Οι εκλογές στην Αθήνα και ένα τρύπιο καλάθι

Οι εκλογές στην Αθήνα και ένα τρύπιο καλάθι
Eurokinissi

Η Αθήνα με εμβληματικό τρόπο δείχνει γενικότερη αυτοδιοικητική υστέρηση. Καμιά σοβαρή προεργασία για επεξεργασία πολιτικών, διαμόρφωση σχημάτων και αναζήτηση προσώπων.

Η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιλέξει υποψηφιότητα ευρείας απήχησης για τον Δήμο Αθηναίων ξεπερνάει τα αυτοδιοικητικά όρια, είναι ενδεικτική πολλαπλών παθογενειών. Αναλογούν βέβαια ευθύνες και σε άλλα κόμματα διότι δεν συμφωνήθηκε μια υπερκομματική υποψηφιότητα απέναντι σε έναν κραυγαλέα αποτυχημένο δήμαρχο. Αντί να διεκδικεί ο κ. Μπακογιάννης κληρονομικώ δικαίω δεύτερη θητεία, την ώρα που δυσφορεί μαζί του και μεγάλο μέρος του συντηρητικού αστικού κοινού της Αθήνας, θα έπρεπε να είναι… μεγάλος περίπατος η απομάκρυνσή του από τον Δήμο.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αθήνα με εμβληματικό τρόπο δείχνει γενικότερη αυτοδιοικητική υστέρηση. Ας μην αποδοθούν όλα στο σοκ της πρόσφατης ήττας, γιατί λίγα είχαν γίνει και πριν την ήττα. Καμιά σοβαρή προεργασία για επεξεργασία πολιτικών, διαμόρφωση σχημάτων και αναζήτηση προσώπων. Είναι μακροχρόνια η απουσία στρατηγικής για την αυτοδιοίκηση. Αυτή η απουσία επιχειρήθηκε να καλυφθεί με λογικές star system. Η επιλογή του Νίκου Παππά αυτό δείχνει. Το πάθημα Γεωργούλη δεν έγινε μάθημα.

Στο μεταξύ, υποψηφιότητες από το χώρο της κοινωνίας των πολιτών που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν «κάηκαν». Ακόμα και έτσι, δυο μήνες πριν από τις εκλογές, είναι κρίσιμο ζητούμενο η αξιοπρεπής διαχείριση της βέβαιης ήττας. Δεν είναι λίγο αυτό στην πολιτική. Είναι προϋπόθεση για την επόμενη μέρα το να σταθεί κανείς στην ήττα με ιδεολογική συνέπεια και γείωση στην κοινωνία. Να δείξει ότι έχει επίγνωση, ότι αντιλαμβάνεται τα στοιχειώδη. Λογικό λοιπόν ήταν να αναζητηθεί μια κομματική υποψηφιότητα με πολιτικό έρμα, που θα μείνει στο Δήμο, δε θα κάνει χοντρά λάθη και θα ανταποκρίνεται στα δυο κύρια διακυβεύματα, την αντιπαράθεση με το πλέγμα εξουσίας που στηρίζει τον νυν δήμαρχο και την μετωπική σύγκρουση με την ακροδεξιά. Όταν δεν έχει κανείς εμπροσθοφυλακή στιβαρή, καλεί δοκιμασμένες εφεδρείες. Εν προκειμένω, ένα κομματικό στέλεχος με σχέση βιοτική και πολιτική με την Αθήνα είναι επιλογή χαμηλής πτήσης αλλά πολιτικής επιβίωσης.

Αντί για αυτό, μαθαίνουμε πως η πολιτική γραμματεία θα στείλει αντιπροσωπεία να συζητήσει ξανά την υποψηφιότητα του αξιότατου αθλητή που δήλωσε πρόσφατα πως είναι «τοξικό» το περιβάλλον στο ΣΥΡΙΖΑ, πως το ξανασκέφτεται γιατί– «διάφορες κινήσεις τους δεν με εξέφραζαν απόλυτα». Δείχνει τουλάχιστον προβληματική αντίληψη ενός πολιτικού οργάνου για τον ρόλο του το να επανέρχεται για να «ψήσει» κάποιον, ενώ τον έχρισε υποψήφιο και αυτός δεν έκανε ούτε μια κίνηση υποψηφίου τόσους μήνες και τώρα δηλώνει μάλλον απρόθυμος.

Δεν εξηγούνται όλα αυτά από την εύλογη εσωστρέφεια και τις αντιπαραθέσεις που ακολουθούν τη μεγάλη ήττα των εκλογών. Καμιά εσωστρέφεια δε μετατρέπει μια αυτοδιοικητική εκλογή σε συνοικέσιο με μαντατοφόρους και πεσκέσια στον απρόθυμο γαμπρό. Και όλα αυτά χωρίς να μπούμε στην ουσία της σύνδεσης κάθε υποψηφιότητας με τα μεγάλα ζητήματα της Αθήνας, με την διαπλοκή οικονομικών και αθλητικών παραγόντων, με την «ματσίλα» ως πολιτική αισθητική. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ιστορικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αριστερά;

Τέτοιες κινήσεις δεν αποτελούν αξιοπρεπή διαχείριση ήττας. Αντίθετα, κάνουν ακόμη ευκολότερη τη νίκη για έναν δήμαρχο ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε καν να διανοείται δεύτερη θητεία. Επιπλέον, του χαρίζουν τον ρόλο που διεκδικεί επίμονα, όπως και ο θείος του. Να προβάλλονται Μακρονικώ τω τρόπω ως αναχώματα στην ακροδεξιά. Και θα είναι αυτή μια συνθήκη μακροχρόνια καταστροφική. Θα είναι η μεγάλη στρατηγική ήττα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις αυτές. Ακόμα όμως και αν έχει αποδεχτεί η αντιπολίτευση ότι δεν υπάρχει νικηφόρα επιλογή για την Αθήνα, ας κάνει επιλογές που δε θα φέρνουν τους Αθηναίους σε άβολη θέση, δε θα προσβάλλουν. Επιλογές που θα μπορούμε να υποστηρίξουμε με αξιοπρέπεια και επίγνωση των δύσκολων συσχετισμών. Και αυτό δεν είναι εσωκομματικό θέμα κανενός. Με ορατές τις συνέπειες της πολιτικής κυριαρχίας της σημερινής ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και με το ακροδεξιό σύννεφο πάνω από την Αθήνα και τη χώρα, η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας διαφορετικής προσδοκίας είναι όρος επιβίωσης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα