ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Έως και 30% φθηνότερα αναπνευστήρες και μάσκες

Στιγμιότυπο από τις Βρυξέλλες με φόντο το κτίριο της Κομισιόν
Στιγμιότυπο από τις Βρυξέλλες με φόντο το κτίριο της Κομισιόν EUROKINISSI

Αναστολή φόρων και δασμών που επιβάλλονται σε ιατρικό εξοπλισμό κρίσιμο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναπνευστήρες, μάσκες, γάντια και τεστ για τον COVID-19 θα γίνουν έως και 30% φθηνότερα, αφού θα εισάγονται στην Ευρώπη χωρίς ΦΠΑ και δασμούς για τρίτες χώρες.

Όπως αναφέρει το Euronews, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του έτους και για τουλάχιστον τέσσερις ακόμα μήνες.

"Χρειαζόμαστε πολύ από αυτόν τον εξοπλισμό. Και μπορεί να είναι ακριβός. Για αυτό αποφασίσαμε να εξαλείψουμε , για κάποιο διάστημα, φόρους στις εισαγωγές ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού που γίνονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεσμεύτηκαν ότι θα ενισχύσουν από κοινού τις αδύναμες οικονομικά χώρες, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δεσμεύτηκε ότι το ΔΝΤ θα σπάσει τον «κουμπαρά» του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που έχει στη διάθεσή του για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Ήδη, το ΔΝΤ έχει εγκρίνει έκτακτες πιστώσεις σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν πως όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Κομισιόν
SHARE: