Καλοκαίρι και (χωρίς;) καταχνιά…

Καλοκαίρι και (χωρίς;) καταχνιά…
Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρέλιας γράφει για το στοίχημα του καλοκαιρινού τουρισμού και τις σχετικές προβλέψεις, τοποθετώντας ένα υστερόγραφο προς εκείνους που έκαναν προγνωστικά για εκλογές το Σεπτέμβριο του 2020.

Το περσινό καλοκαίρι(2020) δεν πήγε καλά για τη χώρα. Ο τουρισμός «ψόφιος», το ίδιο και τα επαγγέλματα που ζουν από αυτόν, δηλαδή χιλιάδες άνθρωποι με μειωμένα ή καθόλου εισοδήματα. Ο,τι έκαναν τα κρατικά επιδόματα.

Το χειρότερο είναι ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες πως, αφού η χώρα πήγε καλά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, η συνέχεια θα ήταν καλύτερη. Και με την προοπτική των εμβολιασμών αύξαναν οι ελπίδες ότι το δεύτερο κύμα θα αντιμετωπιζόταν το ίδιο καλά και, το σημαντικότερο, δεν θα ήταν τόσο φονικό όσο βλέπαμε γύρω μας, στην Ευρώπη και αλλού. Δυστυχώς, τίποτα δεν ήρθε έτσι όπως φαινόταν. Από το φθινόπωρο του 2020 και μέχρι σήμερα όλοι οι δείκτες επιδεινώθηκαν, με πρώτον, δυστυχώς, αυτόν των θανάτων που μήνα με το μήνα έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο πολιτικό πεδίο, όμως, η κυβέρνηση «πέταγε». Ολο αυτό το διάστημα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η ικανοποίηση της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση της πανδημίας κυμαινόταν μεταξύ 60% και 80%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξίσου ψηλά, άφηνε πολύ πίσω του τον Αλέξη Τσίπρα. Και η ΝΔ στους εκλογικούς δείκτες είχε επιδόσεις παρόμοιες με εκείνες των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Γι’ αυτό και η συζήτηση για υπερ-πρόωρες εκλογές(το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2020) ήταν διαρκώς φουντωμένη. Μάλιστα, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι «πίεζαν» τον πρωθυπουργό να κάνει εκλογές για «να τα πάρει όλα» και «να τελειώνει με τον Τσίπρα».

Αυτά μέχρι πρότινος. Η επιδείνωση της πανδημίας(παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, τα νοσοκομεία γονάτισαν, ΜΕΘ δεν υπάρχουν και ο εμβολιασμός προχωρεί αργά), σε συνδυασμό με ορισμένες προκλητικές ενέργειες(πχ Ικαρία), αλλά και άλλα άσχετα γεγονότα(πχ υπόθεση Λιγνάδη), το λούστρο άρχισε να φεύγει από το κυβερνητικό πρόσωπο. Ακόμα και οι πιο φιλικές δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν τη φθορά: τα θηριώδη νούμερα χάθηκαν, η δυσφορία των πολιτών εκτινάχθηκε και οι εκλογικοί δείκτες της ΝΔ πήραν την κατιούσα. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών άρχισε να φεύγει από το τραπέζι, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξέρει τι θα του ξημερώσει αύριο, πόσω μάλλον το φθινόπωρο. Και πιθανότατα εννοεί αυτό που δήλωσε κατηγορηματικά τις προάλλες.

Ετσι, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο καλοκαίρι που έρχεται. Οι ζέστες του και η πρόοδος στους εμβολιασμούς θα τιθασεύσουν την πανδημία; ‘Η από Σεπτέμβριο θα έχουμε τα ίδια; Πάντως, με τους σημερινούς ρυθμούς, οι ειδικοί λένε ότι ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί αν χρειαστεί επανάληψη των εμβολιασμών. Και το χειρότερο θα είναι να συνεχιστούν οι «εμπλοκές» με ορισμένα εμβόλια, πρώτα της ΑstraZeneca και τώρα της Johnson & Johnson, που εξ αντικειμένου ενισχύουν την επιφυλακτικότητα και μειώνουν τα ποσοστά όσων έχουν σειρά να εμβολιαστούν.

Πώς θα πάει φέτος ο τουρισμός; Τα ίδια με πέρσι; Δεν θα είναι καθόλου καλό. Οι πολίτες χρειάζονται εισοδήματα και το κράτος έσοδα. Διαφορετικά, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, πόσω μάλλον που τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Και, τέλος, θα έχουμε ησυχία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ή ο Ερντογάν θα συνεχίσει τα περσινά; Επ΄αυτού δεν μπορεί να γίνει καμιά ασφαλής πρόβλεψη, πόσω μάλλον που διαψεύδονται εμπράκτως οι ελληνικές προσδοκίες για τη στάση της Λιβύης, η οποία πρώτη υπέγραψε με την Τουρκία το γνωστό Μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Εν κατακλείδι, το βασανιστικό ερώτημα είναι αν φέτος θα έχουμε «Καλοκαίρι και καταχνιά» ή αν, αντίθετα, θα έχουμε αιθρία. Καλύτερα να αποφύγουμε τις προβλέψεις, γιατί η περσινή αισιοδοξία διαψεύστηκε οικτρά. Αν έρθουν καλύτερα τα πράγματα, θα το νιώσουμε διπλά. Είθε…

ΥΓ: Όταν έχεις μερικές δεκαετίες στη δημοσιογραφία, ξέρεις ότι ένα άρθρο γνώμης το γράφει αυτός που βάζει το όνομά του και όχι ο ιδιοκτήτης ή ο διευθυντής του μέσου που το φιλοξενεί. Φαίνεται ότι δεν το γνωρίζει ο Γιάννης Πρετεντέρης. Ο οποίος στο χτεσινό άρθρο του στα «Νέα» κάνει αναφορά σε ένα άρθρο του «ΝEWS 24/7» της 23ης Φεβρουαρίου με τίτλο «Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση». Μόνο που κάνει μια λαθροχειρία και μάλιστα διπλή. Πρώτον, πετσοκόβει τον τίτλο, για να πει αυτό τον βολεύει. Και, δεύτερον, κρύβει ότι το κείμενο που επικαλείται δεν είναι της ιστοσελίδας, αλλά συγκεκριμένου αρθρογράφου, της αφεντιάς μου. Ο πλήρης τίτλος και το κείμενο εδώ. Ο Πρετεντέρης υποστηρίζει σήμερα ότι τίποτα-ούτε η πανδημία, ούτε η υπόθεση Λιγνάδη, ούτε η αστυνομοκρατία και η Νέα Σμύρνη, ούτε υπόθεση Φουρθιώτη κτλ-πλήττουν την κυβέρνηση. Και ότι, αντιθέτως, όλα αυτά θα ξεχαστούν όταν λήξει η πανδημία και η Ελλάδα γίνει Αγγλία στους εμβολιασμούς. Ετσι είναι, αν έτσι νομίζει.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο ίδιος τόσο ομνύει, ακόμα και οι πιο ευνοϊκές, δείχνουν ότι τα κυβερνητικά νούμερα κατρακυλούν. Κατά τα άλλα, για να φανεί το μέγεθος αξιοπιστίας των «προγνωστικών» του, πέρσι τέτοια εποχή ο Πρετεντέρης ήταν βέβαιος ότι ο Μητσοτάκης θα έκανε πρόωρες εκλογές. Μάλιστα είχε «προβλέψει» και την ημερομηνία: 13 Σεπτεμβρίου 2020(ΤΑ ΝΕΑ 25 Μαίου 2020). Ο Μητσοτάκης δεν τον άκουσε. Κάτι παραπάνω θα ήξερε…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα