Ισπανία: Η πόλη 1.400 κατοίκων που έκλεισε την πόρτα στον κορονοϊό

Ισπανία: Η πόλη 1.400 κατοίκων που έκλεισε την πόρτα στον κορονοϊό
Η Θαάρα ντε λα Σιέρα AP Photo/Emilio Morenatti

Η Θαάρα ντε λα Σιέρα της Ανδαλουσίας, μία πόλη 1.400 κατοίκων, αποφάσισε να αποσπαστεί από την υπόλοιπη Ισπανία παίρνοντας δραστικά και αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Στη νότια Ισπανία, στοιβαγμένα στους λόγους της Ανδαλουσίας, περικυκλωμένα από Σεβίλλη, Μάλαγα και Κάντιθ, βρίσκονται τα σπίτια 1.400 κατοίκων της Θαάρα ντε λα Σιέρα, μίας πόλης-φρούριο που στην μεσαιωνική περίοδο ήταν το Casus Belli Χριστιανών και Μαυριτανών, πριν αμφότεροι εκδιωχθούν και η πόλη καταληφθεί από τους Γάλλους.

Σήμερα, η ιδιαίτερη τοποθεσία της σήμανε ένα ακόμη ισχυρό πλεονέκτημα για την τοπική κοινωνία, ενώ αποτέλεσε και το έναυσμα για τη λήψη άμεσων, δραστικών και πολύ αυστηρών μέτρων από τον 40χρονο δήμαρχο της πόλης, Σαντιάγκο Γκάλβαν για την έγκαιρη αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στις 14 Μαρτίου, όταν η υπόλοιπη Ισπανία ανακοίνωνε περιοριστικά μέτρα και επέβαλλε την απαγόρευση της Ισπανίας σε κάθε άκρη της χώρας, ο Γκάλβαν πήρε την απόφαση να αποκλείσει την πόλη του από όλη την υπόλοιπη Ισπανία. Τι έκανε; Έκλεισε τις τέσσερις από τις πέντε πύλες της Θαάρα, ενώ η είσοδος στην πέμπτη γίνεται κάτω από αυστηρότατους και εξονυχιστικούς ελέγχους.

Έκτοτε, η Ισπανία έχει ξεπεράσει τους 10.000 νεκρούς και τα 100.000 κρούσματα, την ώρα που οι κάτοικοι της Θαάρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, ζουν ασφαλείας εντός των… τειχών, αποσπασμένοι από την υπόλοιπη χώρα.

Η είσοδος στη Θαάρα γίνεται μέσω της μοναδικής πύλης που παραμένει ανοιχτή και φυλάσσεται από έναν αστυνομικό, ενώ δύο άνδρες με προστατευτικές στολές απολυμαίνουν τα διερχόμενα οχήματα, πλέοντας ακόμη και τα λάστιχά τους. Παράλληλα, εντός της πόλης, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη το απόγευμα, ομάδα 10 κατοίκων απολυμαίνει και ψεξάζει όλους τους δρόμους, τις πλατείες και τις εξωτερικές όψεις όλων των κτιρίων.

Όταν τα φώτα πέφτουν στην πόλη, στους δρόμους βγαίνουν δύο αυτοκίνητα με φωτάκια και δυνατή μουσική, καλώντας τα παιδιά να βγουν στα μπαλκόνια τους, να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί τους. Επίσης, οι φόροι και οι λογαριασμοί νερού και ηλεκτρικού των τοπικών επιχειρήσεων πληρώνονται πλέον από το αποθεματικό του Δήμου, με τον Δήμαρχο να στέλνει αισιόδοξο μήνυμα πως “έχουν περάσει πάνω από δύο βδομάδες και φαίνεται ότι όλα έχουν πάει καλά” , ενώ τονίζει πως η πόλη του θα χρειαστεί οικονομική υποστήριξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα