Καμμένα… δάκρυα, ανίερη πολιτική

Καμμένα… δάκρυα, ανίερη πολιτική
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ// Eurokinissi

Πατώντας στον Καμμένο, που δήλωσε πρόθυμος να ρίξει την κυβέρνηση εάν το θέλει η... Εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος πολιτεύεται ως επικεφαλής μιας ακραία συντηρητικής Συνόδου

Ο αρχιεπίσκοπος είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Για αυτό όταν στη χθεσινή συνέντευξή του στον Σκάι ρωτήθηκε για την εκκλησιαστική περιουσία έφερε τη συζήτηση στο… Μέγαρο Μουσικής, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την αμερικανική πρεσβεία που όλα κτίστηκαν σε χωράφια της εκκλησίας, ενώ αναφέρθηκε και στο… γερμανικό παράδειγμα της επιχορήγησης της καθολικής και της προτεσταντικής εκκλησίας.

Διόλου τυχαία λοιπόν όταν ο Αλ. Παπαχελάς ρώτησε για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην πρόσφατη συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Ιερώνυμος δεν απέφυγε να απαντήσει και δεν τοποθετήθηκε διπλωματικά, παρακάμπτοντας την ουσία.

Πολιτευόμενος καλύτερα από τους περισσότερους πολιτικούς, ο επικεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας μάς πληροφόρησε ότι “σχεδόν μετά δακρύων” ο Πάνος Καμμένος τον παρακάλεσε να τα βρουν “γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση” αφού πρώτα του ξεκαθάρισε ότι “αν μου πείτε Μακαριότατε, ότι δεν συμφωνείτε, δεν θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί”.

Απλά πράγματα δηλαδή: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δεν ταρακουνήθηκε από μνημόνια, από περικοπές μισθών και συντάξεων, από τη ρίψη χημικών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους και όλα τα άλλα που έγιναν τους τελευταίους 22 μήνες, υπάρχει ακόμα μόνο -σύμφωνα με την δήλωση του αρχιεπισκόπου που… απλώς επανέλαβε τη δήλωση Καμμένου- επειδή ο κ. Ιερώνυμος έδειξε καλή διάθεση και κατανόηση και δεν ζήτησε από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ να τα βροντήσει και να φύγει!

Είπε και άλλα ο αρχιεπίσκοπος που προφανώς δεν στέκουν και δημιουργούν προβλήματα: για την εκκλησία που είναι ο “κατ’ εξοχήν δημοκρατικός χώρος”, και η οποία υποτίθεται ότι δεν έχει ταλιμπάν και ακραίους, για τον Αμβρόσιο που σε “αυτά που επισημαίνει δεν κάνει λάθος αλλά είναι [λάθος (;)] ο τρόπος που το κάνει”, για την ύπαρξη των μουσουλμάνων που “είναι απόπειρα αλλοίωσης αυτού του τόπου”, την ανέγερση του τεμένους που “πρέπει να αναβληθεί”, τον ασυνεπή Φίλη και τα Θρησκευτικά.

Προβληματικές απόψεις σχεδόν όλες, θα σχολιαστούν και θα επικριθούν οι περισσότερες. Αλλά αυτήν την στιγμή, σε αυτό το σημείωμα, κρατάμε το λογικό συμπέρασμα: ο αρχιεπίσκοπος είναι (το λιγότερο) δέσμιος μιας Συνόδου ακραίων. Και εστιάζουμε στο πολιτικό μήνυμα του επικεφαλής της εκκλησίας: ό,τι η κυβέρνηση παραμένει όσο οι δεσποτάδες της το… επιτρέπουν.

Εξηγήσιμη συγκυριακά η επιλογή του χρόνου της παρέμβασης Ιερώνυμου αλλά απαράδεκτη αυτή καθαυτή. Και απαράδεκτος ιδίως ο κυβερνητικός εταίρος που του έδωσε, έστω και… κλαίγοντας, την.. πάσα για να παρέμβει με τέτοιο τρόπο.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα