Χαρούμενες λέξεις, χαμόγελα και φως: Η πεμπτουσία της πολιτικής…

Διαβάζεται σε 6'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης SOOC Menelaos Myrillas

Ένα μοντέρνο παντοπωλείο όπου μπορείς να βρεις τα πάντα-προπάντων, νέες αμερικανόπνευστες ιδέες- στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πολιτικός παντοπώλης των ημερών βρήκε σκονισμένη την Κουμουνδούρου και αποφάσισε να την μετατρέψει σε φωταγωγημένο παντοπωλείο νέων αμερικανόπνευστων ιδεών.

Εκεί θα βρίσκεις τα πάντα. Από ελαφρότητες για επαγγελματικό στρατό μέχρι μπαταριές για τα 12 μίλια. Από το «κρατίδιο στην Βόρεια Κύπρο» μέχρι «πατριωτικές» κορόνες. Από υμνητικές αναφορές στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ μέχρι άσαρκους όρκους στους αγώνες της Αριστεράς.

Κραυγαλέες αντιφάσεις; Ε, δεν χάλασε ο κόσμος. Μπορείς να τα πείς και δημιουργική σύνθεση, αν έχεις ασκηθεί στο άθλημα της μοντέρνας επικοινωνίας και του λαϊκισμού.

Όλα σε τάξη, λοιπόν, στις πολύχρωμες προθήκες. Ειδικός φωτισμός και μια μεγάλη οθόνη στο κέντρο, η οποία θα φιλοξενεί συσκευασμένους αφορισμούς και χαρούμενες λέξεις. Χαμόγελα και φώς. Η πεμπτουσία της πολιτικής…

Εννοείται ότι σε περίοπτη θέση θα βρίσκεται τουλάχιστον για κάποιο διάστημα η Μακρόνησος όπως την έμαθε ο αρχηγός στους διαδρόμους της Goldman Sachs και στους πάγκους των Δημοκρατικών.

Μα πως αλλιώς να αποκτήσει κάποιος αριστερή συνείδηση αν δεν εισχωρήσει στα άδυτα του καπιταλισμού; Ειδικά οι brokers και όσοι παίρνουν τεράστιο δάνειο με «προσωπική εγγύηση» είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται την κακουργία του καπιταλισμού. Και μετασχηματίζουν την εμπειρία σε αριστερή αρετή.

Ωραίο μου πλυντήριο

Αλλά κοίτα να δείς τι πλήθος συνωστίζεται στην πόρτα του Κασσελάκη. Ποικιλώνυμοι χορηγοί, σκονισμένοι καρεκλοκένταυροι, θιασώτες του ψευδώνυμου «εκσυγχρονισμού» , λάβροι υπερασπιστές του Πολάκη και κομπανίες επιτηδείων που πάνε πάντα με τον νικητή.

Έτρεξαν όλοι στο πλευρό του. Είτε αμέσως είτε μόλις διαπίστωσαν ότι το έργο έχει ψωμί και μέλλον. Όμως εκείνοι που ξεχώρισαν είναι κάποιοι ατσίδες καθοδηγητές, εκλεκτοί της ηγεσίας και του συντριβέντος στις εθνικές εκλογές καθεστώτος της Κουμουνδούρου.

Αυτοί δεν συμφύρονται με το πόπολο. Κυκλοφορούσαν στα σαλόνια της Κουμουνδούρου-και του Μαξίμου, παλιότερα- ενισχύοντας παντοειδώς την εμπρηστική ρητορική του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ, α λα μπρατσέτα με τον Πολάκη, και οδήγησαν το πλεούμενο στα βράχια.

Ο στρατός αυτός δεν νοιάζεται αν είναι αδαής ο εξ Αμερικής μεσσίας ούτε αν είναι κυνικός ώστε να επαναλάβει θεατρικά το περίφημο «πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν» του Γεωργίου Παπανδρέου. Αρκεί η πιθανότης να ανακάμψει το κόμμα, δηλαδή το Κασσελάκειο συνονθύλευμα, και να διεκδικήσει την εξουσία. Με τους ίδιους πάλι σε κρίσιμα πόστα.

Οσο για τη λέξη αδαής, και την πραγματικότητα που εκφράζει, σιγά το πρόβλημα. Για να μη σας πώ ότι πρόκειται για προσόν(!) όπως διατείνεται ο γνωστός ιστορικός , Αντώνης Λιάκος. Ιδού αν δεν με πιστεύετε:

«Ο Κασσελάκης πρέπει να παραμείνει αδαής πολιτικός. Ενας πολιτικός που δεν ξέρει και δεν εκφράζεται με τους ξύλινους όρους της ελληνικής πολιτικής. Που δεν εκφράζεται με στιφή αργκό. Που δεν μιλά με στερεότυπα και δεν επαναλαμβάνει το μάθημα που έχει αποστηθίσει».

Αριστούργημα! Ταχυδακτυλουργικώ τω τρόπω μετατρέπεται σε προσόν η θηριώδης άγνοια, με άλλοθι την γλώσσα του κομματικού ιερατείου! Ασε που ο Κασσελάκης είναι εκείνος που κατ΄εξοχήν μιλά με στερεότυπα, με αφορισμούς και συνθήματα που όντως έχει αποστηθίσει!

Όμως δεν σταμάτησε εκεί ο κ.Λιάκος. Όχι μονάχα δεν εκφράζεται αρνητικά για το κρατίδιο του ανίδεου Κασσελάκη, αλλά το θεωρεί ένδειξη υγείας! Ιδού τι λέει: «Το να επιμένει κανείς να είναι αδαής και να μην χρησιμοποιεί ανόητες και παγιδευμένες λέξεις όπως ψευδοκράτος, είναι υγεία».

Πάντως, για να μην ξεχνάμε, αρκετά στελέχη που ξιφουλκούν εναντίον του Κασσελάκη έχουν παρεμφερείς θέσεις με αυτές του κ.Λιάκου(εθνομηδενισμός, Συνέχεια του Ελληνισμού, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κλπ.).

ΣΥΡΙΖΑ delenda est

Όχι. Δεν έδωσαν εντολή οι καπιταλιστές ή κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι να εξαφανιστεί από προσώπου γης ο ΣΥΡΙΖΑ. Την εντολή στον Κασσελάκη την έδωσαν ασυνείδητα όσοι τον ψήφισαν.

Μπερδεμένοι πολλοί εξ αυτών, νόμισαν ότι ο ευειδής νεαρός αποτελεί ενσάρκωση του «υπονομευθέντος Τσίπρα» και θα ανασυγκροτήσει το κόμμα θέτοντας εκποδών τους υπονομευτές.

Κάποιοι άλλοι, πικραμένοι από την συντριβή πείστηκαν από τον αερόλιθο ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη και θα ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας. Μεγάλη υπόθεση η νοσταλγία του κυβερνάν…

Βέβαια, υπάρχουν και οι συστοιχίες των νέων που ξέρουν φαρσί τα τικ τοκ και τα τοιαύτα. Αυτοί αδιαφορούν για προγράμματα και οράματα-ειδικά όταν πλασσάρονται από βαρετές ντουντούκες- και δεν νοιάζονται αν ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη θα είναι κόμμα αριστερό, δεξιό, κεντροκάτι κλπ.

Αρκετοί από αυτούς, οι πιο προχώ, θα έτρεχαν πίσω από τον γυμνασμένο προπαγανδιστή ακόμη κι αν αυτός είχε αποφασίσει να ιδρύσει κάποια ΜΚΟ ή θα τον επευφημούσαν αν συμμετείχε στο Survivor.

Θα ήταν άδικο όμως για τον Κασσελάκη αν ξεχνούσαμε ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ανοιχτά για το τι κόμμα θέλει. Το είπε στο Εκτακτο Συνέδριο: Οποιος επιθυμεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πούρο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, δεν πρέπει να τον ψηφίσει.

Μπορεί να έριχνε αριστερές φωτοβολίδες για την Μακρόνησο και τον Τσίπρα προσπαθώντας να ξορκίζει τις αιτιάσεις ότι δεν έχει καμμιά σχέση με την Αριστερά, αλλά μίλησε ευθέως στους αποσβολωμένους Συνέδρους και τους είπε πάμε γι΄άλλα.

Και τώρα;

Στο επικείμενο Συνέδριο η μεγάλη σύγκρουση. Οριστική ρήξη ή προβληματική συνύπαρξη με καλύπτρα το υποκριτικό επιχείρημα περί ενότητας; Οσοι έχουν ασκήσει δριμεία αποδομητική κριτική στον Κασσελάκη αλλά αποφασίσουν να μείνουν, κινδυνεύουν να υπάρχουν ταπεινωμένοι και δακτυλοδεικτούμενοι σε μια μεταλλαγμένη εχθρική πολιτική επικράτεια.

Πάντως, ο νέος ηγήτωρ δεν έχει λόγους να τους δείξει την έξοδο, εκτός κι αν θεωρήσει ότι ο αντιρρητικός λόγος τους αναζωπυρώνει φατριαστικές τάσεις και συνιστά υπονόμευση. Οπότε…

Κατά τα λοιπά, ο Κασσελάκης δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω της μη παρουσίας του στη Βουλή. Απεναντίας, είναι τυχερός! Διότι αδαής ων, χωρίς καμμία εμπειρία- και ικανότητα-προσωπικών αντιπαραθέσεων, θα φανέρωνε στο Κοινοβούλιο το κενό της σκευής του.

Ο βασιλιάς θα αποκαλυπτόταν γυμνός. Κάτι που δεν θα μπορέσει να αποφύγει αν αποφασίσει να δώσει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Δυο φορές που το επιχείρησε μέχρι τώρα (Κόντρα/Μέγκα), εξετέθη δεινώς.

Όπως και να ‘χει, ο Κασσελακισμός είναι εδώ. Θα μπορέσει αυτή η μοντέρνα εκδοχή του λαϊκισμού και της πεποιημένου λόγου να αναδιατάξει το υφιστάμενο σκηνικό και να κατισχύσει;

Κανείς δεν ξέρει. Όμως δεν θα πλήξουμε. Όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ που είπε ο Τσίπρας αλλά με τη νέα εκδοχή του. Η οποία θα στεγάζεται στο μοντέρνο παντοπωλείο υπο τον τίτλο «Κασσελάκης-Εδώδιμα/Υπερατλαντικά»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα