Το hit parade των υποψηφίων Προέδρων

Το hit parade των υποψηφίων Προέδρων
Προεδρικό Μέγαρο Eurokinissi

Το σκεπτικό της απόφασης και η εκλογή του νέου Προέδρου που θα επακολουθήσει, θα κρίνουν το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων. Το μέλλον που κρατάει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κλίμα των ημερών προσφέρεται για παρελάσεις υποψηφίων Προέδρων και ως εκ τούτου τα όργανα που συνήθως συνοδεύουν τους παρελαύνοντες έχουν αρχίσει. Αυτού του είδους οι παρελάσεις έχουν σχετική σημασία, ενίοτε καμία σημασία μια και το hit parade των υποψηφίων δεν επηρεάζει την απόφαση τον έχοντα το προνόμιο της επιλογής. Εν προκειμένω των εκάστοτε πρωθυπουργό.

Στα… ελληνικά αυτό σημαίνει ότι όσοι μετέχουν σε τέτοιου είδους παρελάσεις, αυτοβούλως ή για λόγους που μόνο οι «διοργανωτές» γνωρίζουν, μένουν με ένα αναμνηστικό δημοσίευμα ώστε να λένε ήμουν κι εγώ εκεί.

Επί της ουσίας οι «διοργανωτές» βγάζουν την υποχρέωση που έχουν στους «χορηγούς» και προσθέτουν και μερικά ονόματα παραπάνω ώστε οι παρελάσεις που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια να είναι ευπρόσωπες. Όπως λέμε «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Όλα αυτά σύμφωνα με την παράδοση από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, τα ονόματα των υποψηφίων να αυξάνονται όσο πλησιάζει η ώρα της απόφασης και στο τέλος να προκύπτει η έκπληξη. Που μεταξύ μας είναι έκπληξη για τον κόσμο, αλλά δεν είναι έκπληξη για τους «διοργανωτές» και προφανώς τους «χορηγούς».

Δεν ξέρω αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σπάσει η παράδοση, αλλά όπως και να το δει κανείς ο πρωθυπουργός έχει πολιτικά την ευκαιρία με την επιλογή που θα κάνει να σηματοδοτήσει τη δική του εποχή. Ακόμη και να σπάσει την παράδοση.

Το είχε πράξει ως απλός βουλευτής το 2015 υπηρετώντας με συνέπεια τις αρχές του. Και μάλιστα είχε αιτιολογήσει και τη στάση του. Τώρα από τη θέση του πρωθυπουργού προφανώς είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά όταν πρόκειται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι προβλέψεις. Κυρίως οι… προτάσεις που κατατίθενται μέσω «έγκυρων πηγών» υπό μορφή ρεπορτάζ.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αρέσουν οι παρελάσεις. Όπως επίσης ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις υποδείξεις, καθώς και τις πιέσεις έμμεσες ή άμεσες. Αν πρέπει να εκτιμηθεί η στάση του βάσει της συγκεκριμένης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, τότε οι υποψήφιοι που παρελαύνουν αυτές τις ημέρες μειώνονται δραματικά. Κι αυτό γιατί ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αρκεί να είναι καταξιωμένος σ’ αυτό που κάνει, αλλά να γνωρίζει τουλάχιστον τι είναι οι συντεταγμένες και να μπορεί να αντιλαμβάνεται τη σημασία των εννοιών που χρησιμοποιεί στις δημόσιες τοπθετήσεις του.

Σε κάθε περίπτωση όταν φθάσει η στιγμή να μάθουμε πως θα τελειώσει το… έργο δεν θα πούμε ότι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Διότι σε κάθε περίπτωση ό,τι κι αν γίνει, όποιος κι αν είναι ο «εκλεκτός» ή η «εκλεκτή», η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια για κανέναν. Πρωτίστως για την κυβερνητική παράταξη και το πολιτικό σύστημα και δευτερευόντως γι αυτούς που θα κληθούν να ψηφίσουν.

Όπως έχουν τα πράγματα το σκεπτικό της απόφασης και η εκλογή του νέου Προέδρου που θα επακολουθήσει, θα κρίνουν το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων. Το μέλλον που κρατάει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα