Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί μέχρι την Καθαρά Δευτέρα

Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί μέχρι την Καθαρά Δευτέρα
Ανοιξιάτικος καιρός Eurokinissi

Ανεβαίνει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες, με τιμές πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Πώς θα κυλήσει ο καιρός μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα

Με θερμοκρασίες λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα ξεκίνησε ο Μάρτιος και με τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, από την Τετάρτη μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο ο καιρός θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά ξεπερνώντας μάλιστα και τις κανονικές τιμές για την εποχή.

Ποιες είναι οι κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή

Για τον Μάρτιο οι κανονικές τιμές για πολλές περιοχές της χώρας δίνονται από την Κεντρική Ιστοσελίδα της ΕΜΥ. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας γύρω στους 2 με 3 βαθμούς πάνω ή κάτω θεωρούνται φυσιολογικές, ενώ για τιμές μεγαλύτερες οι αποκλίσεις θεωρούνται σημαντικές όταν απέχουν πάνω από τους 6 βαθμούς από τον μέσο όρο. Στον πίνακα καταγράφονται τα πλήρη κλιματικά στοιχεία για τον σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας από το 1955 έως και το 2019 με αναφορές στη θερμοκρασία, την υγρασία τις ημέρες βροχής και γενικά των φαινομένων.

Όταν ανατρέξουμε σε προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες ημέρες και μου δείξουν την εικόνα για μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις, ξέρω τότε τι θα περιμένω για την περαιτέρω προοπτική του καιρού.

Στο παραπάνω μετεώγραμμα της Αθήνας διακρίνεται πολύ καλά η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι το Σάββατο και ακολούθως η πτώση της σε επίπεδα περίπου σαν τα σημερινά προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του μήνα.

Για την πρώτη εβδομάδα του μήνα όλα τα προγνωστικά στοιχεία συγκλίνουν για τιμές της θερμοκρασίας κοντά στα κανονικά για την εποχή, παρά τις πρόσκαιρες αποκλίσεις της.

Από πλευράς υετού θα βρισκόμαστε σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά, όπως διακρίνεται και στο μετεώγραμμα της Αθήνας αλλά και στα εβδομαδιαία προγνωστικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου.

Για την επόμενη εβδομάδα από 8 έως και 14 Μαρτίου θα έχω κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή ή λίγο υψηλότερες, παρά την πρόσκαιρη πτώση που θα έχω για λίγες μέρες μετά την ερχόμενη Δευτέρα.

Ίδιο θερμοκρασιακό σκηνικό προβλέπεται και για την υπόλοιπη Ευρώπη που θα επικρατήσουν και εκεί θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Από πλευράς βροχοπτώσεων προβλέπονται ποσά υετού λίγο πάνω από το κανονικό στα δυτικά τμήματα, καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει τάση να έρθουν κάποια συστήματα από την Κεντρική Μεσόγειο, τα οποία συνήθως αυτή την εποχή προκαλούν έντονες βροχοπτώσεις.

Σε γενικές γραμμές όλα τα στοιχεία συνηγορούν για καιρό χωρίς σημαντικά προβλήματα και με λογικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις. Δεν επεκτεινόμαστε πάντως να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για την Καθαρά Δευτέρα στις 15 του μηνός, παρότι στα μετεωγράμματα έχουμε μια πρώτη εικόνα, ακόμη και στα προγνωστικά του υετού που οριακά φτάνουν μέχρι εκεί.

Τις επόμενες μέρες θα σας δώσουμε νεότερα και πιο αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα