Οι μπουνταλοσύνες του Πολάκη και τι (δεν) καταλαβαίνει ο Τσίπρας…

Οι μπουνταλοσύνες του Πολάκη και τι (δεν) καταλαβαίνει ο Τσίπρας…
Οι Παύλος Πολάκης και Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τις σκόπιμες προκλήσεις του Π. Πολάκη, την ανοχή του Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι πια ένα πολιτικό γκρουπούσκουλο.

Υπάρχει ένα διαρκές ερώτημα, το οποίο δεν έχει απαντηθεί πειστικά: τι είναι αυτό που κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να ανέχεται- ακόμα και τώρα που προσπαθεί να ανατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον κρατήσει σε τροχιά κόμματος εξουσίας-ανοίκειες συμπεριφορές στελεχών του, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν πάσες στην κυβερνητική προπαγάνδα; Φυσικά ο λόγος για τον Παύλο Πολάκη, αφού ουσιαστικά είναι ο μόνος που εξακολουθεί να συνεχίζει την τακτική των σκόπιμων προκλήσεων με ανόητες αναρτήσεις στο facebook.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό, είναι διαρκές. Ο Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, ανέχθηκε τον υπουργό Πολάκη ακόμα και όταν κάπνιζε μέσα στο υπουργείο του. Ακόμα και όταν αντιδικούσε με νεκρούς. Ακόμα και όταν τσαμπουκαλευόταν στα κοινωνικά δίκτυα δίκην παλαιού κουτσαβάκη. Τον δικαιολογούσε με παραπομπή την «αψάδα» του, αντί να κάνει το αυτονόητο: να του επιβάλει να ασχολείται με τα υπουργικά του καθήκοντα αντί να παριστάνει τον γενικό γκιουλέκα. Κι αν αρνιόταν, να τον έστελνε στο σπίτι του.

Προφανώς πρυτάνευσε το κριτήριο «ο αψύς κριτικός έχει μεγάλο φαν κλαμπ και τα χώνει στους αντιπάλους». Όμως, αυτό δεν είναι πολιτικό κριτήριο. Διότι μπορεί να ικανοποιεί τους φανατικούς, αλλά απωθεί τους άλλους, οι οποίοι μπορεί να είναι και περισσότεροι. Και αυτό αποδείχτηκε στις εκλογές του 2019: οι φανατικοί ήταν λίγοι για να μην ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρκετοί για να επανεκλεγεί ο Πολάκης βουλευτής. Ο δικός του στόχος επετεύχθη και, αν τον αφήσουν, θα τον ξαναπετύχει. Για τον γενικότερο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζω.

Τώρα, ακόμα και μετά την ήττα, ο Πολάκης συνεχίζει τα ίδια. Προκαλεί με τη συμπεριφορά του. Και όχι μόνο αυτό. Καταχεριάζει ακόμα και συντρόφους του, όταν τολμούν να κάνουν αυτοκριτική για απωθητικές πλευρές της κυβερνητικής θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, πέρσι τον Σεπτέμβριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε δημόσια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος πολιτική στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Ποιος είδε τον Πολάκη και δεν τον φοβήθηκε: «Κόφτε το», ήταν η τσαμπουκαλίδικη αντίδρασή του. Το μόνο που δεν του είπε είναι «βούλωστο».

Προβάλλεται, εκ μέρους ορισμένων από το φαν κλαμπ του, το επιχείρημα «κάνει κουζουλάδες, αλλά είναι έντιμος». Πιστεύω ότι το επιχείρημα αυτό έχει χάσει κάθε αξία και αποτελεί προσβολή για τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κάνουν τις δικές του μπουνταλοσύνες και «λεβεντιές». Δηλαδή, αυτοί δεν είναι έντιμοι; Όχι δα! Αντίθετα, η δική του συμπεριφορά είναι ανέντιμη. Φέρνει σε δύσκολη τους άλλους, που καλούνται κάθε τόσο να απολογούνται γι’ αυτόν. Δίνει πατήματα στην κυβερνητική προπαγάνδα. Και προκαλεί ζημιά στο κόμμα του.

Ας καταλήξουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ένα πολιτικό γκρουπούσκουλο, που κατέκτησε την εξουσία συγκυριακά, λόγω των Μνημονίων και της κατάρρευσης του «παλιού πολιτικού κόσμου». Κυβέρνησε, είναι μεγάλο κόμμα, μέρος του πολιτικού συστήματος και φιλοδοξεί να εκφράσει το μεγαλύτερο τμήμα του πέραν της παραδοσιακής Δεξιάς πολιτικού χώρου. Μπορεί να γίνει αυτό με τον φανατισμό και γλωσσικούς εξτρεμισμούς τύπου Πολάκη; Όσοι, με πρώτον τον κ.Τσίπρα (οποίος τον δικαιολόγησε ξανά), πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει, ας έχουν κατά νου τη γνωστή ρήση: «Μωραίνει Κύριος ον (και εν προκειμένω ους) βούλεται απολέσαι»…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα