Καύσωνας: Καμίνι η Ελλάδα – Κίνδυνος από τη μεγάλη διάρκεια

Καύσωνας: Καμίνι η Ελλάδα – Κίνδυνος από τη μεγάλη διάρκεια
Καύσωνας στην Αθήνα. Άνδρας αναζητεί δροσιά στο συντριβάνι στο Σύνταγμα AP

Σε κλοιό καύσωνα η Ελλάδα. Η ζέστη θα κρατήσει έως και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος. Η ανάλυση του φαινομένου από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά για το NEWS 24/7.

O καιρός με μία ματιά

  • Μέχρι την Πέμπτη βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας με τιμές έως του 40 με 42 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά Από Παρασκευή περαιτέρω άνοδος
  • Οι άνεμοι στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες στα 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από την Παρασκευή
  • Σχεδόν αίθριος καιρός

Σήμερα Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και θα έχει μέγιστη τιμή στα βόρεια τους 37 με 39 βαθμούς , στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 31 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 28-07-2021

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε όλη σχεδόν τη χώρα. Ειδικότερα, στην ηπειρωτική Ελλάδα οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου). Στη νησιωτική Ελλάδα οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 29-07-2021


Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φθάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα έως 40 με 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-07-2021


Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και οι μέγιστες τιμές της θα είναι στα ηπειρωτικά περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ και οι ελάχιστες τιμές θα είναι υψηλές, πάνω από 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 31-07-2021


Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και οι μέγιστες τιμές της θα είναι στα ηπειρωτικά περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ και οι ελάχιστες τιμές θα είναι υψηλές, πάνω από 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός Αττική

Στην Αθήνα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός . Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 36 με 3 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ 10ΗΜΕΡΟ

Για τον καύσωνα

Το παρατεταμένο κύμα ζέστης θα επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες καθώς οι θερμές αέριες μάζες που βρίσκονται στις ακτές της Βόρειας Αφρικής με την βοήθεια του ανώτερου νοτιοδυτικού ρεύματος κινούνται προς την περιοχή μας και θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος, δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από θάλασσα ή που επηρεάζονται λόγω τοπικών συνθηκών (από καταβατικούς ανέμους).

Η παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα προσδίδει τα χαρακτηριστικά του φαινομένου ως επικίνδυνο και γι’ αυτό εκδόθηκε και το σχετικό δελτίο. Σήμερα, με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και με τις κατάλληλες υποδομές, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι κακό επικοινωνιακά να γίνεται η σύνδεση του με παλαιότερους καύσωνες, οι οποίοι δεν μας παραπέμπουν μόνο στην μεγάλη διάρκεια των θερμών ημερών, αλλά κυρίως στα θύματα. Η πολιτεία τότε δεν ήταν προετοιμασμένη και το ίδιο είχε συμβεί και στη Γαλλία το 2003.

Στις μέρες μας, που έχει υπάρξει πρόοδος, πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην σωστή λειτουργία των υποδομών, στα νοσοκομεία ή στους κλιματιζόμενους χώρους για τις ευπαθείς ομάδες καθώς και την αποφυγή δυσλειτουργιών επί θεμάτων όπως αυτό της ηλεκτροδότησης.

Τι να προσέξουν οι πολίτες

Οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει του καύσωνα.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα