Κακοκαιρία ελπίδα: Οι επιτελικοί της λιακάδας

Κακοκαιρία ελπίδα: Οι επιτελικοί της λιακάδας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Χρήστο Στυλιανίδη Eurokinissi

Μια κακοκαιρία για την οποία η Πολιτεία δήλωνε απόλυτα έτοιμη, προκάλεσε χάος στην Αττική και τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες, που αναρωτιούνται για άλλη μια φορά, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο επιτελικό και το μη επιτελικό κράτος.

Η κυβέρνηση εξελέγη με μια βασική υπόσχεση. Τη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους, που δεν θα έχει σχέση με ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.

Γι’αυτό άλλωστε επιστράτευσε τεχνοκράτες, εξωκοινοβουλευτικόύς, doers και όπως λέει “βαριά” βιογραφικά. Για να φτιάξει ένα κράτος, που δεν θα εξευτελίζεται σε κάθε ευκαιρία και που θα μπορεί να σταθεί δίπλα στον πολίτη.

Δεν άλλαξε τίποτα. Όταν ξεσπούν πυρκαγιές, καιγόμαστε, όταν βρέχει, πλημμυρίζουμε και όταν χιονίζει, το κράτος παραδίδει τους πολίτες σε κλειστούς δρόμους να περιμένουν πότε θα λιώσουν τα χιόνια.

Η κακοκαιρία Ελπίδα, είχε προαναγγελθεί. Γνωρίζαμε ότι θα έρθει, οι μετεωρολόγοι την είχαν προβλέψει με ακρίβεια και η Πολιτεία με τη γνωστή επιτελική οίηση, δήλωνε έτοιμη.

Τι αποτέλεσμα είχε αυτή η προετοιμασία;

Ώρες ταλαιπωρίας για τους οδηγούς στην Αττική Οδό, που όπως φαίνεται θα είναι και ο αποδιοπομπαίος τράγος. Έχει μερίδιο ευθύνης προφανώς, αλλά φταίει και για τους οδηγούς που δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως; Μήπως φταίει η Αττική Οδός και για την Κατεχάκη, τη Μεσογείων και το μπάχαλο που συμβαίνει σε όλους τους δρόμους της Αθήνας.

Πού είναι τα σχέδια τα επιτελικά; Πού είναι οι άμεσες παρεμβάσεις; Ποια είναι η αναδιοργάνωση του κράτους για να είναι έτοιμο όταν ξέρει ότι έρχεται κακοκαιρία και να δρά αφού αυτή έλθει. Θα είναι αποτελεσματικό 100%. Όχι. Αλλά, άλλο κάνω το καλύτερο δυνατό και προφανώς απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, δεν θα γίνουν όλα σωστά και άλλο το απόλυτο ξεχαρβάλωμα.

Το δήθεν επιτελικό κράτος, κομπάζει για τη διαφορά του με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ξεχνώντας ότι το μέτρο σύγκρισης είναι αυτό που υποσχέθηκε ότι θα είναι.

Φυσικά μόλις περάσει το μούδιασμα, πάνε (με το καλό) στα σπίτια τους οι οδηγοί και ηρεμήσουν, θα μπει μπροστά η γνωστή κασέτα περί ακραίων φαινομένων, που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα. Το ίδιο έγινε και στην κακοκαιρία “Μήδεια”, στις πλημμύρες και στις φωτιές.

Όλα τα πρωτόγνωρα φαινόμενα συμβαίνουν επί κυβερνήσης Μητσοτάκη. Ίσως τελικά να έχουμε επιτελικό κράτος. Απλά λειτουργεί μόνο στη λιακάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα