ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ύμνοι Bloomberg: Οι ταπεινοί Έλληνες δείχνουν πώς να χειριστούμε τον κορονοϊο

Περπάτημα τις μέρες του κορονοϊού, με φόντο την Ακρόπολη
Περπάτημα τις μέρες του κορονοϊού, με φόντο την Ακρόπολη EUROKINISSI

Εγκώμια του "Bloomberg" για την Ελλάδα και τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού. Χαρακτηρίζουν τη χώρα "παράδειγμα προς μίμηση".

Ένα κείμενο γεμάτο διθυραμβικά σχόλια για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κρίση του κορονοϊού δημοσίευσε το "Bloomberg", καταδεικνύοντας μάλιστα τη χώρας μας ως το παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο στην κρίση της πανδημίας.

Το εν λόγω άρθρο που αναφέρει ότι η Ελλάδα χλευάστηκε σαν το "προβληματικό παιδί" των Ευρωπαίων Εταίρων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σημειώνει ότι θα πρέπει να παραδειγματίσει όλες τις χώρες για τα αντανακλαστικά και τα μέτρα της στην πανδημία.

Μάλιστα, φιλοξενεί και τοποθετήσεις τόσο του Νίκου Χαρδαλιά, όσο και του Βασίλη Κικίλια.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του "Bloomberg":

"Μία χώρα 11 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αναφέρει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη, απολογισμός που απέχει πάρα πολύ από αυτούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, που έχουν μαζί σχεδόν 58.000 νεκρούς, με την κατάσταση να θυμίζει ίσως αυτή της Γερμανίας, για την οποία αναφέρεται ότι κατάφερε να δείξει υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά στην εξάπλωση του ιού.

"Οι Έλληνες επέδειξαν ετοιμότητα και έναν πειθαρχημένο πληθυσμό", γράφει το άρθρο, για να προσθέσει: "Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τους αξιωματούχους του να ετοιμάσουν σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον περασμένο Ιανουάριο. Γι' αυτό και εξήρε τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα, τονίζοντας ότι η παραμικρή παρέκκλιση μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες.

Τα μέτρα ελήφθησαν νωρίς με στόχο να προστατέψουν το εθνικό σύστημα υγείας και περιελάμβαναν τη συγκρότηση μιας επιδημιολογικής επιτροπής, ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, προσπάθειες για πληροφόρηση του πληθυσμού και στενές επαφές με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς υγείας, όπως είπε γραπτώς ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο Bloomberg.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είδε τη δημοτικότητά να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων από τις 10 Μαρτίου, μόλις 13 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου από κοροναϊό, στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως κινηματογράφοι, γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις ημέρες. Μία εβδομάδα μετά, ακολούθησε το lockdown, που περιελάμβανε και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων. Η Ελλάδα, εκτός του ότι απέφυγε την εξάπλωση του ιού, έχει και τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογο πληθυσμό.

Ο Μητσοτάκης διέταξε την κατάρτιση σχεδίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και το ενεργοποίησε αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα, γεγονός που κατέστησε δυνατό τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού από πολύ νωρίς, όπως μας είπε τηλεφωνικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι τα 2/3 των Ελλήνων παρακολουθούν τις καθημερινές ενημερώσεις από τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Ο Χαρδαλιάς καλεί κάθε φορά τους πολίτες να τηρούν τους περιορισμούς και να μην θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν κάνει, χρησιμοποιώντας τη φράση που έχει καθορίσει και την κρίση στην Ελλάδα:  "Μένουμε σπίτι".

Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να τηρηθεί αυτή η στάση και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, με κορύφωση από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα. Για την ώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει ως τις 27 Απριλίου.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνο για την επιστροφή του λαού στην κανονικότητα, κάτι που θα γίνει "σταδιακά και όχι αυτόματα", όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας".

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι αξιωματούχοι επέμειναν στις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα από την πρώτη υπόθεση: "Έχουμε ένα πολύ ισχυρό σύστημα ανίχνευσης και μία πλατφόρμα για την παρακολούθηση όσων βρίσκονται στην καραντίνα", είπε. Κάποια στιγμή, παρακολουθούνταν μέχρι και 29.000 άνθρωποι.

"Αυτό βοήθησε να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση του κορονοϊού σαν έναν μικρό κύκλο της πανδημίας και να τον απομονώσουμε, ώστε όλοι αυτοί κύκλοι να μην συνδέονται ή διασταυρώνονται. Εναλλακτικά, θα είχαμε μία χιονοστιβάδα που θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πηγή: 

Bloomberg

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Απαγόρευση Κυκλοφορίας, Νίκος Χαρδαλιάς, Κικίλιας
SHARE: