Νέος ιστορικός περίπατος: Το Παγκράτι στα χρόνια της κατοχής

Νέος ιστορικός περίπατος: Το Παγκράτι στα χρόνια της κατοχής

Στο πλαίσιο του Athens History Walks, δύο Κυριακές του Φλεβάρη θα αφιερωθούν στο Παγκράτι και όσα έγιναν στην περιοχή στα χρόνια της Κατοχής.

Στο πλαίσιο του Athens History Walks, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης πραγματοποιεί έναν νέο ιστορικό περίπατο με θέμα το Παγκράτι στα χρόνια της Κατοχής. 

Ξεκινώντας από την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή, σκιαγραφεί τον χαρακτήρα της συνοικίας, τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή και τις σχέσεις τους με τους νέους κατοίκους. 

Ακολουθεί την ανάπτυξη των πρώτων εστιών αντίστασης και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή. Αναφέρεται στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και της οργάνωσης Χ στο Παγκράτι και εξετάζει κάποια από τα κύρια γεγονότα που χαρακτήρισαν την κατοχική καθημερινότητα στη συνοικία. 

Ο ιστορικός περίπατος εστιάζει στα παρακάτω θέματα:

1. Η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων του 1922 και η μετατροπή του Παγκρατίου σε σύνορο ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους κατοίκους της Αθήνας 

2. Οι καλλιτέχνες στην Αντίσταση. Το «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα 

3. «Ήθελα να φεύγω απ’ το σπίτι μου, να μην είμαι εκεί». Το Γυμνάσιο Παγκρατίου κέντρο της μαθητικής αντίστασης 

4. Το μπλόκο των Ταγμάτων Ασφαλείας στη Γούβα και η επιχείρηση αυτοκτονίας του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων 

5. Οικογένεια Κότσιρα. Επτά αδέλφια στο ΕΑΜ. Τέσσερα εκτελεσμένα από τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους 

6. «Άδειασε το Παγκράτι». Ο φόνος ενός Γερμανού αξιωματικού και η παράδοξη συνεργασία ΕΛΑΣ και Αστυνομίας για την αποφυγή αντιποίνων 

7. Οικογένεια Παπαγεωργίου. Η δράση της οργάνωσης Χ στο Παγκράτι 

8. «Το Παγκράτι είναι κόλαση». Η εκτέλεση του Νίκου Παπαγεωργίου από την ΟΠΛΑ και τα αντίποινα που ακολούθησαν.

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει προβολή και σχολιασμός σπάνιων φωτογραφιών από το Παγκράτι της εποχής και προσώπων που έδρασαν στις γειτονιές του. Η προβολή θα γίνει στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπύρου Μερκούρη 62 Παγκράτι). 

Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκαν δύο ημερομηνίες (Κυριακές 16 και 23 Φεβρουαρίου). Για κράτηση θέσεων επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.athenshistorywalks.com/pagrati

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα