Γυρίζουμε σελίδα με τον πολίτη στο προσκήνιο

Γυρίζουμε σελίδα με τον πολίτη στο προσκήνιο
Ελληνικό κοινοβούλιο Eurokinissi

Ο Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον" γράφει στο NEWS 24/7 για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι νίκες των σοσιαλιστών στη Γερμανία και την Πορτογαλία, στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022 αντίστοιχα, δημιούργησαν ευλόγως προσδοκίες για οριστική επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας στο πολιτικό προσκήνιο. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες ήττες σε Σουηδία και Ιταλία, μας υπενθύμισαν ότι σε ένα περιβάλλον ραγδαίων αλλαγών, ο δρόμος των σοσιαλδημοκρατών προς την ουσιαστική επανάκαμψη δεν είναι εύκολος και απαιτεί διαρκή αγώνα.

Σήμερα, η κρατική παρέμβαση επανέρχεται στο προσκήνιο για να διασώσει τις οικονομίες, να προσφέρει δημόσια αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες και να εγγυηθεί τη δίκαιη και αποτελεσματική μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας η οποία ανακοίνωσε την κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να εξισορροπήσει την εκτόξευση των τιμών, καθώς και την παροχή βοήθειας 200 ευρώ στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αντίστοιχα μέτρα είχε, εξ αρχής της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να εφαρμοστούν και στη χώρα μας όπως μείωση Φ.Π.Α στα βασικά αγαθά, αύξηση κατώτατου μισθού, εφαρμογή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, λύσεις που αγνόησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έως σήμερα ενισχύοντας την αισχροκέρδεια στην αγορά.

Οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών κατέδειξαν ότι η αυτορρύθμιση των αγορών όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά ούτε αυξάνει την κοινωνική ευημερία ούτε μπορεί να προσφέρει δημόσια αγαθά σε κρίσιμες περιστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας.

Ωστόσο, η «επιστροφή του κράτους» δεν συνεπάγεται αυτομάτως και την επιβεβαίωση των αρχών της σοσιαλδημοκρατίας. Επομένως, το μεγάλο ζητούμενο για τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι να ανακτήσουν την πολιτική δύναμη των οικονομικών ιδεών και κατ’ επέκταση, να δώσουν τη μάχη της ισχυρής τοποθέτησης στο μεγάλο ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών έχει ήδη παρουσιάσει μια επεξεργασμένη προγραμματική βάση πάνω στην οποία ευελπιστούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον πιο ασφαλές, πιο δίκαιο, πιο ελπιδοφόρο για την πατρίδα μας και ιδίως, τις νέες γενιές. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως φορέας των ιδεών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, διεκδικεί να είναι σταθερά η δημιουργική και προοδευτική δύναμη που θα προσφέρει στους πολίτες μια αξιόπιστη εναλλακτική πορεία για το μέλλον της χώρας, πέρα από το αδιέξοδο σήμερα της ΝΔ και το αποτυχημένο χθες του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίαρχο πολιτικό και κοινωνικό αίτημα είναι να μπει τέλος στον καθεστωτισμό και στην αδικία που προκαλούν οι συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ στο πεδίο της οικονομίας, των θεσμών και της δημοκρατίας με την αποκαθήλωση του δήθεν «επιτελικού» κράτους. Με το πρόγραμμά μας, λοιπόν, ξεδιπλώνουμε τον οδικό χάρτη για το παρόν και το αύριο της πατρίδας. Διεκδικούμε τη δίκαιη κατανομή των βαρών της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης μεταξύ κράτους, πολιτών και ιδιωτικού τομέα. Γιατί σήμερα, βιώνουμε έναν πληθωρισμό κόστους και κερδών, όχι ζήτησης και μισθολογικών αυξήσεων. Είναι απαράδεκτο λοιπόν οι πιο ευάλωτοι, τα μεσαία στρώματα αλλά και το ίδιο το κράτος, να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος.

Το Κίνημά μας είναι εδώ για να προσφέρει στον ελληνικό λαό μια ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που δίνει αξιοπρέπεια, ασφάλεια, προοπτική, στον κόσμο της εργασίας και ιδίως στους νέους εργαζόμενους, στη γενιά των αλλεπάλληλων κρίσεων, της επισφαλούς απασχόλησης, στους ανέργους, στους ανθρώπους που επλήγησαν περισσότερο από τις πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης.

Καταθέτουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που μειώνει τις ανισότητες, οι οποίες διευρύνθηκαν ραγδαία την τελευταία δεκαετία, προστατεύει τους πιο ευάλωτους και οικοδομεί ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος. Που θέτει, παράλληλα, τις βάσεις για τη δημιουργία ποιοτικού, πράσινου νέου πλούτου και αυξάνει την Εθνική Προστιθέμενη Αξία, δημιουργώντας έτσι μια πραγματικά ανθεκτική οικονομία.

Η δική μας πρόταση για το αύριο της χώρας στοχεύει στην οικοδόμηση ενός κράτους διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, αποκέντρωσης της εξουσίας. Που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας, να μπορούν να προκόβουν, να δημιουργούν οικογένειες με τις δικές τους δυνάμεις. Για να αναχαιτίσουμε έτσι, τον μείζονα εθνικό κίνδυνο του Δημογραφικού.

Στον πυρήνα της δικής μας πρόταση διακυβέρνησης βρίσκεται ο απόλυτος και αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στους Θεσμούς, στο Κράτος Δικαίου, στη Δημοκρατία. Γιατί η ευημερία, η ανάπτυξη αλλά και η ανεξαρτησία μιας χώρας στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα των θεσμών της. Χωρίς ισχυρούς, ανοικτούς και συμμετοχικούς θεσμούς, πώς θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε αξιοκρατικά τα κονδύλια ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μας μέχρι το 2027, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής;

Πώς αλλιώς θα διασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια αυτά δεν θα πάνε σε «ημέτερους», αλλά θα διαχυθούν σε όλες τις πραγματικά παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας;

Πώς θα υπάρξει μια ανοιχτή κοινωνία που θα αποκλείει κάθε μορφής διακρίσεις;

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν μπορεί να είναι άλλη από μια Ελλάδα και Ευρώπη θεσμικής ομαλότητας, δικαιοσύνης και προόδου.

*Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων που μοιράζονται σκέψεις και απόψεις για την Ελλάδα και τη θέση της στο μέλλον. Ανακαλύψτε περισσότερα στο αφιέρωμα “2023: Η Ελλάδα Στο Μέλλον”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα