Πού είσαι Δούκα που ‘λεγες πως θα γινόσουν άλλος…

Διαβάζεται σε 5'
Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας SOOC Menelaos Myrillas

Άλλος! Δηλαδή, σοβαρός άνθρωπος που τιμά τον λόγο του και παραμένει συνεπής με αυτά που λέει. Άλλος! Κι όχι πολιτικάντης που καιροφυλακτεί ν΄ αρπάξει την ευκαιρία για να κάνει πολιτική καριέρα.

Ο Χάρης Δούκας, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε τον Οκτώβριο του 2023 ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Ταυτόχρονα, εγκαλούσε πρώην δημάρχους για εκμετάλλευση της ιδιότητός τους, καθώς «χρησιμοποιούν τον δήμο ως εφαλτήριο για την πολιτική τους σταδιοδρομία» (συνέντευξη στον Γιάννη Πανταζόπουλο-Lifo).

Μετ΄ου πολύ-λίγους μήνες μετά, δηλαδή- ο κ. Δούκας μπαίνει θυελλωδώς στον στίβο της κεντρικής πολιτικής ως υποψήφιος πρόεδρος ενός ιστορικού κόμματος κι όχι απλώς ως στέλεχος που νοιάζεται για τον συγκεκριμένο χώρο και λέει τη γνώμη του.

Σε μια εποχή δύσκολη και περίπλοκη, με την χώρα να βιώνει ψευδαίσθητη βελτίωση και με τις εξελίξεις στον κυκεώνα της εν γένει Κεντροαριστεράς να συνιστούν γρίφο-και να απαιτούν χρόνο και αφοσίωση- ο Δούκας αντί να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην κακοχυμένη και πάσχουσα Αθήνα, όπως είχε δεσμευτεί, επιλέγει το…μαζί. Και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (αν εκλεγεί).

Η αναμόρφωση της Αθήνας-όσο γίνεται, τέλος πάντων- απαιτεί σκληρή δουλειά και 24ωρη εγρήγορση. Το ξέρει καλά ο ίδιος. Γι αυτό είχε παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υψηλών στόχων(παρακάτω, αναλυτικά).

Φανταστείτε, λοιπόν, έναν δήμαρχο να αγωνίζεται και να αγωνιά για την Αθήνα και να παλεύει με χίλιες δυό δυσκολίες, ενώ ταυτόχρονα να μετέχει ως πρόεδρος στα του ΠΑΣΟΚ και στις ατέρμονες διαδικασίες για την συγκρότηση νέου σχήματος στην Κεντροαριστερά.

Εδώ που τα λέμε, ακόμη κι ο Μέγας Ναπολέων θα δυσκολευόταν να φέρει εις πέρας το επαχθές αυτό έργο. Θα τα καταφέρει; Πολλοί αμφιβάλλουν. Και ένας από αυτούς, ο Παύλος Γερουλάνος(με θητεία στην Αυτοδιοίκηση και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) σημείωσε διακριτικά τα εξής:

«Η Αθήνα είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό μαγαζί και δεν έχει καμία σχέση με δήμους άλλων χωρών. Δεν έχει σχέση με θεσμούς της Δυτικής Ευρώπης ούτε σε επίπεδο εξουσιών αλλά ούτε σε επίπεδο υποδομών από εκεί και πέρα το αν μπορεί κάποιος να εξυπηρετήσει και αυτό και την προεδρία του κόμματος νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κρίνουν οι ψηφοφόροι» (Παραπολιτικά-90.1 fm).

Θα ήταν υπερβολικό και άδικο για τον κ. Δούκα να πει κανείς ότι πήραν τα μυαλά του αέρα μετά την ανάδειξή του ως δημάρχου; Νομίζω πώς όχι. Η καθημαγμένη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι επαμφοτερίζοντες ΠΑΣΟΚοι είδαν την επικράτηση του Δούκα ως αφετηρία για το νέο, μεγάλο σχήμα της Κεντροαριστεράς. Και στο πρόσωπο του νέου δημάρχου τον μελλοντικό ηγέτη της.

Κάποιοι κακεντρεχείς έλεγαν ότι ακόμη και ο συμπαθέστατος Νίκος Βαμβακούλας να ήταν αντίπαλος του φλύαρου Μπακογιάννη-χαντακωμένου από τον Μεγάλο Περίπατο και την εναντίωση ψηφοφόρων της ΝΔ στην οικογένεια Μητσοτάκη- θα είχε εκλεγεί.

Εντάξει, δηλητηριώδεις υπερβολές. Αλλά πόσο απηχεί την πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι η εκλογή του κ. Δούκα κατοπτρίζει τις δυνατότητες σύνολης της Κεντροαριστεράς να καταστεί μελλοντικά ισχυρός πόλος και αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη;

Θεωρητικά τίποτε δεν αποκλείεται. Όμως δεν έδειξε τον δρόμο η επικράτηση του Δούκα. Αυτή-να το ξαναπώ- οφείλεται κυρίως στην αποχή ψηφοφόρων της ΝΔ είτε γιατί εχθρεύονται ανοιχτά τις κεντρώες επιλογές του Μητσοτάκη είτε γιατί θεώρησαν ότι η τεράστια διαφορά του πρώτου γύρου(41,37 έναντι 14,20) είναι προοίμιο νίκης του Μπακογιάννη.

Διατείνονται ορισμένοι ότι μέχρι τώρα δεν έχει να επιδείξει έργο ως δήμαρχος ο κ. Δούκας. Άδικες επικρίσεις, καθ΄ ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος του νέου δημάρχου στην δημαρχία.

Όμως κάποιες αρνητικές ενδείξεις υπάρχουν. Και είναι αποκαλυπτικές κλασικής πολιτικάντικης νοοτροπίας και παλαιοκομματική λογικής. Πρόκειται για απ΄ευθείας αναθέσεις σε προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-νόμιμες πλήν απαράδεκτες ηθικά-, καθώς και για μετακίνηση μικρομεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την Χαριλάου Τρικούπη στον Δήμο της Αθήνας. Δηλαδή, για κομματικούς διορισμούς. Ετσι δεν είναι, κύριε δήμαρχε;

Ως κατακλείδα παραθέτουμε απόσπασμα προηγούμενου σημειώματος εδώ στο News/24.7, σχετικά με τον κ. Δούκα:

«Τι έχει κάνει μέχρι τώρα, τι έχει δείξει ο Δούκας; Ποιος είναι ο πολιτικός λόγος του; Υπάρχει μια αξιοσημείωτη θέση του, μια άποψη που ξεφεύγει από την τυποποίηση και τα κλισέ, κάτι τέλος πάντων που θα ηλεκτρίσει και θα το προσέξεις;

Ασφαλώς, ασφαλέστατα ΟΧΙ. Τα προσόντα του (άφθαρτος, πτυχία, χαμηλοί τόνοι κλπ) δεν αρκούν. Ούτε πείθουν ότι έχει την δυνατότητα να ηγηθεί του νέου, φιλόδοξου σχήματος. Το γιατί ακούγεται το όνομά του και θεωρείται η ελπίδα του ευρέως χώρου, μάλλον οφείλεται στην αμηχανία ορισμένων και στην εναγώνια προσπάθεια να βρεθεί «κάτι νέο» ως αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη».

ΥΓ(1): Ο κ. Δούκας είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι ως δήμαρχος θα μειώσει την θερμοκρασία σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας έως 5 βαθμούς Κελσίου(!) τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πολεμήσει την ηχορρύπανση και θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα κατά 25% μέχρι το 2028.

Επίσης, μίλησε για τον κανόνα 3-30-300. Δηλαδή, όπως είπε: «Ανοίγοντας κάθε μέρα ο πολίτης το παράθυρό του, πρέπει να βλέπει τουλάχιστον 3 δέντρα, το 30% της γειτονιάς να είναι καλυμμένο με πράσινο και σε απόσταση 300 μέτρων από το σπίτι να υπάρχει πάρκο».

Έδωσε κι άλλες υποσχέσεις ο κ. Δούκας. Για πεζοδρόμια προσβάσιμα σε όλους, για αντιπλημμυρική προστασία της Αθήνας και για βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων. Scripta manent.

ΥΓ(2): Υπήρξε και μια εξαιρετική επιλογή από τον κ.Δούκα: Διόρισε επικεφαλής της Τεχνόπολης τον Κωστή Παπαϊωάννου, άνθρωπο συγκροτημένο και ανιδιοτελή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα