Pfizer: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό

Pfizer: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό

Ενώ φαίνονται να είναι πολύ θετικά τα νέα, αυτά είναι μόνο τα πρώτα κλινικά δεδομένα για αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο και δεν έχει περάσει ακόμη από τη διαδικασία αξιολόγησης

Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά της covid-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech προκάλεσε ανοσοαποκρίσεις σε 45 υγιείς εθελοντές, σύμφωνα με το technologyreview.com.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν έως και 2,8 φορές υψηλότερα από αυτά που βρέθηκαν σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Η μελέτη αφορούσε 45 άτομα, τα οποία έπρεπε να λάβουν είτε μία από τις τρεις δόσεις του εμβολίου είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Από τα πειράματα, παρατηρήθηκαν παρενέργειες όπως κόπωση, πονοκέφαλος και πυρετός – ειδικά σε υψηλότερες δόσεις. Οι ερευνητές αποφάσισαν να διακόψουν την υψηλότερη δόση των 100 μικρογραμμαρίων μετά τον πρώτο γύρο των θεραπειών. 

Ορισμένες προειδοποιήσεις

Ενώ φαίνονται να είναι πολύ θετικά τα νέα, αυτά είναι μόνο τα πρώτα κλινικά δεδομένα για αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο και δεν έχει περάσει ακόμη από τη διαδικασία αξιολόγησης. 

Τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο φανερώνουν θετικά δείγματα για την ανοσία στην covid-19, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα σίγουρα ότι εγγυώνται την ανοσία. Η Pfizer θα αρχίσει να διεξάγει μελέτες σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών, ξεκινώντας αυτό το καλοκαίρι. Στόχος της είναι να διαθέσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020. 

Μια κοινή προσέγγιση

Η Pfizer χρησιμοποιεί την ίδια πειραματική τεχνική με τη Moderna, μια από τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλιο. Και τα δύο εμβόλια έχουν σχεδιαστεί ώστε να προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση ενάντια στον κορονοϊό μέσω του RNA του.

Η μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει έναν γρήγορο τρόπο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, αλλά δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε άδεια χρήσης της θεραπείας. Επί του παρόντος, 178 εμβόλια βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. 17 υποβάλλονται τώρα σε κλινικές δοκιμές. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα