Εμβόλιο ή χρεοκοπία για τον πολίτη που δεν πείσαμε

Εμβόλιο ή χρεοκοπία για τον πολίτη που δεν πείσαμε
eurokinissi

Καμιά οικονομική βοήθεια στους ανεμβολίαστους, προειδοποιεί ο Σκέρτσος, οι εκβιασμοί συνεχίζονται.

Εμβόλιο ή χρεοκοπία. Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό δόγμα και διατυπώθηκε ρητά την Τετάρτη από τον Άδωνι Γεωργιάδη, και εν συνεχεία από τον Άκη Σκέρτσο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μικροπολιτικής σε μια υγειονομική κρίση.

Η λογική του διχασμού πάει ως εξής: Έκανες εμβόλιο; Επανέρχεσαι στην κανονικότητα με freedom pass “δωράκια”. Δεν το έκανες; Είσαι απέναντί μας. Υποτίθεται δε, πως με τη λογική του καρότου και του μαστιγίου, από τη μια δηλαδή με εξτραδάκια και από την άλλη με απειλές, θα καταφέρει -θεωρεί- η κυβέρνηση να ωθήσει περισσότερους πολίτες προς το να εμβολιαστούν. Υποτίθεται πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να κάμψει τις αντιστάσεις, να ηρεμήσει όσους φοβούνται, και τελικά να αναστρέψει τη λογική των “ψεκασμένων”, κάνοντάς τους να λάβουν τα προβλεπόμενα σκευάσματα για τον περιορισμό της πανδημίας ενόψει τέταρτου κύματος.

Η ουσία είναι πως όποια κυβέρνηση έβαλε τον κόσμο απέναντί της, βρέθηκε έκθετη. Το είδαμε να συμβαίνει με τους Αγανακτισμένους και την απογοήτευση που άλλαξε τους πολιτικούς συσχετισμούς, το είδαμε επί ΣΥΡΙΖΑ με την αντίδραση της μεσαίας τάξης, το βλέπουμε τώρα να συμβαίνει και με τη ΝΔ. Η οποία ΝΔ αρχικά έστησε καμπάνιες επικοινωνίας με “λίστες Πέτσα”, συνέχισε με κακή αντιγραφή πολιτικής κινήτρων για τόνωση εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (18-25), και συνεχίζει το πρόγραμμά της με απειλητικές προειδοποιήσεις.

Ενδιαμέσως τα έκανε ολίγον τι μαντάρα με το πρόγραμμα εμβολιασμών με τα AstraZeneca και καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει φροντίσει να πετάει την ευθύνη στον μέσο πολίτη.

Στην αρχή επί Χαρδαλιά – Τσιόδρα η ατομική ευθύνη θα μας έσωζε και πράγματι μας έσωσε γιατί ο Έλληνας ήξερε την αλήθεια για το σύστημα Υγείας της χώρας.

Τώρα είναι ο μέσος επιχειρηματίας που πρέπει να γίνει ελεγκτής του εαυτού του, για λογαριασμό του ιερού Κράτους. Μικτά – αμιγή μαγαζιά, πολίτες με προνόμια – πολίτες χωρίς προνόμια, εμβολιαστές – αντιεμβολιαστές, γενικεύσεις, τσουβαλιάσματα, χάσματα, επικίνδυνες μοχλεύσεις που βαθαίνουν το πρόβλημα την ώρα που το περιβόητο τείχος ανοσίας έχει ψηλώσει μόλις κατά 40%.

Από την ατομική ευθύνη πάμε στην ευθύνη του μαγαζάτορα λες και μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουν οι επιχειρηματίες, μπορούν τώρα να γίνουν και τσάμπα αστυνομικοί στο όνομα της αστυνομίας. Μιλάμε για την απόλυτη ομολογία διαρκούς αποτυχίας με διχαστικά δωράκια επικίνδυνης υφής.

Η αλήθεια είναι από την άλλη πως η συντριπτική πλειοψηφία νοσηλευομένων ανθρώπων σε κλίνες και ΜΕΘ είναι πράγματι ανεμβολίαστοι. Η αλήθεια είναι πως τα εμβόλια αποτελούν τη μόνη όποια λύση στη δυστοποία που ζούμε. Η αλήθεια επίσης είναι πως όσοι περισσότεροι μένουν ανεμβολίαστοι, τόσο θα προκύπτουν νέες μεταλλάξεις και θα βρίσκουν χώρο εντός της ευρύτερης κοινότητας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Και η αλήθεια είναι πως δυστυχώς, οι κυβερνώντες ανά τον πλανήτη σπεύδουν να εργαλειοποιήσουν την κρίση με τον χειρότερο τρόπο. Η διχαστική πολιτική φυσικά δεν είναι ελληνική πατέντα. Για την ακρίβεια, η ελληνική κυβέρνηση περίμενε να δει πώς θα κινηθούν άλλα κράτη του εξωτερικού για να κοπιάρει. Κοπιάρει όμως τις πιο αντιδραστικές πολιτικές, για άλλη μια φορά, στα βήματα που βάδισε για παράδειγμα το Κρεμλίνο.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ανεμβολίαστοι θα απαγορεύεται να παρακολουθούν αγώνες και παραστάσεις, ενώ στο Καζακστάν θα απαγορεύεται να πηγαίνουν σε μπαρ, σινεμά, ή να ταξιδέψουν εκτός της χώρας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως όσοι δεν έχουν ανοσία δεν θα μπορούν να εργάζονται σε φυσικούς χώρους, και θα μπορούν να ασκούν μόνο τηλεργασία, όπου αυτό θα επιτρέπεται.

Στις Φιλιππίνες, ο Duterte προειδοποιεί πως όσοι δεν εμβολιαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα απειλούνται με ποινές φυλάκισης, χωρίς ακόμη να έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την άλλη, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις όπως η βρετανική Pimlico Plumbers, θέτουν ως βασικό ζητούμενο για πρόσληψη στην εταιρεία να είναι ο υποψήφιος υπάλληλος πλήρως εμβολιασμένος.

Μέχρι και οι Μακρόν και Μέρκελ εμφανίζονται δυστακτικοί στο να προχωρήσουν σε πολιτική διπόλου. Το είπαν και στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η πολιτική της ΕΕ διαμορφώθηκε πάνω στην αυτοδιάθεση του πολίτη έναντι του εμβολίου ως προς τα ταξίδια, με το πιστοποιητικό να αφορά τόσο εμβολιασμένους, όσο και ανεμβολίαστους με τεστ.

Ωστόσο, ακόμη και σε συνολικό επίπεδο, η Ένωση επικοινωνιακά αλλά και πρακτικά, δεν έχει καταφέρει να ηγηθεί και να εμπνεύσει. Μη ξεχνάμε πως τα λάθη με τη διάθεση του AstraZeneca ξεκίνησαν σε κοινοτικό επίπεδο και εντάθηκαν σε τοπικό.

Συνολικά, τα μέτρα διευκόλυνσης προς τους εμβολιασμένους θα μπορούσαν πράγματι να αποδώσουν καρπούς. Στον αντίποδα, τα τιμωρητικά μέτρα θα μπορούσαν να “παγιώσουν” ένα ανομοιογενές υποσύνολο του πληθυσμού, που όμως σε όρους υγειονομικής κρίσης δεν μπορεί να απομονωθεί με κανένα τρόπο. Ηθικά και πρακτικά, δεν είναι εφικτή η περιθωριοποίηση εκείνων που η ίδια η άρχουσα τάξη του τόπου δεν κατάφερε να πάρει μαζί της στην επιχείρηση “Ελευθερία”.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως τα εμβολιαστικά ποσοστά στις ηλικίες άνω των 60 ετών δεν είναι προς το παρόν πολύ υψηλά, ενώ πολλοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους πως το φθινόπωρο θα έχουμε και τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες, χωρίς όμως κανείς να είναι απόλυτα σίγουρος για αυτό.

Άρα μήπως θα ήταν αποδοτικότερη λύση το να δοθούν οριζόνται κίνητρα ή “διευκολύνσεις” προς όλους ανεξαιρέτως; Με μικρές ή μεγαλύτερες οικονομικές παρεμβάσεις με τρόπο στοχευμένο; Με θεσμοθετημένες ημέρες αδείας για τον εμβολιασμό; Μήπως θα έπρεπε να γίνουν ουσιαστικές καμπάνιες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης με απόλυτη διαφάνεια ως προς τις οικονομικές χρηματοδοτήσεις;

Μήπως να προχωρούσαν σε στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης προς συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού (π.χ. για τις εγκύους) επενδύοντας στη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα, κάτι που αναφέρουν ως ορθότερη πρακτική οι μεγαλύτερες επιστημονικές έρευνες; Δεδομένου ότι η τρίτη δόση, είναι πιθανό να μας έρθει σε λίγους μήνες.

Το άσχημο είναι πως στα δικά μου “αυτιά”, οι ρητορικές Άδωνι και Σκέρτσου απηχούν μια σκοτεινή αλήθεια: Λεφτά από την ΕΕ, τέλος. Ο,τι δώσαμε δώσαμε, η οικονομία δεν θα ξανακλείσει, προχωράτε μόνοι, χωρίς να υπάρχει πίεση από τη πλευρά μας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα.

Ο Έλληνας το έχει βιώσει όλο αυτό και δεν του αξίζει να το βιώσει ξανά, όντας διχασμένος. Πάνω σε αυτή τη λογική διατυπώνεται και η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεν, καλό θα ήταν δε, να μαζέψει τα δικά της στελέχη που “χαιδεύουν” τους συνωμοσιολόγους, αν θέλει να μιλήσει στην καρδιά του μέσου πολίτη.

Κοντολογίς, όποιος έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, πρέπει να πάει να τη κάνει. Να την κάνει για τον ίδιο και τους οικείους του, για το κοινό καλό και την επόμενη μέρα πραγματικής ζωής.

Να μην το κάνει για κανένα προνόμιο, για κανένα επίδομα, για κανένα ψηφοθηρικό χρηματισμό και για καμία ποινή.

Τα πενηνταράκια είναι η πιο τρανή απόδειξη πως η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης έχει αποτύχει παταγωδώς και όσες απειλές και αν προκύψουν, ο κύριος υπαίτιος είναι ένας. Ας παραδεχτούν πως αποποιούνται την ευθύνη γιατί δεν υπάρχουν αποθεματικά.

Ή ας αλλάξουν ρότα πριν καταλήξουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα