Καύσωνας: “Χτύπησε” κόκκινο και έγραψε ρεκόρ την Παρασκευή

Καύσωνας: “Χτύπησε” κόκκινο και έγραψε ρεκόρ την Παρασκευή

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημειώθηκαν σε κάποιες περιοχές της χώρας την Παρασκευή 25 Ιουνίου. Στο έλεος του καύσωνα η Ελλάδα.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας και τοπικά σε πολλές περιοχές ξεπεράσαμε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η “είδηση” της ημέρας όμως δεν επικεντρώνεται τόσο στους 41 °C της Λαμίας, Αγρινίου, Λάρισας, Κόνιτσας, Λειβαδιάς και Σερρών, αλλά στους 40 °C. της Κέρκυρας και τους 39 της Ζακύνθου που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών για τις δύο αυτές περιοχές.

Συγκεκριμένα για τέλη Ιουνίου οι πιο πρόσφατη υψηλή θερμοκρασία για την Κέρκυρα ήταν οι 38.0 °C από τις 24 Ιουνίου του 2002 και οι 35.6 °C. από τις 24 Ιουνίου του 1957!

Για την Ζάκυνθο η πιο πρόσφατη υψηλή θερμοκρασία ήταν οι 36.8 °C.και σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου 1997 και προφανώς οι σημερινοί αλλά και οι χθεσινοί 39 βαθμοί αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών για την συγκεκριμένη περιοχή

Σημειώνεται ότι τα στατιστικά κλιματικά δεδομένα της ΕΜΥ για την Κέρκυρα χρονολογούνται από το 1955 και για την Ζάκυνθο από το 1982.

ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ

Από τα ξημερώματα σήμερα στην ανάλυση του χάρτη στη στάθμη των 850 hPa εμφανίστηκε πάνω στο θερμικό ridge μια αποκομμένη θερμή μάζα κάτι που δεν φαινόταν τόσο έντονα στο προγνωστικά.

Σε σχετική ανάρτηση αναφέραμε ότι η απόκλιση δεν ήταν σημαντική για τις υπόλοιπες “ευπαθείς” περιοχές . όμως είχαμε σαφείς ενδείξεις ότι ακόμη και στα νησιά του Ιονίου οι θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα ήταν ικανές να προκαλέσουν υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια . Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τα νέα ρεκόρ όπως επαληθεύτηκε λίγες ώρες αργότερα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα