Aπό το Qatargate στη Saudi Hellas: μπίζνες και συγκάλυψη

Aπό το Qatargate στη Saudi Hellas: μπίζνες και συγκάλυψη
Kyriakos Mitsotakis - Crown Prince Mohammed bin Salman Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Τι σχέση έχει το σκάνδαλο των υποκλοπών και το Qatargate με την εμπλοκή του Έλληνα πρωθυπουργού στη διεκδίκηση της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030;

Αργά και σταθερά πέφτει πάνω στη χώρα η βαριά σκιά μιας “mega μπίζνας” διεθνούς επιπέδου. Ελληνικές υποθέσεις απασχολούν ξένα (κυρίως) ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα και κινητοποιούν ερευνητές δημοσιογράφους και διεθνή όργανα (πρόσφατη η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και τις υποκλοπές). Οι υποθέσεις αυτές μοιάζει να συνδέονται με αόρατο νήμα.

Τι μπορεί να συνέχει τη “mega μπίζνα”; Ποια τα δομικά της μέρη; Πρώτα το υψηλό οικονομικό διακύβευμα, είναι πολλά τα λεφτά. Έπειτα διασύνδεση επιχειρηματικών και κρατικών δραστηριοτήτων φαινομενικά άσχετων. Επένδυση στην συγκέντρωση τεράστιου όγκου πληροφοριών με κάθε μέσο. Χρήση τους για άνομους σκοπούς, ακόμα και από το οργανωμένο έγκλημα. Ώσμωση μυστικών υπηρεσιών με ιδιωτικές εταιρίες σε μια γκρίζα ζώνη απόλυτου ανέλεγκτου. Επαφές ακόμα και με εταιρείες που έχουν αντικείμενο τη χειραγώγηση εκλογών.

Σταθερό υπόβαθρο στα καθ΄ ημάς, αφενός ένας προσωποπαγής στεγανός μηχανισμός με κεντρικό σημείο τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, αφετέρου η συγκάλυψη με τη βοήθεια “πρόθυμων θεσμικών” και ελεγχόμενων ΜΜΕ. Υπό το πρίσμα αυτό αποκτούν εκ των υστέρων άλλη διάσταση και παλιότερα γεγονότα, όπως η «περίεργη» εσωκομματική εκλογή στη ΝΔ, η αναστολή της διαδικασίας λόγω «τεχνικών» προβλημάτων και ο εξοστρακισμός Μεϊμαράκη.

Κομβικό σημείο αποτελεί η εμπλοκή του έλληνα πρωθυπουργού στη διεκδίκηση της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Είναι το σημείο όπου η υπόγεια συνέργεια βγήκε «φόρα παρτίδα». Έγραψε το Politico πως η Σαουδική Αραβία «κερνάει» την κατασκευή γηπέδων στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για να «αγοράσει» τις δυο συνδιεκδικήτριες χώρες. Δε διαψεύστηκε. Είναι κάτι μεμονωμένο ή σχετίζεται με το ξέπλυμα της εικόνας του πρίγκιπα διαδόχου μετά τη δολοφονία Κασόγκι; Η Αθήνα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι (την δολοφονία ενέκρινε προσωπικά ο πρίγκιπας σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών). Ως τότε ο Σαουδάραβας ήταν persona non grata, τελούσε σε άτυπο εμπάργκο.

Την ίδια ώρα δημοσιεύονται πληροφορίες περί κατασκευής παραρτήματος ελληνικού μουσείου στη Σ. Αραβία με δανεισμό αρχαιοτήτων. Ενώ περνάει πλέον στα ψιλά πως στέλνουμε στρατιωτικό εξοπλισμό σε χώρα πρωταθλήτρια σε παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου: θανατική ποινή, παραβιάσεις ελευθερίας έκφρασης και διαδήλωσης, διώξεις υπερασπιστών των δικαιωμάτων, φυλακίσεις αντιφρονούντων ακτιβιστών, απάνθρωπες συνθήκες για μετανάστες εργάτες. Να είμαστε ειλικρινείς, ουδείς άμοιρος ευθυνών: το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε προκληθεί ενδοκυβερνητική κρίση με αντικείμενο την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Είναι αυτά άσχετα με το Qatargate; Αν ναι, τι γύρευε σε μυστικά δείπνα με τους Σαουδάραβες, την Καϊλή και τον Σχοινά ο πρωθυπουργός; Και αν όλα ήταν νόμιμα και ηθικά, γιατί Καϊλή και Σχοινάς τα απέκρυπταν από το επίσημο πρόγραμμά τους; Επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κάπως πιο αυστηροί σε τέτοια πάρε-δώσε. Ποιο είναι το κυνικό deal; Σου δίνω πετροδολάρια, μου ανοίγεις πόρτες και υμνείς τη δημοκρατική εξέλιξη στις χώρες του Κόλπου. Αυτό το deal στην ΕΕ συναντά ακόμα αντιστάσεις. Εδώ είναι πλέον επίσημη γραμμή.

Σα να μην έφταναν αυτά, δημοσιεύματα συνδέουν αραβικά συμφέροντα με την προμήθεια του λογισμικού Predator, με ελληνοποιήσεις σε περίεργους Κουβεϊτιανούς κατόπιν συστατικών επιστολών Βορίδη-Γεωργιάδη και πολλά άλλα. Ας είναι καλά οι ερευνητές δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τις σκοτεινές διαδρομές. Ας είναι καλά η ολλανδική πλατφόρμα Follow the Money -τι εύγλωττος αλήθεια τίτλος!- η οποία σε συνεργασία με Reporters United και Εφημερίδα Συντακτών ερευνά τις ύποπτες διαδρομές Καϊλή-Σχοινά και «δείχνει» προς Μαξίμου.

Η Σαουδική Αραβία ήταν πάντα μια κυνικά υπερασπίσιμη στρατηγική επιλογή στο όνομα των επενδύσεων. Όμως πληθαίνουν οι ενδείξεις βαριάς διαφθοράς. Δε σημαίνει εκδημοκρατισμό της Σαουδικής Αραβίας ο δρόμος προς την Ευρώπη. Σημαίνει εξαχρείωση και διαφθορά των χωρών που γίνονται τσιράκια της. Το πάμπλουτο αποτρόπαιο καθεστώς ανοίγει ξένα παραρτήματα. Εξαγοράζει νομιμοποίηση μέσα από «χώρες franchise». Αυτό κάνει η Ελλάδα για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας. Και ενώ πάντα τα πετροδολάρια ήταν ελκυστικά για κάθε κυβέρνηση, η σημερινή δείχνει βασιλικότερη του Άραβα βασιλέως. Τρέχει πίσω του να αρπάξει δολάρια και χρυσά ρολόγια , όπως μοίραζαν κάποτε οι σεΐχηδες. Είναι κυβέρνηση βγαλμένη από ταινία των 70ς, μια «ελληνίδα στο χαρέμι».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα