Πόσο αριστερός νιώθει ο Γιώργος Κατρούγκαλος;

Πόσο αριστερός νιώθει ο Γιώργος Κατρούγκαλος;
ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Μια επιβάρυνση για τους πολίτες που έμεινε στη σκιά. Τελικά το μνημόνιο καταργήθηκε, μόνο όμως αν είσαι... ασφαλιστής

Το τι είναι αριστερές πολιτικές και τι νεοφιλελεύθερες ή μνημονιακές, είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι υποχρεώνεται σε αντιλαϊκά μέτρα και ότι θα κάνει το πάν για να τα ανατρέψει στην πράξη, με ισοδύναμα ή αλλιώς. Ποιος όμως υποχρέωσε τον Γιώργο Κατρούγκαλο να επαναφέρει έναν καταργημένο κοινωνικό πόρο, επιβαρύνοντας πρακτικά σχεδόν όλους τους Έλληνες;

Μέχρι το 2014, όποιος ήθελε να ασφαλίσει οτιδήποτε, ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει μια εισφορά (που απέδιδαν οι ασφαλιστικές εταιρείες) προς το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ). Η εισφορά κυμαίνονταν από 1% ως 5% επί της αξίας των πάσης φύσεως συμβολαίων. Μετά, οι δυνάστες της τρόικας επέβαλλαν την κατάργησή της εισφοράς και ευτυχώς, προ δεκαημέρου, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος την επανάφερε!

Στην πραγματικότητα, αυτή η εξέλιξη αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου των ασφαλιστών, οι οποίοι, λόγω του μνημονίου είδαν τα έσοδα του ταμείου τους να μειώνονται. Η επαναφορά της εισφοράς λοιπόν, μοιάζει με απελευθέρωση από τα δεσμά του μνημονίου. Τουλάχιστον αν είσαι ασφαλιστής.

Αν όμως είσαι ένας πολίτης μη-ασφαλιστής, θα πρέπει να υποστείς μια μηνιαία επιβάρυνση, προκειμένου να είναι διασφαλισμένοι οι πόροι ενός επαγγελματικού ταμείου. Προσοχή, δεν πρόκειται για στήριξη ενός δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου αλλά ενός ιδιωτικού. Οι πολίτες δεν έχουν μεγάλη γκάμα επιλογών. Ή θα πληρώσουν ή θα κόψουν τις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Όσοι μάλιστα μπορούν να έχουν έστω αυτή την επιλογή, διότι υπάρχουν περιπτώσεις που είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται, όπως π.χ. όσοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια.

Μάθαμε την εξέλιξη χθες από τον Ελεύθερο Τύπο. Δεν είναι από αυτές τις αποφάσεις που το Υπουργείο ή η Κυβέρνηση διατυμπανίζουν. Η δουλειά γίνεται αθόρυβα. Η παραδοσιακή (και δοκιμασμένη) πολιτικάντικη λογική λέει ότι έτσι και ο κλάδος θα ικανοποιηθεί και η υπόλοιπη κοινωνία δεν θα αντιδράσει για μια τόσο μικρή επιβάρυνση. Πρόκειται όμως για μία μόνο επιβάρυνση από τις συνολικά 70 που είχε καταργήσει ο τυραννικός νόμος της τρόικας. Το υπουργείο απαντά ότι είναι μια συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Μια συμφωνία όμως που γίνεται με τις πλάτες των πολιτών. Οι εργοδότες άλλωστε, δεν αποδίδουν εργοδοτική εισφορά.

Αν η Κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει το πρότερο καθεστώς, θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες τη λογική της. Πρόκειται για μια άμεση απόπειρα αναδιανομής του πλούτου, χωρίς να γνωρίζουμε τους στόχους αλλά και τα θύματά της. Θα επαναφέρει και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις ή έκανε μια εξαίρεση και αν ναι για ποιο λόγο; Γιατί μια αριστερή πολιτική να θέλει να επιβαρύνει περαιτέρω τους πολίτες;

Πιθανότατα διότι εκτιμά πως όσοι είναι διατεθειμένοι και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, είναι «έχοντες» και δεν θα θεωρήσουν σημαντική την αύξηση του κόστους. Με τα νοσοκομεία διαλυμένα και χωρίς υλικά, η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας είναι ανελαστική. Στις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλειών, έχει φροντίσει να τις καταστήσει έως και υποχρεωτικές.

Οι ίδιοι οι διοικούντες το ταμείο και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, γνωρίζουν επίσης τι εστί ελαστικότητα ζήτησης. Ειδάλλως δεν εξηγείται πως «αποδέχονται» μια αύξηση στην τιμή του προϊόντος. Λογικά θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για κατάργηση όλων των φόρων που σχετίζονται με την ασφάλιση, προκειμένου να κάνουν πιο προσιτές τις υπηρεσίες τους.

Άλλωστε κάποιος που ασφαλίζεται, απαλλάσσει το κράτος από την χρήση των υπηρεσιών για τις οποίες ήδη πληρώνει φόρους. Όπως π.χ. οι υπηρεσίες υγείας ή οι αποζημιώσεις περιουσίας από καταστροφές. Αντ’ αυτού, επέλεξαν τον προαναφερθέντα δρόμο και προχώρησαν στην αλλαγή του καταστατικού του ταμείου.

Το Υπ. Εργασίας που εποπτεύει και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία, ενέκρινε την αλλαγή και μάλιστα «για σημαντικούς λόγους». Τόσο σημαντικούς, που παρέλειψε να αναφέρει.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποθέσουμε καλόπιστα ότι πρόκειται περί λάθους ή ότι οι συνδικαλιστές του κλάδου εκμεταλλεύτηκαν ένα «παράθυρο» που δεν έπιασε το «ραντάρ» του άγρυπνου Υπουργού. Αν είναι έτσι; Θα υπάρξει άμεση επανόρθωση. Αν όχι; Φοβού τους «αριστερούς» και δώρα φέροντας…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα