Τι σημαίνει Δικαιοσύνη για τα θύματα της Χρυσής Αυγής

Τι σημαίνει Δικαιοσύνη για τα θύματα της Χρυσής Αυγής
Ο πατέρας του Λουκμάν, μπροστά από την προτομή του Παύλου Φύσσα. Μια συγκλονιστική στιγμή Eurokinissi

Σήμερα η ιστορική απόφαση με τους πολίτες να διψούν για Δικαίωση. Όμως πραγματική Δικαιοσύνη απαιτεί συνέχιση της μάχης κατά του φασισμού

Κάποιες φορές ο Νόμος και η Δικαιοσύνη δεν ταυτίζονται απόλυτα. Κάποιες φορές η Δικαίωση είναι το ζητούμενο από μία δικαστική απόφαση. Αλλά μία καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής δε σημαίνει οριστική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και μία αθώωση δε σημαίνει οριστική ήττα.

Κάποιοι επικαλέστηκαν την ιδιότητα του νομικού ή συνταγματολόγου για να συστήσουν στους πολίτες να μην φωνάζουν πως “Δεν είναι αθώοι”. Κάποιοι το έκαναν με αγνές προθέσεις, θέλοντας να αποτρέψουν τη (βέβαιη έτσι και αλλιώς) προσπάθεια των νεοναζί να προσβάλλουν μία καταδικαστική απόφαση. Κάποιοι άλλοι όμως με καθόλου αγνές προθέσεις…

Το κύμα που ξεσηκώθηκε στην κοινωνία απαιτώντας την τιμωρία των ναζί ήταν τόσο δυνατό, που οι “δεν είμαι ΧΑ, αλλά” σιώπησαν και κάποιοι που χάιδευαν το ναζιστικό μόρφωμα αναγκάστηκαν να συμπλεύσουν με την πλειοψηφία των πολιτών, που φωνάζει “Δεν είναι αθώοι”. Και αυτό το σύνθημα είναι πρωτίστως μία πολιτική καταδίκη.

Τη σημερινή απόφαση την αναμένουν πολλοί, είτε θα είναι στο Εφετείο είτε όχι, με πραγματική αγωνία. Για τον Παύλο. Για τη Μάγδα. Για τον Σαχζάτ. Για όλα τα θύματα του μίσους. Για να πιστέψουμε ότι κάποτε μπορεί να κερδίζει το δίκιο. Για να ελπίζουμε.

Όποια και να είναι η απόφαση όμως, η μάχη δε θα τελειώσει σήμερα. Το αυγό του φιδιού δεν θα έχει οριστικά συντριβεί παρά μόνο όταν βγει από τον οργανισμό της Δημοκρατίας μας το δηλητήριο του.

Όταν δεν θα πετά κανείς πέτρες σε παιδιά που έτρεξαν να ξεφύγουν από πόλεμο.

Όταν ο φτωχός δε θα στρέφει την οργή του στο μετανάστη που του δείχνει η ακροδεξιά ως εύκολο θύμα και φταίχτη, αλλά στους πραγματικά υπαίτιους για την οικονομική του κατάσταση, που συμπτωματικά είναι και τα αφεντικά των νεοναζί παντού και πάντα, αφού όσο και να το παίζουν αντισυστημικοί, πάντα το σύστημα μίας διεφθαρμένης εξουσίας υπηρετούν.

(Ίσως παρεμπιπτόντως το επόμενο βήμα να πρέπει να είναι οι πηγές χρηματοδότησης της ΧΑ.)

Όταν η τυφλή οργή θα δώσει τη θέση της σε ένα δημιουργικό θυμό.

Όταν τα εύκολα στερεότυπα θα υποχωρήσουν μπροστά στην κριτική ικανότητα.

Όταν θα αποκτήσουμε ενσυναίσθηση και κρίση για να συμπονούμε τα βάσανα των άλλων και να κατανοούμε πως μαζί θα παλέψουμε.

Όταν θα αγαπάμε στα αλήθεια την πατρίδα, που την πλήγωσαν και στο παρελθόν οι Ναζί και πιο πρόσφατα τα ιδεολογικά εγγόνια τους.

Και ίσως, αυτή η δίκη να έχει αποκτήσει τόσο βάρος γιατί σε αυτή τη χώρα οι δοσίλογοι και οι συνεργάτες των Ναζί αθωώθηκαν κάποτε. Και δεν θέλουμε να συμβεί ξανά το ίδιο.

Αλλά και γιατί θέλουμε να δικαιωθούν οι άνθρωποι που βρήκαν το θάρρος να παλέψουν με το κτήνος. Για χατήρι της πατρίδας και όλων μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα