Αμυγδαλέζα: Παίζοντας με τους ανύπαρκτους νεκρούς

Αμυγδαλέζα: Παίζοντας με τους ανύπαρκτους νεκρούς
Εξέγερση στο κέντρο παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, το απόγευμα του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2013. Η εξέγερση ξέσπασε όταν, μετά τη λήξη του προαυλισμού, ομάδα κρατουμένων αρνήθηκε να μπει στους χώρους κράτησης, διαμαρτυρόμενοι για την παράταση του χρόνου κράτησής τους. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε κοντέινερ που μένουν, βγήκαν έξω και άρχισαν να καίνε τα στρώματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Στο στιγμιότυπο δυνάμεις των ΜΑΤ σε μπλόκο σε δρόμο της Αμυγδαλέζας. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Μία νύχτα έντασης, μία εξέγερση στην Αμυγδαλέζα, είναι αρκετή για να φέρει στο προσκήνιο πολιτικάντικα παιχνίδια τα οποία παραπλανούν και απομακρύνουν από την ουσία του προβλήματος

“Η Αμυγδαλέζα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στρατόπεδα στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι είναι εξαιρετικό. “

Αυτό δήλωνε ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Δημόσιας Τάξης, περήφανος για την λειτουργία του κέντρου κράτησης, στις 11 εβδόμου του τρέχοντος έτους.

Μερικές ημέρες μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια στο χώρο κράτησης των προσφύγων, τα οκτώ καμμένα οικήματα οι 41 συλλήψεις αλλά και οι δέκα οι οποίοι απέδρασαν δείχνουν πως κάθε άλλο παρά όλα λειτουργούσαν – λειτουργούν άρτια.

Εντούτοις αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο και πολλά θα γραφούν, πολλοί θα σχολιάσουν και δεκάδες γνώμες θα ακουστούν.

Προσωπικά όμως θα ήθελα να σταθώ και μάλιστα με ιδιαίτερη περίσκεψη σε κάτι που θεωρώ απαράδεκτο και αισχρό. Στις ψευδείς – ψευδέστατες ειδήσεις οι οποίες είτε ξεκινάνε από αφέλεια και παραπληροφόρηση είτε επίτηδες, καταλήγουν να είναι ένα καρφί στον ανθρωπισμό. Τον πραγματικό ανθρωπισμό και όχι το γιαλαντζί και τον α λα καρτ.

Το βράδυ του Σαββάτου λοιπόν ήταν εντελώς καλοκαιρινό, τολμώ να πω και βαρετό μέχρι τη στιγμή που “έσκασε” η Αμυγδαλέζα. Επικράτησε δημοσιογραφικός οργασμός, τα τηλέφωνα άναψαν στην προσπάθεια μας να δούμε στην αρχή πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση.

“Τίποτα τώρα θα τα πούμε μετά. Θα πάει καλά” μας είπε τηλεφωνικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ και ήταν σαφές το μήνυμα: Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Στο πικ της ιστορίας, ξαφνικά, κάνει την εμφάνιση της μία “πληροφορία”, ο… θεός να την κάνει, και μία καταγγελία. Υπάρχουν λέει δύο νεκροί στην Αμυγδαλέζα. Στα σόσιαλ μίντια κυκλοφόρησε σχεδόν αμέσως, άλλοι υιοθέτησαν την καταγγελία και αναπαρήγαγαν την “είδηση” των δύο νεκρών άλλοι, πιο προσεκτικοί, έκαναν λόγο για αγνοούμενους.

Εκείνη την ώρα, με την επιχείρηση σε εξέλιξη, με τις Αρχές να προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση και να ανακαλύψουν εάν έχουν δραπετεύσει και πόσοι, η πιθανότητα να υπάρχουν νεκροί έμοιαζε με σενάριο φρίκης και τρόμου. Ένα γεγονός το οποίο θα πυροδοτούσε σειρά αντιδράσεων και καταστάσεων εντελώς απρόβλεπτων.

Ευτυχώς δεν ίσχυε.

Πως όμως κυκλοφόρησε η “είδηση” αυτή; Και δη πως έφτασε να αναπαράγεται;

Κάνοντας μία μικρή αναζήτηση κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτή η δήθεν ενημέρωση προερχόταν από συγκεκριμένο χώρο πολιτικό, ο οποίος δραστηριοποιείται στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο της Αριστεράς. Ενώ λοιπόν ο τίτλος της καταγγελίας είναι το λιγότερο παραπλανητικός, (Εξέγερση μεταναστών με νεκρούς; στην Αμυγδαλέζα μετά από ρατσιστικές κτηνωδίες αστυνομικών), αμέσως μετά αναγράφεται το εξής:

“Ναι, πυροβόλησαν οι αστυνομικοί τον… (αναφέρεται όνομα) στο μπλοκ 10 μετά την έφοδο στην Αμυγδαλέζα των δυνάμεων καταστολής”.

Με γεμίζει αφενός φοβία η βεβαιότητα με την οποία μεταδίδεται κάτι τέτοιο. Χωρίς να έχει ελεγχθεί, χωρίς να έχει τσεκαριστεί. Αφετέρου όμως και πολύ – πολύ χειρότερα υπάρχει κάτι σάπιο εδώ και συγνώμη για τη φράση μου.

Δεν μπορεί ένας πολιτικός χώρος, όποιος κι αν είναι αυτός, να υιοθετεί άκριτα τέτοιες φήμες. Πολύ παραπάνω είναι εντελώς αδιανόητο να τις μεταδίδει την ώρα που επικρατεί η τεράστια αναστάτωση και να τις προβάλλει με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται κλίμα. Χωρίς φειδώ και χωρίς… αιδώ!

Το οποίο μας φέρνει στην πραγματική ουσία της υπόθεσης.

Τα πάντα στο βωμό της μικροπολιτικής; Τα πάντα για το πολιτικό συμφέρον κύριοι; Αδιαφορούμε σε βαθμό αναισθησίας για τα γεγονότα και τη σημασία τους, τις επιπτώσεις τους και κοιτάμε το μικροκομματικό μας συμφέρον; Ένας σοβαρός πολιτικός χώρος, ακόμα και εκτός Βουλής, θα περίμενε να δει την κάλυψη, να μάθει περισσότερα στοιχεία, να συλλέξει παραπάνω πληροφορίες και τότε θα κατέληγε σε μία ανακοίνωση Τύπου με την ανάλογη πολιτική στόχευση πάντα. Θα ασκούσε κριτική και θα μεμφόταν καταστάσεις για να αφυπνίσει! Να ευαισθητοποιήσει, να ξυπνήσει συνειδήσεις. Δεν θα έκανε μικροπολιτικαντισμό για να δημιουργήσει κλίμα μπας και εισπράξει οφέλη. Αυτό είναι ντροπιαστικό!

Και για να τελειώνουμε με τα μισόλογα κάποτε σε αυτόν τον τόπο, ο άνθρωπος ως οντότητα τι ρόλο έχει σε όλο αυτό; Η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια δεν μετρά;

Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος πως ακριβώς υπερασπίζεται η ύψιστη αξία, η ανθρώπινη ζωή, όταν δημιουργείς νεκρούς. Θα ήθελα ειλικρινά να γνωρίζω πως ακριβώς πολεμάς τον ρατσισμό και την απαξίωση του ανθρώπινου είδους όταν σπεύδεις με μία σου κίνηση να απαξιώσεις ακριβώς αυτό. Τέλος, θα ήμουν γεμάτος χαρά εάν κάποιος μπορούσε να πείσει για το πόσο σεβαστή είναι η ζωή του πρόσφυγα ο οποίος κρατείται σε ένα κοντέινερ σε ένα κέντρο κράτησης και μετατρέπεται μέσω μία ανακοίνωσης σε μέσο πολιτικής πίεσης.

Διότι αυτό έγινε. Μετατράπηκε ο άγνωστος πρόσφυγας σε μοχλό πίεσης, όπως και όλο το γεγονός, μηδενίζοντας την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Αιδώς “σύντροφοι”! Αιδώς!

Μην καταφεύγετε σε “γκεμπελικές” μεθόδους και φτηνές προπαγάνδες. Μην υιοθετείτε αυτά που κατηγορείτε και απεχθάνεστε από άλλους χώρους. Γινόσαστε όμοιοι!

Η αγάπη για τον άνθρωπο, για τη ζωή, την αξιοπρέπεια είναι οι αξίες της Αριστεράς. Κάπου το χετε πάρει πολύ στραβά λοιπόν.

* Ο Στέλιος Μπαμιατζής είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος, σε περιοδικά του κλαδικού χώρου (εμπορικά έντυπα), ενώ για χρόνια ήταν αστυνομικός και ελεύθερος συντάκτης στην ΝΕΤ. Επίσης εργάστηκε ως αστυνομικός συντάκτης σε εκπομπή στο STAR και από το 2010 γράφει και κάνει ελεύθερο ρεπορτάζ στο News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα