Το αφορολόγητο κτήμα

Το αφορολόγητο κτήμα

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων και το παράδειγμα του Πεισίστρατου. Το πετρώδες έδαφος της ελληνικής οικονομίας, δεν θα καρποφορήσει με φοροκαταιγίδες

Όταν ο τύραννος Πεισίστρατος, κυβερνούσε την Αθήνα, συνήθιζε να κάνει περιοδείες στην ύπαιθρο.

Σε μία από αυτές, είδε κάποιον να προσπαθεί να σκάψει ένα πολύ πετρώδες έδαφος στον Υμηττό. Τότε έβαλε τον υπηρέτη του να ρωτήσει τον γεωργό τι παράγει το χωράφι.

“Κάθε λογής πίκρες και βάσανα. Και απ' αυτά, τις πίκρες και τα βάσανα, ο Πεισίστρατος πρέπει να λάβει το ένα δέκατο ως φόρο”, απάντησε ο γεωργός χωρίς να ξέρει σε ποιον μιλάει.

Η απάντηση του, άρεσε στον Πεισίστρατο, ο οποίος για την παρρησία του και την εργατικότητά του, τον απάλλαξε από κάθε φόρο. Το κτήμα αυτό, έμεινε γνωστό ως "αφορολόγητο".

Αυτό που κατάλαβε ο τύραννος, δεν δείχνουν να το καταλαβαίνουν οι δανειστές, που στις πρώτες επαφές με το οικονομικό επιτελείο, απαιτούν χαμηλότερο αφορολόγητο, λόγω των... μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, τις οποίες επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια.

Επανερχόμαστε και πάλι λοιπόν στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, που μας ζητάνε, στις “κόκκινες” γραμμές, που αλλάζουν χρώμα και στις θυσίες άνευ αποτελέσματος.

Και δεν πρέπει, όχι μόνο για λόγους προστασίας των ασθενέστερων, αλλά επειδή το χωράφι της ελληνικής οικονομίας είναι πετρώδες και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network