Γιατί σκοτώνουμε ό,τι αγαπάμε;

Γιατί σκοτώνουμε ό,τι αγαπάμε;

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για την ελληνική ιδιοσυγκρασία στο ποδόσφαιρο και την πολιτική

Πολιτική και ποδόσφαιρο προκαλούν συναισθήματα που για πολλούς συχνά είναι αρκετά κοντά παρά τις φαινομενικά αβυσσαλέες διαφορές τους.

Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω στην ιστορία μας για να δώσουμε παραδείγματα για την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα όσον αφορά το ποδόσφαιρο και την πολιτική.

Στην πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις χαρίσαμε την πλειοψηφία σε κόμματα, τους ηγέτες των οποίων στην συνέχεια δεν πάψαμε ακόμα και μέχρι σήμερα, με κάθε ευκαιρία, να κατηγορούμε για διάφορους λόγους και αφορμές.

Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, θα έλεγε κανείς ότι ήταν πρωθυπουργοί που μας επέβαλλε κάποιος χωρίς εκλογές και δεν είχαν ποτέ την προτίμηση της ψήφου του κόσμου, μερικοί μάλιστα για περισσότερες από μία αναμετρήσεις.

Αυτές τις μέρες το μίσος του κόσμου κατευθύνεται στον προπονητή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου Φερνάντο Σάντος που κάποιοι τον παρομοιάζουν με προδότη που με την τακτική του οδήγησε στην ήττα…. και μας στέρησε ίσως την κατάκτηση του κυπέλλου, και σε συγκεκριμένους παίκτες κάποιας ηλικίας που δεν ΄ίδρωσαν΄ την φανέλα τους και η απόδοσή τους οδήγησε στην ταπεινωτική ήττα με 3-0.

Σαλπιγγίδης, Κατσουράνης και Γκέκας είναι οι τρεις παίκτες που δέχθηκαν τις επιθέσεις από φιλάθλους που βγαίνουν στα ραδιόφωνα ή γράφουν στο διαδίκτυο και εκδηλώνουν το μίσος και την περιφρόνησή τους γι’ αυτούς που πριν μερικούς μήνες αποθέωναν για την πρόκρισή μας.

Ανήκω σε μια γενιά που έβλεπε το παγκόσμιο κύπελλο από την τηλεόραση και υποστήριζε την Ιταλία, την Αγγλία, ή άλλες χώρες ανάλογα με τα κέφια της κάθε εποχής.

Η Ελλάδα με την εθνική της ομάδα παλαιότερα, δεν μας προσέφερε τους σημερινούς προβληματισμούς, έχει φροντίσει να αποκλεισθεί από τα προκριματικά και μόνο τα τελευταία 20 χρόνια οι νεότεροι σε ηλικία έχουν την δυνατότητα να κριτικάρουν την εθνική μας σε τελικούς παγκοσμίου κυπέλλου.

Ανάλογη ατμόσφαιρα και κριτική είχαμε ζήσει μετά την ήττα από την Βοσνία πάλι με 3-0 και στην συνέχεια οδηγηθήκαμε στην πρόκριση.

Δεν υπαινίσσομαι βέβαια ότι θα αλλάξουν όλα στα δυο επόμενα ματς και θα προκριθούμε, αλλά αυτοί οι παίκτες ήταν που μας οδήγησαν στους τελικούς και δεν γέρασαν ξαφνικά μέσα σε 6 μήνες.

Το αστείο είναι ότι όλοι τους εκθειάζουν τον Ιταλό Pirlo που έχει περάσει τα 35 του χρόνια και εκφράζονται με μίσος για παίκτες και προπονητή, ενώ έκαναν βέβαια το ίδιο και για την προηγούμενη πρόκριση με τον Ρεχάγκελ.

Ισπανία, Πορτογαλία, Ουρουγουάη υπέστησαν ντροπιαστικές ή απρόσμενες ήττες στην περίπτωση της Ουρουγουάης και δεν καταστράφηκε ο κόσμος, είναι σε εξέλιξη η πρώτη αγωνιστική και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα.

Απολαύστε το ποδόσφαιρο σαν φίλαθλοι και όχι σαν οπαδοί, σίγουρα έγιναν λάθη, αλλά αυτή είναι η μπάλα.

Σκανδιναβοί, Πολωνοί, Σέρβοι και άλλες χώρες δεν συμμετέχουν, ας σταματήσουμε επιτέλους αυτή τη γαμημένη γκρίνια και κριτική στα πάντα, τα καφενεία δεν είναι πια στην μόδα όπως πριν 50 χρόνια.

Όσο για την πολιτική, δύσκολα θα αποφύγουμε και στο μέλλον να “φτύνουμε” αυτούς που γλύφαμε ή το αντίστροφο.

* Αυτοί που χάθηκαν στα 27… Κώστας Ζουγρής: Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site #apotis4stis5, κατέχει μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής Άπό τις 4 στις 5 στο Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα