Καύσωνας: Πού και πότε θα χτυπήσει “κόκκινο” ο υδράργυρος

Καύσωνας: Πού και πότε θα χτυπήσει “κόκκινο” ο υδράργυρος
Στιγμιότυπο από την πλατεία Συντάγματος, εν μέσω καύσωνα shutterstock

Τι δείχνουν τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα για το νέο κύμα καύσωνα. Η ανάλυση του φαινομένου από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Σε άρθρο μας για τον καιρό με αφορμή παλαιότερο κύμα ζέστης στη χώρα μας αναφερθήκαμε στον τρόπο, μετον οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις θερμές εισβολές στην κατώτερη ατμόσφαιρα (σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια) μελετώντας την στάθμη των 850 mb.

Αναφερθήκαμε αναλυτικά στη διαδικασία υπολογισμού της θερμοκρασίας στην επιφάνεια όπου στην προβλεπόμενη τιμή στη στάθμη των 850 hPa προσθέταμε κατά μέσο όρο 15 βαθμούς (διότι κάθε 100 μέτρα η θερμοκρασία πέφτει 1 βαθμό Κελσίου).

Με τις σημερινές μετρήσεις διαπιστώσαμε ότι οι θερμές μάζες βρίσκονται ακόμη μακριά από την περιοχή μας.

Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα παρατηρούμε ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται από την Παρασκευή και μετά με 26 °C και τοπικά ένα μέγιστο στους 28 °C σε αυτή τη στάθμη των 850 hPa . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην επιφάνεια προβλέπονται τιμές 26+15 =41 αλλά τοπικά και 28+15=43 °C , όπως αναφέρουμε και στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων.

Βέβαια λόγω των καθοδικών κινήσεων που δημιουργούνται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αντικυκλώνας (βαρομετρικό υψηλό) πάνω από μια περιοχή, έχουμε συσσώρευση θερμότητας στην επιφάνεια της Γης , καθώς ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί σαν ένα «καπάκι» μιας κατσαρόλας.

Αυτή η διαδικασία είναι ικανή σε τοπικό επίπεδο να ανεβάσει τη θερμοκρασία, ειδικά δε αν υπάρχουν και άλλες τοπικές παράμετροι (τοπογραφία εδάφους, καταβατικοί άνεμοι κα). Για τον λόγο αυτό οι σημειακές προγνώσεις σε πολλά μοντέλα δίνουν υψηλότερες αλλά και χαμηλότερες τιμές. Οι υψηλότερες τιμές εμφανίζονται στις περιπτώσεις που αναφέραμε προηγουμένως και οι χαμηλότερες , αν έχουμε την θετική επίδραση μιας θαλάσσιας αύρας ή αν βρισκόμαστε σε μεγάλο υψόμετρο.


Αυτές τις αποκλίσεις μπορείτε να τις δείτε μέσα από την επίσημη σελίδα της ΕΜΥ όπου παρατηρούμε ότι υπάρχουν πράγματι κάποιες περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με υψηλότερες τιμές. Καθημερινά αξιολογούμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και δεδομένης της καταστάσεως και του έντονου φαινομένου που βρίσκεται μπροστά μας στην πρόγνωση πολλών ημερών της ΕΜΥ, θα γίνεται αναφορά των μεγίστων θερμοκρασιών για το πρώτο τριήμερο αυτής της πρόγνωσης.

Στις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος παρατηρούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες προβλεπόμενες τιμές (μαύρη καμπύλη) θα διατηρηθούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ενώ αργότερα υπάρχει η τάση βαθμιαίας υποχώρησης του καύσωνα.

Με απλό και πιστεύω κατανοητό τρόπο σας παρουσιάσαμε κάποια εργαλεία της καθημερινότητάς μας κατά την επίπονη διαδικασία της πρόγνωσης του καιρού, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν για καλύτερη ακρίβεια. Πέραν όμως των τεχνικών εργαλείων ας μη ξεχνάμε ότι καιρός αποτελεί πρωτίστως μέρος ενημέρωσης και ορθής ενημέρωσης του κοινού και όχι τόσο μέρος εντυπωσιασμού. Αποτελεί πάντοτε είδηση.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα