‘Πέφτουν οι μάσκες’ των στρατηγικών κακοπληρωτών

‘Πέφτουν οι μάσκες’ των στρατηγικών κακοπληρωτών

Σε εφαρμογή μηχανισμοί με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και την ομαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

” Καθαρή” …εβδομάδα από σήμερα και ήρθε επιτέλους ο καιρός να καθαρίσει η ήρα από το σιτάρι! Όλες οι καθυστερήσεις και τα “πατήματα” από νομικά και θεσμικά κενά που άφηναν έδαφος σε κατ’ επιλογή κακοπληρωτές – οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, απλώς αρνούνται – έφτασαν σε τέλμα.

Στο εξής, μπαίνουν σε εφαρμογή μηχανισμοί που στόχο έχουν τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και φυσικά την ομαλή και συστηματική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που άλλωστε αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Πρεμιέρα  λοιπόν, αύριο 21 Φεβρουαρίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τέλος εποχής για τους “τηλεοπτικούς” τσακωμούς στα Ειρηνοδικεία. Νέα εποχή, για να κυλήσει επιτέλους η διαδικασία αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων ανοιγμάτων που ειδικά για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει χαρακτήρα μνημονιακών δεσμεύσεων.

Άλλωστε, μέχρι και χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup, έπεσε «λάδι στη φωτιά «όταν ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε στωικά ότι η ομαλή διεξαγωγή τους είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της νέας δόσης, εκνευρίζοντας φανερά τον υπουργό Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτο.

Ενόψει των stress tests στα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα προσπαθήσουν όχι μόνο να μην αποτύχουν αλλά, αντιθέτως, να πείσουν ότι δεν έχουν χάσει τη μάχη με τα κόκκινα δάνεια, κινητοποιούνται άμεσα πολλαπλοί μηχανισμοί διεκδίκησης των ξεχασμένων οφειλών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πόλεμος με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θα έχει πεδίο δόξης λαμπρό. Πρώτον μέσω των μαζικών πλειστηριασμών στις «ηλεκτρονικές Τετάρτες», όπου παρέχεται η δυνατότητα να πλειστηριάζονται τουλάχιστον 1000 ακίνητα το μήνα, με στόχο τα….40.000 την προσεχή τριετία.

Μέχρι στιγμής, η ά κατοικία τελεί υπό καθεστώς προστασίας (ως τα τέλη του έτους) και τα πρώτα ακίνητα που είναι στη λίστα των πλειστηριασμών είναι μεγάλης αξίας, της τάξεως των  300.000 ευρώ.

Δεδομένης της αναμενόμενης πτώσης των τιμών των ακινήτων, λόγω του όγκου των εκπλειστηριαζόμενων τίτλων ιδιοκτησίας, οι τράπεζες είναι προετοιμασμένες να στηρίξουν τις τιμές, αγοράζοντας οι ίδιες τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Στο μεταξύ, τίθεται σε εφαρμογή η εθελοντική, η εκούσια παραχώρηση ακινήτου εκ μέρους του δανειολήπτη πελάτη, κάτι που επίσης αναμένεται ότι θα διευκολύνει τη διαχείριση των NPEs ( των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν εξυπηρετούνται πια και όσων ρυθμισμένων δανείων, επιστρέφουν πάλι σε επισφάλεια).

Φυσικά, οι πλειστηριασμοί δεν είναι η μόνη εναλλακτική. Τα κόκκινα δάνεια θα αντιμετωπισθούν, πέραν των ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν γενναίο κούρεμα ( είδαμε περιπτώσεις , όπως στη Eurobank, που προτάθηκε κούρεμα έως 85%),  με διαγραφές ( σημαντικά λιγότερες από ότι συστηματικά συνέβαινε την προηγούμενη διετία), αλλά, εν πολλοίς, με πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, άλλοτε με εξασφαλίσεις (όπως το τρέχον project Amoeba της Πειραιώς με την για πρώτη φορά πώληση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε real estate εμπορικών ακινήτων ) και άλλοτε, χωρίς εξασφαλίσεις (όπως τα προς πώληση δάνεια καρτών και μμε της Alpha Bank χωρίς εξασφαλίσεις και τα αντίστοιχα της Εθνικής και της Eurobank, της πρώτης τράπεζας που άνοιξε το χορό της πώλησης δανείων.)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα