Αυτογκόλ των ΜΑΤ σε τρύπια εστία

Αυτογκόλ των ΜΑΤ σε τρύπια εστία
Έφοδος αστυνομικών στην φοιτητική εστία News 24/7

Μήπως τα ΜΑΤ ήθελαν να πουν τα Κάλαντα στα παιδιά και τους παρεξηγήσαμε; Ή μήπως κρυβόταν μέσα στις εστίες του Ζωγράφου ο Χρήστος Παππάς;

Για πρώτη φορά στα χρονικά, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε φοιτητική εστία με πρόσχημα έρευνες για ναρκωτικά σε κατειλημμένους χώρους. Φυσικά, για όλα υπάρχει η πρώτη φορά, ειδικά όταν η χώρα συνεχίζει να κοιμάται και να ξυπνάει εν μέσω κρατικής αστυνομικής ασυδοσίας.

Όπως κατήγγειλαν φοιτητές, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν ακόμη και σε καταστροφές σπάζοντας τζάμια και δωμάτια. Καταστρέφοντας δηλαδή δημόσια περιουσία, η οποία είναι χρόνια τώρα απαξιωμένη.

Έφοδος αστυνομικών στην φοιτητική εστία News 24/7

 

Σε μια εορταστική επίδειξη δύναμης οι αστυνομικές δυνάμεις με συγχορδία από ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ και άνδρες της Δίωξης ναρκωτικών, προχώρησαν στην έφοδο παρουσία εισαγγελέα, με πρόσχημα όπως είπαμε, τη διακίνηση ουσιών. Η ειρωνεία εδώ είναι πως οι οικότροφοι έχουν πολλάκις μιλήσει για το πρόβλημα της διακίνησης, με τη διοίκηση της εστίας να αδιαφορεί, όπως λένε, παραδειγματικά.

Το οξύμωρο επίσης είναι πως οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις εστίες του Ζωγράφου, έχουν αφήσει το πρόβλημα να χρονίζει, παρότι έχει αλλάξει ο νόμος περί ασύλου για τον οποίο τόσο πολύ έχει πανηγυρίσει η κυβέρνηση και τα στελέχη της. Κοινώς, ακόμη κι αν ακολουθούσαν το γράμμα του Νόμου όπως διατυμπανίζουν, θα μπορούσαν να έχουν εκδιώξει τους εμπόρους πολύ νωρίτερα και χωρίς να τραμπουκίζουν φοιτητές μες στην πανδημία. Οι οποίοι φοιτητές διαβιούν βέβαια τις τελευταίες δύο εβδομάδες χωρίς σίτιση, καθώς αυτή έχει κοπεί από τη διοίκηση μετά τις καταλήψεις που προηγήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια πρωτοφανή επίδειξη ένστολης ισχύος σε χώρους που ζουν φοιτητές προερχόμενοι από τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, μια κίνηση που συντονίζεται απόλυτα με τη πρόθεση του υπουργείου Παιδείας και της κ. Κεραμέως προσωπικά, να προωθήσουν με κάθε τρόπο την ειδική Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), δηλαδή την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Το “πλέγμα” προστασίας που υποτίθεται πως προωθεί το υπουργείο, περί ελεγχόμενης εισόδου, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να εκφράζει τη κάθετη διαφωνία της, ζητώντας τα μέλη της εν λόγω Ειδικής Ομάδας να αναφέρονται στις Πρυτανικές Αρχές και όχι στην Ελληνική Αστυνομία. 

Η υποκρισία όμως του επιχειρησιακού σχεδίου έρχεται να “κουμπώσει” πάνω στον παραλογισμό που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Αναλυτικότερα, στις αρχές του Δεκεμβρίου, οι φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και κατάληψη στις φοιτητικές εστίες, με τον σύλλογο οικότροφων ΕΚΠΑ να ζητά την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων. Όπως είπαμε, η Πρυτανεία έκοψε τις παροχές σίτισης και ζεστού νερού, για όσο θα διαρκούσε η κατάληψη, η οποία όμως… έχει ολοκληρωθεί.

Στα αιτήματα των φοιτητών, ήταν το να μην επιτραπεί η θέσπιση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας υπό τον φόβο της κατάχρησης εξουσίας, ενώ οι φοιτητές ζητούσαν και ζητούν λόγω της έκτακτης υγειονομικής κρίσης, να εξεταστούν οι παρατάσεις χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, πέραν των οικονομικών κριτηρίων που πληροί ένας οικότροφος.

Ένα ακόμη αίτημα ήταν να υπάρξει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος COVID-19, καθώς και επαυξημένα μέτρα προστασίας. Ωστόσο, η επιλογή της κυβέρνησης ήταν όχι μόνο να κλείσει τα αυτιά στα παραπάνω, αλλά και να καταστρέψει μέρος των προσωρινών οικιών των εν λόγω φοιτητών. Ανάλογη κατάσταση έχει διαμορφωθεί άλλωστε και στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής.

Το επιμύθιο από τα παραπάνω είναι πως το κράτος επιλέγει να επιτεθεί δια ροπάλου σε ένα φοιτητικό πεδίο που γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση, με τον προϋπολογισμό για τη φοιτητική μέριμνα να μειώνεται κατά 39%, αλλά και με την ιδιωτική παιδεία να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Το σχέδιο είναι σαφές. Απαξιώνουμε ακόμα περισσότερο τη δημόσια παιδεία, στέλνουμε ΜΑΤ σε εστίες και πανεπιστήμια για να “ταυτιστούν” από τα συστημικά ΜΜΕ με γιάφκες και “γκέτο”, και την ίδια ώρα περνάμε νομοσχέδια για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των Κολεγίων (εγγραφή αποφοίτων κολεγίων σε επαγγελματικούς φορείς). Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και με τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του.

Γιατί ναι, η είδηση θα παίζει στα δελτία ειδήσεων ως “εκκαθάριση τεκέδων μέσα στα Πανεπιστήμια”, ενώ ίσως κάποιοι πουν πως τα ΜΑΤ ήθελαν να πουν τα Κάλαντα στα παιδιά. Αλλά τους παρεξήγησαν και προκλήθηκε η όλη ένταση.

ΥΓ. Η όλη επιχείρηση στήθηκε λίγο ώρες μετά το διπλό φιάσκο της αστυνομίας σε Αγία Βαρβάρα και Ασπρόπυργο. Και την ώρα που ο Χρήστος Παππάς, ακόμη αγνοείται. Από επιτυχία σε επιτυχία ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα