Μητσοτάκης – Μακρόν: Η παραδοσιακή φιλία αποκτά ιδεολογικό πρόσημο

Μητσοτάκης – Μακρόν: Η παραδοσιακή φιλία αποκτά ιδεολογικό πρόσημο
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν AP

Λόγοι υψηλού πολιτικού συμβολισμού κρύβονται πίσω από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφτεί το Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Πριν από 3 χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε με την ιδιότητα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας το Παρίσι. Τότε συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Υπουργό Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, Εμανουέλ Μακρόν. Η επιλογή στη χώρα και στο πρόσωπο δεν ήταν τυχαία. Κι αυτό επιβεβαιώνει η συνάντηση των δύο, με διαφορετικές ιδιότητες, πάλι στο Παρίσι. Πρωθυπουργός της Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν. Και τότε και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Παρίσι για λόγους υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Αφενός θέλει να δείξει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα επιθυμεί η παραδοσιακή φιλία να εξελιχθεί σε μια σοβαρή και ισχυρή συμμαχία. Αφετέρου γιατί με τον Εμανουέλ Μακρόν υπάρχει κοινό ιδεολογικό πρόσημο. Αυτό του πολιτικού κέντρου.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ηγείται της προσπάθειας η Ευρώπη να ανακτήσει τα χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής υπερδύναμης, με σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και σ’ ένα κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου η πρόνοια έναντι των αδυνάμων δεν θα έχει τη μορφή βοήθειας, αλλά μιας συντονισμένης προσπάθειας ενεργού συμμετοχής στην αύξηση του πλούτου. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας φιλοδοξεί να έχει διακριτό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια επανεκκίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επαναπροσδιορισμού του κοινωνικού χαρακτήρα της, εκφράζοντας ταυτόχρονα στην Ελλάδα μια νέα κοινωνική πλειοψηφία που θα στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές τομές που χρειάζεται η χώρα και έχει ανάγκη η κοινωνία για να φύγει μπροστά.

Εκ των πραγμάτων Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν αν και ξεκίνησαν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, εκφράζουν πλέον σε μια Ευρώπη που αλλάζει την πολιτική αλλαγή μέσα από τη σύνθεση που οδηγεί σε λύσεις και φέρνει αποτελέσματα. Δίνουν από κοινού τη μάχη κατά του λαϊκισμού και του εθνικισμού, με όπλα τον νέο πατριωτισμό και την ευημερία για όλους. Μια ευημερία που θα βασίζεται στην ελευθερία του πολίτη σε όλα τα επίπεδα και θα εξηγείται μέσα από τη δραστική μείωση των φόρων, τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν λειτουργικό το κράτος ως προς τις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες του, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά συνθέτουν έναν ριζοσπαστικό κεντρισμό που υπερβαίνει τις παραδοσιακές έννοιες της Δεξιάς και της Αριστεράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις αγνοεί.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, δύο κατ’ εξοχή μεταρρυθμιστών πολιτικών, επανφέρει στη μνήμη ένα δημοσίευμα του POLITICO, στο οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των «νέων μεταρρυθμιστών της Ευρώπης» μαζί τον Εμανουέλ Μακρόν. Η σημερινή συγκυρία είναι προφανές ότι παρουσιάζεται ως ευκαιρία προκειμένου οι παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών να δημιουργήσουν ένα ισχυρό συμμαχικό σχήμα το οποίο θα αλλάξει, και με τη συμμετοχή και άλλων χωρών της νότιας Ευρώπης, τα δεδομένα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δεν είναι μόνο τα συμφέροντα που ευνοούν την αναβίωση του «στρατηγικού εταίρου», οι επενδύσεις και όλα τα αυτονόητα σε μια διμερή σχέση, αλλά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν συναντίληψη σε όλα εκείνα τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε μια μεταβατική περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, για την Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα