Έκτακτο δελτίο καιρού: Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 41 βαθμούς

Έκτακτο δελτίο καιρού: Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 41 βαθμούς
Κόσμος στην παραλία του Αλίμου (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Από την Πέμπτη έως και την Κυριακή η χώρα θα βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα με το θερμόμετρο να κυμαίνεται απο 38 έως 41 βαθμούς ενώ σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη.

Οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Πέμπτη (24-06-2021) έως και την Κυριακή (27-06-2021) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται περί τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές λόγω τοπικών συνθηκών και να τους ξεπεράσουν.

Επισημαίνεται ότι το τετραήμερο Πέμπτης – Κυριακής θα σημειώσουν σταδιακή άνοδο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά.

Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη (24-06-2021) και την Παρασκευή (25-06-2021) θα φτάσουν τους 37 βαθμούς και το Σάββατο (26-06-2021) και την Κυριακή (27-06-2021) τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Η ανάλυση του φαινομένου από τον Θοδωρή Κολυδά

Υπενθυμίζουμε ότι στη διεθνή ορολογία δεν υπάρχει κοινός ορισμός του καύσωνα, καθώς  τα κριτήρια για τον ορισμό του διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής.

Ωστόσο σύμφωνα με την ελληνική μετεωρολογική πρακτική, στην ΕΜΥ χαρακτηρίζουμε ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Η μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
  • Η ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
  • Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Λόγω της παρατεταμένης ζέστης τις ημέρες που θα ακολουθήσουν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως ημέρες καύσωνα  ενώ σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία η ζέστη πρόσκαιρα θα υποχωρήσει τη ερχόμενη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα