Έκτακτο δελτίο καιρού: Καύσωνας μέχρι την Παρασκευή – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Έκτακτο δελτίο καιρού: Καύσωνας μέχρι την Παρασκευή – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Βουτιές σε παραλία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / EUROKINISSI

Νέο κύμα καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξει τη χώρα μας σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ. Πού θα κινηθούν οι θερμές αέριες μάζες τις επόμενες μέρες.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας για νέο κύμα καύσωνα που θα “χτυπήσει” τη χώρα μας τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας από την Τετάρτη (14-07-2021) έως και την Παρασκευή (16-07-2021) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι τα ηπειρωτικά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και θα κυμανθούν περί τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Ειδικότερα για την Αττική, η θερμοκρασία την Τετάρτη (14-07-2021) θα φτάσει τους 38 και την Πέμπτη (15-07-2021) και την Παρασκευή (16-07-2021) τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα στο Σαββατοκύριακο (17-07-2021 και 18-07-2021) στις περισσότερες περιοχές και μόνο κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί περί τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλυση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού

Οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι τα ηπειρωτικά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και θα κυμανθούν περί τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Σε σχετική μας ανάρτηση στο Twitter σημειώσαμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για καύσωνα, καθώς δεν πληρούνται τα όρια που είχαμε θέσει σε προηγούμενο δημοσίευμά μας. Εκδίδουμε πάντως αυτό το έκτακτο δελτίο, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρκετές κατηγορίες ατόμων.

Στον παρακάτω χάρτη εκτός από τις θερμές μάζες που έρχονται από την Αφρική μπορείτε να παρατηρήσετε ότι υπάρχει και άλλο θερμικό μέγιστο στο εσωτερικό της Τουρκίας. Όσο υπάρχει το μελτέμι στο Αιγαίο, αυτό το θερμικό μέγιστο δεν μας επηρεάζει, αλλά από την Πέμπτη προς την Παρασκευή που εξασθενούν οι βοριάδες υπάρχει τάση να μεταφερθεί μέρος των θερμών αερίων μαζών ανατολικότερα. Πρόσκαιρα όμως.

Το Σάββατο και ενώ το κυρίως κύμα της ζέστης θα βρίσκεται σε αποδρομή, ένα μέρος των θερμών αερίων μαζών θα βρίσκεται στα ανατολικά ηπειρωτικά και γι’ αυτό οι μέγιστες θερμοκρασίες τοπικά θα εξακολουθήσουν να φτάνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Από την Κυριακή και κυρίως την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη η θερμοκρασία επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα σε όλες τις περιοχές και αυτό διακρίνεται πολύ καλά στον επόμενο χάρτη που παρουσιάζουμε παρακάτω.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες σε περιόδους καύσωνα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα