Η αυτοκριτική άργησε μια μέρα

O Αλέξης Τσίπρας
O Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον δεύτερο πόλο άσκησης εξουσίας της χώρας. Ο πρωθυπουργός το ξέρει αυτό καλά, αλλά οφείλει να προσεγγίσει και πάλι τους κεντρώους του εκλογικού κοινού.

Μία φράση ξεχώρισε σήμερα στη ρητορική που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας. Πολύ απλά το "κάναμε λάθη και τα αναγνωρίζουμε".

Όλοι ξέρουμε πως στην πολιτική, και δη στη διαχείριση εξουσίας, δεν υπάρχει παραδοχή χωρίς "αλλά". Το "αλλά" θα ακολουθεί πάντοτε σε οποιαδήποτε διατύπωση αποδοχής ήττας. Ωστόσο, σε σχέση με τις σύντομες δηλώσεις του πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής, στην ομιλία του τη Δευτέρα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας, ο ίδιος έθεσε νέες παραμέτρους.

Την Κυριακή ξεδίπλωσε αυστηρά το δίλημμα του νέου δίπολου: Ή με τα μέτρα των πολλών, ή με την επιστροφή στη λιτότητα και το ΔΝΤ. Σήμερα, είχαμε και τη δέουσα αυτοκριτική, η οποία θα έπρεπε να είχε διατυπωθεί αρκετό καιρό πριν.

"Λάβαμε το μήνυμα, κάναμε λάθη. Καθήκον μας να αντιλαμβανόμαστε τις αγωνίες του λαού και τις ανάγκες του και να ανταποκρινόμαστε. Δεν πρέπει να λέμε τόσο το χειρότερο για τον λαό που επέλεξε τη Δεξιά, πρέπει να δούμε το πώς δεν θα ξανασυμβεί αυτό" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Κοινώς, η κύρια ευθύνη είναι δική μας, όχι των ψηφοφόρων.

Στη συνέχεια όρισε τους δύο πόλους εκ νέου, κάνοντας όμως ένα ευρύ κάλεσμα και προς εκείνους που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της κεντροδεξιάς, κάτι που είχε να κάνει τόσο καθαρά από την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε του Ιανουαρίου του '15, όταν το δίλημμα ήταν "μνημόνιο-αντιμνημόνιο".

"Οι εθνικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας έχουν διλημματικό χαρακτήρα για το ποιος θα κυβερνήσει. Η επιλογή θα καθορίσει και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη χώρα. Θέλω να απευθυνθώ σε όσους στάθηκαν κριτικά αλλά ανήκουν στον προοδευτικό χώρο αλλά ακόμη και προς τους συντηρητικούς που ξέρουν πως αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ θα μας γυρίσει πίσω. Στο προσκλητήριο αυτό δεν περισσεύει κανείς και καμιά και αυτό το δημοκρατικό προσκλητήριο αφορά τη μάχη της επόμενης Κυριακής και των εθνικών εκλογών. Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται".

Ακόμη, έδωσε το στίγμα του προοδευτικού μετώπου, όταν στάθηκε στην ήττα της ΧΑ που είδε τα ποσοστά της να συρρικνώνονται.

"Να καταλάβουν οι νέοι πως είναι ντροπή για την ιστορία του τόπου μας να ψηφίζουν ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή".

Και συνέχισε δίνοντας το σύνθημα της αποδοχής λαθών, της αυτοκριτικής στην οποία αναφέρθηκε και παραπάνω, αλλά κυρίως, της οργάνωσης και του επαναπροσδιορισμού μέσα στην κοινωνία. Πολλοί άλλωστε διατύπωναν το τελευταίο διάστημα την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφουγκράζεται σωστά τα παράπονα των γειτονιών. Ανάμεσά τους και ο κ. Φίλης.

"Να κάνουμε τον απολογισμό μας, να μιλήσουμε για τα λάθη μας, να οργανωθούμε, να ακούσουμε τον κόσμο. Το μέλλον του τόπου αποτελεί και το μέλλον της προοδευτικής συμμαχίας. Να μιλήσουμε με στοιχεία, να τους πούμε πως οι ψηφοφόροι που έδωσαν το αποτέλεσμα χθες είναι ίσος αριθμός με τον αριθμό που ψήφισε τη ΝΔ τον Ιανουάριο του '15 στη συντριπτική ήττα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ έχει πιάσει ταβάνι σε συσπείρωση, άρα ο αγώνας αυτός δεν έχει χαθεί. Να σεβαστούμε τους λόγους που δεν μας ψήφισαν κάποιοι, να ακούσουμε τους αναποφάσιστους και όσους δε μας ψήφισαν για να τους κερδίσουμε ξανά".

Σε αυτό έχει δίκιο, καθώς πράγματι σε απόλυτα νούμερα, η ΝΔ πέρασε το 1,5 εκ. ψηφοφόρων οι οποίοι την είχαν ψηφίσει στις πιο πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, πληρώνοντας το "μάρμαρο" της εφαρμογής του μνημονίου, της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και των Πρεσπών.

Τέλος ο κ. Τσίπρας, επιχείρησε να τονώσει τη ψυχολογία των παρευρισκομένων, προσπαθώντας να δώσει ένα σύνθημα νίκης, έστω και την τελευταία στιγμή, έστω κι αν φαντάζει μεγάλο outsider για τον τελικό γύρο που θα παιχτεί σε ένα μήνα.

"Το παιχνίδι θα κριθεί στην εθνική κάλπη, δεν κρίνεται στο πρώτο ημίχρονο, μη συμπεριφέρονται σαν αλαζόνες οι της αντιπολίτευσης, σαν κυβερνήτες από τώρα. Να κινητοποιήσουμε και να επιστρέψουν στην κάλπη όσοι μας είχαν ψηφίσει. Πήραμε το μήνυμα να μην αφήνουμε τον φανατισμό να επελαύνει στις ψυχές των ανθρώπων. Οι αντίπαλοι επένδυσαν τα πάντα σε μια ψήφο δικής μας τιμωρίας. Από αύριο να μας πουν τι προτείνουν και οι ίδιοι. Να αναδείξουμε το πρόγραμμα που κρύφτηκε πίσω από την αντι-ΣΥΡΙΖΑ εκστρατεία της ΝΔ. Να δείτε που μπορεί να μας βγει και σε καλό αυτό που έγινε χθες" κατέληξε ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να θυμίσει τις παλαιότερες δεξιές κυβερνήσεις και τα πεπραγμένα τους.

Αυτή θα είναι άλλωστε και η επιχειρηματολογία στη φαρέτρα του τις επόμενες βδομάδες μέχρι την τελική μάχη.

Το αν προλαβαίνει "το τρένο", θα φανεί, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επανακαθορίσει τη ρητορική του, την αποδοχή του στην κοινωνία, το όραμα που διατυμπανίζει και να διασφαλίσει τη συνοχή του, αφού πρώτα ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίσει το τοπίο εντός του ίδιου του κόμματός του.

Θα είναι ένα δεύτερο ξεκαθάρισμα, ίσως πιο δύσκολο από εκείνο του καλοκαιριού του 2015, αλλά σίγουρα, ένα αναγκαίο ξεκαθάρισμα.

SHARE:

24Media Network