Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έδειξε τι φοβάται ο Μητσοτάκης, το είπε και ο ίδιος…

Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έδειξε τι φοβάται ο Μητσοτάκης, το είπε και ο ίδιος…
Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, ίσως άθελά του, έδειξε γιατί η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις από εδώ και στο εξής εξελίξεις και αποκάλυψε ποιος είναι ο βαθύτερος φόβος του.

Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν ένα Βατερλό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αποδεικνύουν τρία στοιχεία.

Πρώτον, στην προσπάθειά του να απαλύνει τη δική του δεινή θέση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, επικαλέστηκε πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, για να τεκμηριώσει την κατηγορία ότι τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Τσίπρα. Οι τρεις (Βαρουφάκης, Πανούσης, Βαλαβάνη) τον διέψευσαν.

Δεύτερον, στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ότι η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε παράνομα, τον κάλεσε να προσφύγει στα δικαστήρια. Έδειξε έτσι να μην γνωρίζει ότι το έχει ήδη κάνει. Η μηνυτήρια αναφορά του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει κατατεθεί από τις 26 Ιουλίου. Και την υπόθεση ερευνούν δύο εισαγγελείς. Ούτε γι’ αυτό τον ενημέρωσε ο ειδήμων κ. Γεραπετρίτης;

Τρίτον, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ επικαλούμενος την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Όμως, ατύχησε και σ’ αυτό. Του απάντησε καίρια ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όμως, όλα αυτά δεν είναι το σημαντικότερο πολιτικό στοιχείο από τη χτεσινή συζήτηση. Προς το τέλος της αρχικής ομιλίας του ο πρωθυπουργός, ίσως άθελά του, έδειξε γιατί η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις από εδώ και στο εξής εξελίξεις και αποκάλυψε ποιος είναι ο βαθύτερος φόβος του.

«Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Γι’ αυτό και εύλογα πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει τελικά Τσίπρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Με την αναφορά του αυτή ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο πειστικότερος λόγος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν έχει καμιά σχέση με την «εθνική ασφάλεια», αλλά με τις πολιτικές εξελίξεις. Όταν έγινε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Για τους άλλους δύο υποψηφίους δεν υπήρχαν απορίες. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να συμπράξει ξανά σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Αντίθετα, ο Ανδρέας Λοβέρδος έδειχνε φιλικά διακείμενος σε μια τέτοια συνεργασία, κυρίως λόγω του έντονου αντιΣΥΡΙΖΑϊσμού του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν νέο πρόσωπο στην κομματική αρένα και ως εκ τούτου terra incognita. Όποιος «άκουγε» τότε όσα έλεγε σε συνομιλητές του θα μπορούσε να καταλήξει σε συμπέρασμα για το «που θα το πήγαινε» αν εκλεγόταν αρχηγός. Και αυτός που «καιγόταν» να το γνωρίζει ήταν ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός έκανε προσπάθειες να τον πλησιάσει, προφανώς για να καταλάβει αν και υπό ποιους όρους θα δεχόταν να συγκυβερνήσουν μετά τις προσεχείς εκλογές, εφόσον η αυτοδυναμία φαίνεται περίπου αδύνατη. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν ανταποκρίθηκε και ο κ. Μητσοτάκης τον επέκρινε γι’ αυτό και κατά τη χτεσινή ομιλία του.

Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έθεσε τέλος, οριστικό και αμετάκλητο, στους σχεδιασμούς για μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να «ξορκίσει» το αντίθετο σενάριο, δηλαδή τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και «προβοκάρει» τον κ. Ανδρουλάκη, ανακαλύπτοντας «συμπόρευση» του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ: ο κ. Ανδρουλάκης θα δυσκολευθεί πολύ να του την παράσχει, αφού τον έχει κατηγορήσει ότι παρακολουθούσε τις συνομιλίες του.

Αυτός είναι ο βαθύτερος φόβος του κ. Μητσοτάκη και η παρακολούθηση Ανδρουλάκη απέδειξε ότι είναι βάσιμος φόβος. Όσο για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που ο νυν πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελέγξει ούτε να αποτρέψει. Γι’ αυτό θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα