Συρία: Μία δεκαετία κλείνει ο αιματηρός εμφύλιος

Συρία: Μία δεκαετία κλείνει ο αιματηρός εμφύλιος
Συρία. Φωτό αρχείου. AP

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία συμπληρώνει 10 χρόνια σφαγών. Οι εκτοπισμένοι έχουν φτάσει τα 11 εκατομμύρια.

Ο πόλεμος στη Συρία εισέρχεται την Κυριακή στο δέκατο έτος του, με το συριακό καθεστώς να έχει καταφέρει να διατηρήσει τα ηνία μιας χώρας ο πληθυσμός της οποίας είναι εξαντλημένος και η οικονομία της κατεστραμμένη, την ώρα που ξένες δυνάμεις με διαφορετικά συμφέρονται επεμβαίνουν έμμεσα ή άμεσα στις συγκρούσεις.

Τουλάχιστον 384.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότεροι από 116.000 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 με την αιματηρή καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μία ημέρα πριν την ένατη επέτειο από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χώρα Γκάιρ Πέντερσεν εξέφρασε τη θλίψη του για τη διάρκεια και τη «φρικτή» φύση της σύγκρουσης, «απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της διπλωματίας». Χάρη στο Ιράν και τη Ρωσία, συμμάχους της Δαμασκού, και έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακαταλάβει μετά το 2015 τις περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι Σύροι αντάρτες και πλέον ελέγχει περισσότερο από το 70% της χώρας.

Βασικό μέτωπο του πολέμου τώρα είναι η επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, όπου από τις αρχές Μαρτίου επικρατεί μια εύθραυστη εκεχειρία έπειτα από πολλούς μήνες επιχειρήσεων του συριακού στρατού. Βάσει της εκεχειρίας αυτής οι κοινές περιπολίες της Ρωσίας και της Τουρκίας, που στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στην Ιντλίμπ την Κυριακή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα «μια δεκαετία μαχών που προκάλεσε μόνο ερείπια και δυστυχία». «Οι άμαχοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Το 2011 η εξέγερση ξεκίνησε από την πόλη Ντεράα: έφηβοι εμπνευσμένοι από την Αραβική Άνοιξη στην Τυνησία και την Αίγυπτο έγραψαν στους τοίχους του σχολείου τους συνθήματα κατά του Άσαντ. Διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Μετά την καταστολή από το καθεστώς, εμφανίστηκαν οι πρώτες ομάδες των Σύρων ανταρτών. Η σύγκρουση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη μετά την άνοδο των τζιχαντιστών, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους, και την επέμβαση των ξένων δυνάμεων. Εξαιτίας του πολέμου περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να εκτοπιστούν εσωτερικά ή να γίνουν πρόσφυγες, με κάποιους από αυτούς να φτάνουν στην Ευρώπη. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, απήχθησαν ή αγνοούνται.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα, οι καταστροφές και η φτώχεια έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη», πρόσθεσε ο Πέντερσεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα