Ντοκουμέντο κόντρα στο “χιονίζει κυρίως βράδυ”: Η ΕΜΥ έλεγε ότι θα υπάρξει ένταση από το πρωί

Ντοκουμέντο κόντρα στο “χιονίζει κυρίως βράδυ”: Η ΕΜΥ έλεγε ότι θα υπάρξει ένταση από το πρωί
Το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα INTIME NEWS

Παρότι ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως "συνήθως χιονίζει το βράδυ", η ΕΜΥ και ο διευθυντής της, Θοδωρής Κολυδάς, είχαν ξεκάθαρα γράψει πως θα χιόνιζε πολύ από το πρωί της Δευτέρας.

Συνεχίζεται η αποποίηση των ευθυνών από την κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίδα”, και την ολιγωρία του επιτελικού κράτους, το οποίο θα έπρεπε αν μη τι άλλο να προχωρήσει σε αργία από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για χιλιάδες πολίτες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη τοποθέτησή του το βράδυ του Σαββάτου, προσπάθησε να πετάξει την ευθύνη από τη κυβέρνησή του, και παρά την αρχική του συγγνώμη, ισχυριζόμενος εκ νέου πως οι μετεωρολόγοι δεν είχαν ενημερώσει εγκαίρως τις αρχές για όσα θα επακολουθούσαν.

Είναι η ίδια γραμμή που συνεχίζει να τηρεί η κυβέρνηση, παρότι έχει απαντηθεί πολλάκις πως από το βράδυ της Κυριακής η ΕΜΥ ενημέρωνε κατά την έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, πως το όλο φαινόμενο θα ενταθεί από νωρίτερα, σε ώρες αιχμής που ο κόσμος θα είναι στους δρόμους.

“Το χιόνι πέφτει βράδυ” και οι ευθύνες πέφτουν στο κενό

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι κανείς δεν είχε προβλέψει τη σφοδρότητα του φαινομένου.

“Ως προς το ζήτημα του χιονιού θέλω να σας πω κι εγώ ότι κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας. Και σε αντίθεση με άλλες χιονοθύελλες το χιόνι έπεσε μέρα μεσημέρι -συνήθως πέφτει βράδυ- και κανείς μετεωρολόγος δεν είχε προβλέψει ότι θα ρίξει μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια. Αν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτήν την  πρόβλεψη -δεν την έχουμε δυστυχώς γιατί είμαστε μία χώρα όχι πολύ εξοικειωμένη στα χιόνια, θα πρέπει να αποκτήσουμε και αυτή την τεχνογνωσία- προφανώς και θα είχαμε κλείσει την πόλη από την Κυριακή το βράδυ” έλεγε ο πρωθυπουργός. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, και διαψεύδεται από τα ντοκουμέντα.

“Θα χιονίζει από το πρωί. Όμως λίγο μετά το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα διατηρηθούν μέχρι ξημερώματα Τρίτης” ήταν για την ακρίβεια η διατύπωση του Θοδωρή Κολυδά την Κυριακή, όπως αναρτήθηκε στο Twitter.

Αναλυτικότερα, η ΕΜΥ στην πρόγνωσή της από το πρωί της Κυριακής, ανέφερε οτι τη Δευτέρα θα χιόνιζε από το πρωί. Στο σχετικό μετεώγραμμα της Ν. Φιλαδέλφειας προβλεπόταν ασθενής χιονόπτωση (0.1 mm) η οποία μετά το μεσημέρι την Δευτέρα στις 15:00 ήταν σημαντική (3.0 mm).

O Διευθυντής της ΕΜΥ αρχικά είχε κάνει ένα Tweet στο οποίο σχολίαζε ότι το σύστημα είχε αρχίσει να κινείται νοτιότερα και κατόπιν προβάλλοντας τις προγνώσεις της υπηρεσίας του σε απαντήσεις προς τους πολίτες, από το μεσημέρι της Κυριακής τους πληροφορούσε για την ένταση του κύματος χιονοπτώσεων το οποίο – με τα αρχικά δεδομένα – υπολογιζόταν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όμως, από νεότερα στοιχεία,  τα οποία παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ΕΜΥ στη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, προέκυψε ότι έχει υπάρξει αλλαγή των προγνωστικών που έδιναν ταχύτερη έναρξη των εντόνων φαινομένων στην Αττική. Για το γεγονός αυτό, είχαμε τοποθετηθεί και αναλυτικά. Είναι άραγε παραπάνω ξεκάθαρο, πως οι αρχές είχαν ενημερωθεί με απόλυτη ακρίβεια για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, και εν συνεχεία ακολούθησε το απόλυτο φιάσκο στο οποίο ενεπλάκησαν από ιδιώτες όπως η Αττική Οδός, αλλά και η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση σε ένα γαϊτανάκι για να θολωθούν τα νερά.

Πέραν των αντιπαραθέσεων στη Βουλή ωστόσο, είναι απορίας άξιον γιατί ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρότι έκανε ειδική αναφορά στην αποτελεσματική συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία παρότι εκείνη υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με βάση το ισχύον ΠΔ 161/97 και τον Νόμο 2292/95 (ΦΕΚ 35Α 15-2-1995) άρθρο 25 παρ. 8.

 

Σημειώνεται πως στην τοποθέτησή του, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, είπε ότι δεν έχουμε ραντάρ και αίθουσα επιχειρήσεων για να ξέρουμε το μέγεθος της χιονόπτωσης. Συγκεκριμένα, στη τοποθέτησή του στη Βουλή, είπε:

“Ξέρω τι σημαίνει κρίσεις, διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ανέλαβα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μου εμπειρία για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μηχανισμός πολιτικής προστασίας αλλά και για να συμβάλλω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να μπορέσουμε να υπερβούμε χρόνια προβλήματα. Τα άκουγα και τώρα που τα βιώνω αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα είναι. Πρόληψη, προετοιμασία και ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο. Χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση. Χρειαζόμαστε σύγχρονα ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε και τα είχαν οι μετωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέρουμε τον όγκο του χιονιού. τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέω για υπεκφυγή και δικαιολογία. Όλα αυτά λείπουν, κύριοι βουλευτές, και λείπουν σε πολλές χώρες γιατί η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους. Τη Δευτέρα αυτές τις ελλείψεις τις ζήσαμε”.

Και σε αυτούς τους ισχυρισμούς πάντως, ο Θοδωρής Κολυδάς είχε απαντήσει ως εξής:

“Ξέρατε ότι εκτός από τα πανάκριβα Doppler και Radar υπάρχουν και τα αντίστοιχα χαμηλού κόστους για τα χιονια ,τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο ερευνητικά όσο και επιχειρησιακά; Υπάρχει άραγε σχεδιασμός αγοράς τους ;” ανέφερε ο κ. Κολυδάς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα