Βολιβία: Βία ένα μήνα πριν τις εκλογές, καταδικάζει ο ΟΗΕ

Βολιβία: Βία ένα μήνα πριν τις εκλογές, καταδικάζει ο ΟΗΕ
Η Τζανίνε Άνιες AP Photo/Juan Karit

Λιγότερα από έναν μήνα πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη της 18ης Οκτωβρίου, στη Βολιβία η πολιτική βία είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βολιβία καταδίκασε τη Δευτέρα τα βίαια επεισόδια τα οποία αμαυρώνουν την προεκλογική εκστρατεία στη χώρα των Άνδεων, καθώς απομένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, κι ενώ η πολιτική κρίση δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Λα Πας «καταδίκασε» τα «βίαια επεισόδια» που «θέτουν υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των πολιτών» κι εμποδίζουν «διάφορα πολιτικά κινήματα να κάνουν εκστρατεία», με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο ΟΗΕ παροτρύνει «όλες τις πολιτικές δυνάμεις» να φροντίσουν ότι «η εκστρατεία θα διεξαχθεί σε κλίμα ασφάλειας, ελευθερίας και μη βίας», με βάση «την ανοχή, την πολιτισμένη συμπεριφορά και τον αμοιβαίο σεβασμό».

Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών επικαλέστηκε ιδίως τα «γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου», όταν καταγράφηκαν «εννιά βίαιες ενέργειες» σε διάφορες πόλεις της Βολιβίας, εναντίον διαφόρων κομμάτων: αυτού του πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, κεντρώου υποψήφιου για την προεδρία, του Κινήματος προς το σοσιαλισμό (MAS) του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, αλλά και του τοπικιστικού κινήματος του δεξιού πολιτικού Λουίς Φερνάντο Καμάτσο.

Το Σαββατοκύριακο, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στιγμιότυπα που εικονίζουν ιδίως αυτοκίνητα του MAS που παρενοχλούνται από πολιτικούς αντιπάλους του. Πανό του κόμματος πυρπολήθηκαν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα