Καύσωνας: "Καμίνι" η χώρα το επόμενο τριήμερο - Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου

Στιγμιότυπο από την Πλατεία Συντάγματος εν μέσω του καύσωνα
Στιγμιότυπο από την Πλατεία Συντάγματος εν μέσω του καύσωνα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Έως και τους 42 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, ενώ μεγάλη θα είναι η διάρκεια της ζέστης. Η ανάλυση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Καύσωνας:


Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα και ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν ως εξής:

Στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς Κελσίου).

Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για την Αττική το επόμενο πενθήμερο η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παρόλο που αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη στα ανατολικά ηπειρωτικά, οι μέγιστες καθώς και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη σε υψηλά επίπεδα πιθανόν και μέχρι το τέλος του μήνα.

Καύσωνας:

Παρακάτω ακολουθεί ο δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) ο οποίος μας δείχνει με χρωματικές ενδείξεις πόσο έντονο είναι το φαινόμενο ανάλογα με την κλιματολογία κάθε περιοχής.

Επισημαίνουμε ότι παρότι χρωματικά δεν βρισκόμαστε για πολλές μέρες στο "βαθύ κόκκινο", εν τούτοις λόγω της μεγάλης περιόδου της ζέστης ο δείκτης δυσφορίας θα βρίσκεται και αυτός σε υψηλές τιμές , καθότι και το πεδίο των ανέμων θα είναι αρκετά εξασθενημένο

Η Μεταφορά των θερμών αερίων μαζών στη στάθμη των 850 hPa

Παρακάτω ακολουθούν οι προγνωστικές θερμοκρασίες για την ερχόμενη Δευτέρα σύμφωνα με την ΕΜΥ, όπου εμφανίζονται μέγιστες τιμές περί τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καύσωνας, Καιρός, Θοδωρής Κολυδάς, ΕΜΥ
SHARE:

24Media Network