Υποχρεωτικός εμβολιασμός εδώ και τώρα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός εδώ και τώρα
Στιγμιότυπο από το εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" στο Μαρούσι. eurokinissi

Ο Γιάννης Μιχελάκης καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Έπρεπε ΗΔΗ η κυβέρνηση να είχε προχωρήσει… Και μάλιστα όχι από τους άνδρες της ΕΜΑΚ, αλλά από τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, τους εκπαιδευτικούς και όσους εργάζονται στον τουρισμό και την εστίαση!

Και μάλιστα έπρεπε να προτείνει -ποτέ δεν είναι αργά- το μέτρο να ισχύσει ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ, όπως έκανε και το πέτυχε με την κάρτα εμβολιασμού.

Ο λόγος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού κάποιων ειδικών κατηγοριών πολιτών.

Δεν είναι δυνατόν το υγειονομικό προσωπικό της χώρας να έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό λίγο πάνω από το 70%!!!

Δεν μπορεί οι άνθρωποι, που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του φονικού ιού, να μην έχουν εμβολιαστεί ΟΛΟΙ!!!

Πώς θα πειστούμε όλοι εμείς οι άσχετοι με τα θέματα υγείας να εμβολιαστούμε, όταν γιατροί και νοσηλευτές μένουν έξω από την συλλογική προσπάθεια να χτιστεί το τείχος ανοσίας, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Γιατί πρέπει να γκρινιάζουμε για τους συμπολίτες μας, που είναι πάνω από τα 60 έτη, που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, όταν οι ειδικοί “σφυρίζουν αδιάφορα”…

Θα μου πει κάποιος, είναι συνταγματικό να μας επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Σίγουρα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του συνόλου ενός πληθυσμού μπορεί να επιβληθεί μόνο από αυταρχικά καθεστώτα. Παραβιάζει θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα ελευθερίας του ατόμου και είναι αντίθετο και με τη διεθνή σύμβαση του Οβιέντο, για την προστασία της ελευθερίας του προσώπου από επεμβάσεις, ιδίως της βιοϊατρικής, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά ο διαπρεπής συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης. Μάλιστα ο κ. Μανιτάκης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα iatronet.gr, ήταν κατηγορηματικός για την συνταγματικότητα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Λέει χαρακτηριστικά: “οι υγειονομικοί είναι μια κατηγορία η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε ασθενείς, νοσηλεύει και θεραπεύει ασθενείς με κορονοϊό και έρχεται σε επαφή με φορείς του κορονοϊού. Άρα για την προστασία της δικής τους υγείας, για την προστασία των τρίτων και της Δημόσιας Υγείας, πιστεύω ότι οι υγειονομικοί θα πρέπει να εξαναγκαστούν να εμβολιαστούν”.

Και προσθέτει: “Ήδη, ο κώδικας δεοντολογίας επιβάλλει στους γιατρούς να μην αρνούνται αδικαιολόγητα αναγκαίες και σωτήριες θεραπευτικές ενέργειες και προφυλάξεις. Να μην αρνούνται, δηλαδή, την υποχρεωτική υποβολή τους σε κάποια προληπτικά, αναγκαία ιατρικά επιβεβλημένα μέτρα ώστε να αποφεύγεται η διάδοση μιας επιδημίας ή μιας μόλυνσης και ακόμη περισσότερο μιας πανδημίας”.

Και καταλήγει: “Νομίζω ότι έστω και αν στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες είναι κατ΄αρχήν προαιρετικός ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό, για αυτή την ειδική κατηγορία λειτουργών της υγείας έχει τη νομιμοποίηση η πολιτεία να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν”.

Για όσους δε πιστεύουν ότι η αναφορά του κ. Μανιτάκη έχει να κάνει μόνο για τους υγειονομικούς ο γνωστός συνταγματολόγος είναι και εδώ ξεκάθαρος, καθώς θεωρεί ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού πρέπει να συμπεριλάβει και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως “τους δασκάλους και κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα που επιτελούν μια κοινωνική ή δημόσια λειτουργία με την ευρεία σημασία του όρου”.

Όμως, γιατί έχει αρχίσει να δημιουργείται θόρυβος για το θέμα; Μήπως και πριν τον κορονοϊό, συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων -όπως οι απασχολούμενοι στην εστίαση- δεν ήταν υποχρεωμένοι να εμβολιάζονται και να υπόκεινται σε συγκεκριμένα υγειονομικά δεδομένα;

Άραγε το θέμα από “επιστημονικό” θα γίνει “πολιτικό”; Πεδίο δόξης λαμπρό για τη μικροπολιτική; Και το δημόσιο συμφέρον; Η δημόσια υγεία; Θα τα θυσιάσουμε όλα;

Η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Σταθόπουλου, οποίος χαρακτήρισε την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ ως “απειλή” και “λανθασμένη”, είναι το λιγότερο άστοχη και αποτέλεσμα, ίσως, βεβιασμένης συνδικαλιστικής αντίδρασης. Μάλλον θα πρέπει να υπάρξουν ψυχραιμότερες τοποθετήσεις..!

Ελπίζω, ότι τουλάχιστον στο θέμα αυτό της δημόσιας υγείας, δεν θα υπάρξει μικροκομματικό πρόσημο! Και η κυβέρνηση πρέπει ΤΩΡΑ να προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Και όπως είπα και στην αρχή του σημειώματός μου, να πάρει την πρωτοβουλία να προτείνει την εφαρμογή του μέτρου πανευρωπαϊκά!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα