Προειδοποίηση για κλείσιμο των δομών ανηλίκων από την PRAKSIS

Προειδοποίηση για κλείσιμο των δομών ανηλίκων από την PRAKSIS
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Την αναστολή λειτουργίας από 1η Ιανουαρίου των 11 δομών φιλοξενίας ανηλίκων της ανακοίνωσε η PRAKSIS, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πλέον αναζητείται τρόπος να μεταφερθούν άμεσα στις δομές φιλοξενίας τα 140 παιδιά που φιλοξενούνται. Υπό έλεγχο η κατάσταση σύμφωνα με τα υπουργεία.

Την απόφασή της να προχωρήσει σε κλείσιμο των 11 δομών φιλοξενίας ανηλίκων σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα, στις οποίες φιλοξενούνται περίπου 140 ασυνόδευτα ανήλικα, ανακοίνωσε η ΜΚΟ Praksis η οποία καταγγέλλει καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΜΚΟ, αναφέρει πως «Καθώς δεν έχουν εκταμιευθεί έως και σήμερα οι αιτούμενες δόσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων, αδυνατούμε εκ των πραγμάτων να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα των δομών φιλοξενίας (σίτιση παιδιών, πληρωμή μισθωμάτων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας, μισθούς εργαζόμενων και εργοδοτικές εισφορές, οικονομικές απαιτήσεις εκμισθωτών και λοιπών προμηθευτών)» κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη και συνάμα δυσβάσταχτη καθυστέρηση» στις εκταμιεύσεις των κονδυλίων για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της χρηματοδότησης και ένταξής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων (Τ.Α.Μ.Ε.Τ.Ε.Α.Α.Π). Παράλληλα, οι 150 εργαζόμενοι της ΜΚΟ παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο, ενώ σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των ξενώνων θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Συγκεκριμένα, η PRAKSIS επιρρίπτει τις ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών, Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και ενημερώνει πως θα προχωρήσει σε κλείσιμο των δομών από την 1η Ιανουαρίου 2019, λέγοντας ταυτόχρονα πως «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και η τοποθέτηση όλων των παιδιών σε ασφαλείς χώρους φιλοξενίας, το οποίο αποτελεί και πρωταρχικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά τους, πηγές του News 24/7 αναφέρουν πως τόσο από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα για τα ασυνόδευτα ανήλικα, όσο και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να μείνουν στον δρόμο τα 140 ασυνόδευτα ανήλικα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που η αρμοδιότητα της εκταμίευσης των κονδυλίων έχει περάσει στο ελληνικό κράτος και δεν βρίσκεται πλέον στην Ύπατη Αρμοστεία, ακολουθούνται αυστηρότερες διαδικασίες σε σχέση με πριν και συνεπώς πιο χρονοβόρες. αμφότερα τα υπουργεία πάντως εκφράζουν την βεβαιότητά τους πως η λύση θα βρεθεί εντός των ημερών και δεν θα μείνει κανένα από τα 140 παιδιά χωρίς στέγη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα