τα προηγούμενα πολυπληθή debate, έτσι και σ’ αυτό δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα ένας ή περισσότεροι νικητές. Μάλλον ευδιάκριτος νικητής δεν υπήρξε.

Όμως, το debate είχε ηττημένο και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν έκανε κάποιο «χοντρό» λάθος, κάτι που αποτελούσε το βασικότερο μέλημα του επικοινωνιακού επιτελείου του. Όσα είπε ήταν «εντός προγράμματος». Όμως, οι απαντήσεις του σε τουλάχιστον τρία σημαντικά πεδία κυβερνητικής πολιτικής ήταν αδύναμες. Ο κ. Μητσοτάκης:

1. Δεν έδωσε καμιά πειστική απάντηση για το πώς θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Υποσχέθηκε «διαφάνεια στις τιμές», συνέχιση της πολιτικής των κουπονιών, αύξηση μισθών και περισσότερες επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. «Θα πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα», υποσχέθηκε.

2. Δεν έδωσε καμιά απάντηση στο ερώτημα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και υπουργούς της κυβέρνησής του. Την ώρα που η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός που βαρύνεται με αυτές τις παραβιάσεις επικαλέστηκε ένα δημοσίευμα του βρετανικού Economist ότι «έχει γίνει πρόοδος» σ’ αυτόν τον τομέα.

3. Ερωτώμενος για τα χάλια των δημόσιων νοσοκομείων, έκανε διαπιστώσεις σαν παρατηρητής. Ότι χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις, ότι πρέπει να μην υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους και ότι στη νέα θητεία του θα φτιάξει το «νέο ΕΣΥ».

Αυτού του είδους τα debate, με τόσο πολλά πρόσωπα να συμμετέχουν, σπανίως αναδεικνύουν καθαρούς νικητές. Στο χθεσινό ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αμυντικό ρόλο. Γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο των περισσοτέρων, προσπάθησε να μην κάνει κάποιο μεγάλο λάθος. Όμως, η συνολική του παρουσία δεν ήταν πειστική, καθώς στις δύσκολες ερωτήσεις ήταν αμήχανος και οι απαντήσεις του αδύναμες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε επιθετική προς τον κ. Μητσοτάκη τακτική και έκανε ανοίγματα προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Και τα δύο ήταν αναμενόμενα. Όμως, δεν βρήκε ανταπόκριση. Περισσότερο ο Δ. Κουτσούμπας και λιγότερο ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν απορριπτικοί στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική κυβέρνηση» («μούφα», τη χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ).

Στο ισοζύγιο κερδών και ζημιών μεταξύ των δύο διεκδικητών της εξουσίας ο κ. Μητσοτάκης είναι ο χαμένος. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για το debate. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όσα έγιναν χτες θα κρίνουν τη νίκη του ενός ή την ήττα του άλλου στις εκλογές.

Εν κατακλείδι, το ντιμπέιτ είχε ηττημένο, αλλά αυτό δεν προδικάζει τίποτα για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα