Οι πιο συχνές απορίες του κόσμου για τα Πούλιτζερ

Οι πιο συχνές απορίες του κόσμου για τα Πούλιτζερ
Ο Κέντρικ Λαμάρ έγινε το 2018 ο πρώτος που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ μουσικής σύνθεσης και δεν ήταν του χώρου της κλασικής μουσικής. @2021 AP Photo/Bebeto Matthews

Ποιες είναι οι δέκα πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν κάνει όσοι έχουν Googlαρει το όνομα 'Τζόζεφ Πούλιτζερ'. Ο άνθρωπος που έμαθε στους Αμερικανούς να διαβάζουν εφημερίδες γεννήθηκε σαν σήμερα (10/4)

Η σημερινή ημέρα είναι (μεταξύ πολλών άλλων) και η ημέρα που γεννήθηκε ο Τζόζεφ Πούλιτζερ που πέρασε στην ιστορία ως ‘ο άνθρωπος που έμαθε στους Αμερικανούς να διαβάζουν εφημερίδες’. Ως εκδότης είχε ως όραμα να κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει η δημοκρατία. Όπως είχε πει, για αυτό χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για όλα οι πολίτες. Επειδή έχουν γραφτεί πολλά για τον ίδιο, αλλά και τα βραβεία που φέρουν το όνομα του, σήμερα θα δούμε ποιες είναι οι ερωτήσεις που έχουν κάνει περισσότερο από όλες όσοι έχουν αναζητήσει το όνομα του στo Google.

Πόσα βραβεία Pulitzer απονέμονται κάθε χρόνο;

Είκοσι ένα, εκ των οποίων τα 15 είναι δημοσιογραφίας. Κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότερες από 2.500 συμμετέχοντες -και όχι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι προκύπτουν κατόπιν απόφασης της Επιτροπής των Pulitzer -των 102 μελών, χωρισμένων σε 20 κατηγορίες Μια επιτροπή κάνει τις προτάσεις για τα δυο βραβεία φωτογραφίας. Οι περισσότερες είναι πενταμελείς, εκτός αυτής της δημόσιας προσφοράς, της ερευνητικής δημοσιογραφίας, του επεξηγηματικού ρεπορτάζ, των παρουσιάσεων και των σχολιασμών -αυτές έχουν επτά μέλη. Όλες οι επιτροπές για τα βιβλία, έχουν τουλάχιστον από 3 μέλη. Οι μετέχοντες στην επιτροπή για τη δημοσιογραφία δεν πληρώνονται. Οι άλλοι αμείβονται με 2.000 δολάρια το χρόνο -με τους επικεφαλής να παίρνουν 2.500 δολάρια.

Ποιος είναι ο νικητής με τις περισσότερες αναζητήσεις;

Ο ράπερ Kendrick Lamar, ο οποίος πήρε αυτό της μουσικής σύνθεσης, το 2018. Από το 1943 που δόθηκε για πρώτη φορά, έως τότε δεν είχε απονεμηθεί σε καλλιτέχνη που δεν ήταν της κλασικής μουσικής.

Πώς γίνεσαι υποψήφιος για βραβείο Pulitzer και πώς το κερδίζεις;

Οι υποψηφιότητες πρέπει να ‘ανήκουν’ σε μια από τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Κάθε επιτροπή από αυτές που διαβάσατε πιο πάνω, κάνει τρεις προτάσεις, με κάθε μία να ‘χει τουλάχιστον το 75% των προτιμήσεων. Στις επιλογές που υπάρχουν είναι και να μην δοθεί κάπου βραβείο. Στις προτάσεις και τις υποψηφιότητες είναι μόνο Αμερικανοί πολίτες, με τις εξαιρέσεις να είναι απειροελάχιστες και να έχουν να κάνουν με ιστορικό έργο.

Πώς ‘προέκυψαν’ τα βραβεία Pulitzer;

Ήταν αίτημα που είχε θέσει στη διαθήκη του ο Joseph Pulitzer, ο οποίος έκανε την περιουσία του ως εκδότης εφημερίδας και ‘αξιωματούχος’ στο Columbia University -που τα ‘τρέχει’ και είναι το πιο παλιό ινστιτούτο ύψιστης εκπαίδευσης της χώρας και ένα με τα μεγαλύτερα prestige. Δίνονται κάθε χρόνο, σε 21 κατηγορίες των εφημερίδων, περιοδικών, της online δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας και της μουσικής σύνθεσης. Στους 20 ο νικητής παίρνει 15.000 δολάρια -από το 2017, καθώς έως τότε ήταν 10.000 δολάρια.

Από ποιον πήραν το όνομα τους τα βραβεία Pulitzer;

Από τον Joseph Pulitzer. Ο γεννημένος στις 10/4 του 1847 (στην Ουγγαρία) εκδότης των εφημερίδων St. Louis Post-Dispatch και New York World, υπηρέτησε στον αμερικανικό Εμφύλιο, με τους Βόρειους και η πρώτη δουλειά που ‘έπιασε’ ήταν σε γερμανόφωνη εφημερίδα του Μιζούρι (Westliche Post). Μιλούσε ουγγρικά, γαλλικά, γερμανικά και έμαθε αγγλικά αφότου μετανάστευσε στις ΗΠΑ (το 1864). Έγινε μέλος των Ρεπουμπλικανών και εκλέχθηκε στο Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα του Μιζούρι, πριν πάρει πτυχίο νομικής και αγοράσει τις εφημερίδες που διαβάστε στην αρχή. Μεταξύ των καινοτομιών που παρουσίασε ήταν καθημερινές και περίεργες ιστορίες, σκάνδαλα και τον κίτρινο τύπο. Επιδόθηκε σε ανταγωνισμό με τον έτερο κορυφαίο εκδότη των ΗΠΑ, William Randolph Hearst, αφότου οι Κουβανοί επαναστάτησαν εναντίον της ισπανικής κυριαρχίας. Προέβησαν σε υπερβολές, όπως εξέφραζαν την οργή τους για τους Ισπανούς. Το Φλεβάρη του 1898, ανατινάχθηκε το αμερικανικό θωρηκτό Maine, το οποίο βυθίστηκε στο λιμάνι της Αβάνας. Το Κογκρέσο αντέδρασε στην κατακραυγή, με πολεμικό ψήφισμα εναντίον της Ισπανίας. Μετά τους τέσσερις μήνες πολέμου, ο Pulitzer αποσύρθηκε από την κίτρινη δημοσιογραφία.

Έκανε τη New York World τη μεγαλύτερη εφημερίδα των ΗΠΑ. Όντας πλούσιος, έδωσε χρήματα στο University of Columbia για να δημιουργήσει την πρώτη σχολή δημοσιογραφίας (το 1892). Αρχικά το πανεπιστήμιο απέρριψε την προσφορά. Μετά το θάνατο του Pulitzer, προστέθηκε η δημοσιογραφία στις επιλογές του ιδρύματος, με τα 2.000.000 δολάρια που έλαβε από τη διαθήκη του αποθανόντα. Το 1912 προέκυψε και το μεταπτυχιακό. 

Ποια είναι η εφημερίδα με τα περισσότερα βραβεία Pulitzer;

Οι New York Times, που το 2018 είχε 125. Σε ατομικό επίπεδο, ο Robert Frost (ποίηση), ο Eugene O’ Neill (θέατρο) και ο Robert E. Sherwood (θέατρο και βιογραφία) έχουν από τέσσερα στην κατηγορία ‘τέχνες και γράμματα’. Ισάριθμα έχουν στη δημοσιογραφία η Carol Guzy (φωτορεπόρτερ της Washington Post) και ο David Barstow των New York Times (ερευνητική δημοσιογραφία, δημόσια προσφορά και επεξηγηματικό ρεπορτάζ).

Ποιος είναι ο νεαρότερος σε ηλικία νικητής βραβείου Pulitzer;

Η Stephanie Walsh, που κέρδισε το βραβείο της φωτογραφίας το 1996, όταν ήταν 22 χρόνων.

Γιατί είναι σημαντικά τα βραβεία Pulitzer;

Υπάρχουν για περισσότερα από 100 χρόνια και καθιερώθηκαν μετά τη διαθήκη του ‘εθνικού ήρωα’ Pulitzer, ο οποίος πέρασε στην ιστορία ως αυτός που έμαθε στους Αμερικανούς να διαβάζουν εφημερίδες. Επίσης, νικητές αναδεικνύονται ποσοστό μικρότερο του 1% εκ των προτεινόμενων. Κάθε υποψηφιότητα, εν τω μεταξύ πρέπει να συνοδεύεται με 75 δολάρια.

Τι σημαίνει ‘βραβείο Pulitzer’;

Ο ορισμός που δίνεται στα λεξικά είναι “ένα από τα πολλά βραβεία που απονέμονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, για εξαιρετική δουλειά στη συγγραφή, το ρεπορτάζ ή τη μουσική σύνθεση”.

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για τα βραβεία Pulitzer;

Στην ιστοσελίδα τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα