Καιρός: Πάνω από τους 40 η θερμοκρασία – Εξασθένηση των ανέμων

Καιρός: Πάνω από τους 40 η θερμοκρασία – Εξασθένηση των ανέμων
Καύσωνας στην Αθήνα Eurokinissi

Τους 42 βαθμούς Κελσίου θα "αγγίξει" τοπικά το θερμόμετρο. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Ο καιρός με μια ματιά

  • Η θερμοκρασία σε άνοδο με μέγιστη τιμή τους 39 και τοπικά 40 με 41 βαθμούς στα ηπειρωτικά
  • Σχεδόν αίθριος καιρός
  • Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 5 στο Αιγαίο 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση

Γιατί η ζέστη θα κρατήσει πολύ

  1. Λόγω διατήρησης ισχυρού αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών πιέσεων) στα νότια
  2. Λόγω των καθοδικών κινήσεων της ατμόσφαιρας όπου οι μάζες συμπιέζονται και θερμαίνονται
  3. Λόγω της “κλασσικής” θερμής μεταφοράς από τις ακτές της Αφρικής

Το Σάββατο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τις θερμές ώρες της ημέρας 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και οι μέγιστες τιμές της θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς, ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός Αττική

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Ξέρετε ότι σαν σήμερα:

  • στις 23/7/1898 επικρατούσε λειψυδρία και μεγάλα ποσά σκόνης προκάλεσαν προβλήματα στον πληθυσμό.
  • Το 2002 είχαμε 40.2°C μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα.
  • Το 2007 σημειώθηκε 41.4°C μέγιστη θερμοκρασία στο Θησείο. Δασική πυρκαγιά στην Εύβοια με 2 νεκρούς πυροσβέστες.
  • Το 2014 είχαμε προβλήματα σε Βόλο και Σκόπελο από ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί σε Βόλο και Αγριά προκάλεσαν καταστροφές.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα