Διπλή απειλή: Τι ώρα θα κορυφωθούν θερμοκρασία και αφρικανική σκόνη σήμερα

Διαβάζεται σε 6'
Διπλή απειλή: Τι ώρα θα κορυφωθούν θερμοκρασία και αφρικανική σκόνη σήμερα
Το μεσημέρι είναι χρήσιμο να είμαστε σε εσωτερικούς, δροσερούς χώρους -καθώς απειλούμαστε από ζέστη και σκόνη. Microsoft

Οι έξοδοι σήμερα γίνονται διπλά επικίνδυνες, λόγω καύσωνα, αλλά και υψηλών επιπέδων αφρικανικής σκόνης. Δείτε πώς θα εξελιχθεί η ημέρα.

Ο καύσωνας είναι κοντά μας και μαζί του θα έλθει μέσα στην ημέρα και η αφρικανική σκόνη που θα φτάσει σε επικίνδυνα, για την υγεία, επίπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το μεσημέρι.

Στις 12 το μεσημέρι, πέραν της ζέστης θα έχουν μέτρια ποιότητα αέρα όλη η ανατολική ακτογραμμή της χώρας, συν τη βόρεια της Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη, με τη χειρότερη συνθήκη να είναι στην Αθήνα.

Όπου βλέπετε πορτοκαλί ή βαθύ πορτοκαλί χρώμα, υπάρχει πρόβλημα -για την ακρίβεια, αυξημένα επίπεδα ρύπανσης, με μεγάλες συγκεντρώσεις ΑΣ2.5.

Tι κουβαλάει η αφρικανική σκόνη

Η σκόνη που φεύγει από την Αφρική και έρχεται στην Ευρώπη, συνήθως αποτελείται από ορυκτά σωματίδια από την έρημο Σαχάρα. Αυτά είναι

  • ορυκτά αργίλου (σχηματίζονται από τη διάβρωση των πετρωμάτων και μπορούν να συμβάλουν στην ικανότητα της σκόνης να συγκρατεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά),
  • σωματίδια θαλάσσιου αλατιού (οι καταιγίδες σκόνης μπορούν να μαζέψουν θαλασσινό αλάτι, καθώς ταξιδεύουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, προσθέτοντας ένα αλμυρό συστατικό στο μείγμα),
  • μικροοργανισμοί (η σκόνη μπορεί να μεταφέρει βακτήρια, ιούς, μύκητες και αλλεργιογόνα -συνήθως σε μικρές ποσότητες που δεν προκαλούν σημαντικό πρόβλημα υγείας για τους περισσότερους ανθρώπους εκτός και αν το φαινόμενο είναι πολύ έντονο) και
  • ανθρωπογενείς ρύποι (η σκόνη που παρασύρει ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει ίχνη ρύπων, όπως η σκόνη από βιομηχανικές δραστηριότητες. Βέβαια, αυτό δεν είναι τυπικό συστατικό).

Καταλαβαίνετε τώρα, γιατί πρέπει να προστατευτείτε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του European Environment Agency, το 2020 τουλάχιστον 238.000 κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέθαναν πρόωρα λόγω έκθεσης σε ρύπανση από ΑΣ2,5 άνω του επιπέδου των 5 µg/m3 των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Όπως επισήμανε η πρόβλεψη της ΕΜΥ, οι μετεωρολογικές συνθήκες σήμερα, ευνοούν τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα -με τους ανέμους να πνέουν δυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα νότια θαλάσσια 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα είναι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Τα επίπεδα συγκέντρωσης μικροσωματιδίων θα υποβαθμίσουν την ποιότητα του αέρα, σε βαθμό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνο και δη για άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις.

Όσοι ταλαιπωρούνται από αναπνευστικά νοσήματαάσθμα, βρογχίτιδα και αλλεργίες– επίσης θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εάν δεν προστατευτούν με τη χρήση μάσκας.

Aυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε από πονοκεφάλους, πονόλαιμο και θολή όραση, μαζί φυσικά με τα κλειστά παράθυρα στο σπίτι ή στην εργασία και τη χρήση μηχανήματος καθαρισμού αέρα, όπου υπάρχει.

Ακολουθεί μια χαρακτηριστική εικόνα του πόσο άσχημη θα γίνει σε λίγες ώρες η κατάσταση.

Ως προς τους αριθμούς που θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν,

  • από 0 έως 50 σημαίνει πως η ατμόσφαιρα είναι καλή,
  • από 51 έως 100 είναι μέτρια (αποδεκτή με τα ευαίσθητα στη ρύπανση άτομα να πρέπει να προσέξουν λίγο περισσότερο)
  • από 101 έως 150 είναι ανθυγιεινή για τις ευπαθείς ομάδες, παιδιά και ηλικιωμένους.
  • από 151 έως 200 είναι ανθυγιεινή για όλους (θεωρείται μη ασφαλές και οποιοσδήποτε μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τη ρύπανση του αέρα)
  • από 201 έως 300 είναι εξόχως ανθυγιεινή (απειλούμαστε όλοι).

Ο αέρας στις 17.00

Πώς θα είναι ο αέρας στις 17.00 Microsoft

H ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε θα αρχίσει να φθίνει όπως θα ανεβαίνει η θερμοκρασία και ιδιαίτερα από τις 14.00 και μετά.

Θα φτάσει στο χείριστο σημείο στις 17.00 (όταν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα γίνει ανθυγιεινή) και μετά σιγά σιγά θα αρχίσει να καθαρίζει και στις 21.00 θα μπορούμε να αναπνεύσουμε καλύτερα γενικά. Εξαιρουμένων των Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα παραμείνουν υψηλά μέχρι τις 22.00.

Ο αέρας στις 22.00

Η ποιότητα του αέρα στις 22.00 Microsoft

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Ακολουθούν φωτογραφίες που κάνουν απόλυτα κατανοητό το πώς θα κυλήσει η σημερινή ημέρα. Δείτε ποιες είναι οι πιο ‘καυτές’ ώρες, ώστε να αποφύγετε μετακινήσεις και ταλαιπωρίες.

H θερμοκρασία στις 11.00

Microsoft

Η θερμοκρασία στις 13.00

Microsoft

H θερμοκρασία στις 16.00

Το μεσημέρι είναι χρήσιμο να είμαστε σε εσωτερικούς, δροσερούς χώρους -καθώς απειλούμαστε από ζέστη και σκόνη. Microsoft

H θερμοκρασία στις 19.00

Μicrosoft

H θερμοκρασία στις 22.00

Microsoft

H θερμοκρασία στις 24.00

Microsoft

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα