Όσα γνωρίζουμε για την ισχυρή Γεωμαγνητική Καταιγίδα που θα “χτυπήσει” τις επόμενες ώρες τη Γη

Όσα γνωρίζουμε για την ισχυρή Γεωμαγνητική Καταιγίδα που θα “χτυπήσει” τις επόμενες ώρες τη Γη

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που από χθες, Κυριακή (23/04) επηρέασε την Ευρώπη, συνεχίζεται ακόμα και παράγει ορατό σέλας σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Φτάνοντας πολύ γρήγορα ένα CME χτύπησε το μαγνητικό πεδίο της Γης την Κυριακή (23/04), πυροδοτώντας μια σφοδρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G4.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στα μαγνητικά πεδία του Ήλιου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά του πεδία με έκλυση τεράστιας ενέργειας που συνοδεύεται με μία λάμψη.

Οι περιοχές που συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα είναι οι ηλιακές κηλίδες, που χαρακτηρίζονται από υψηλότερο ποσοστό μαγνητικής ενέργειας απ’ ότι αλλού και με το συμβάν αυτό εκλύεται μεγάλη ακτινοβολία. Υπάρχουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, στο στρώμα της κορόνας του Ήλιου -που βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανομοιόμορφων ηλιακών βρόχων.

Από την Κυριακή, 23 Απριλίου, το σέλας εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη με θεάσεις μέχρι τα νότια τμήματα της Γαλλίας. Έντονο κόκκινο σέλας αναφέρθηκε επίσης στην Κίνα.

Η καταιγίδα συνεχίζεται ακόμα και παράγει ορατό σέλας σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Οι θεάσεις μεσαίου γεωγραφικού πλάτους περιλαμβάνουν τη Βόρεια Καρολίνα, τη Γιούτα, το Κολοράντο, το Νέο Μεξικό, την Καλιφόρνια και την Οκλαχόμα αλλά από σήμερα το μεσημέρι υπάρχει τάση εξασθένηση.

“Ο παλμός είναι ακόμα ανεβασμένος”, ανέφερε ο Heiko Ulbricht, ο οποίος παρακολούθησε το aurora από τη Σαξονία της Γερμανίας. “Υπήρχαν φωτεινά πράσινα σημεία που χόρευαν στον ουρανό μέχρι το ζενίθ. Αυτή ήταν μια κατάσταση που δεν πρέπει να ξεχαστεί”, λέει.

Παρόμοιες πράσινες “σταγόνες” φωτογραφήθηκαν στην Πολωνία και τη Γαλλία. Πρόκειται για ασυνήθιστες καταστάσεις τις οποίες θα αναλύσουμε περαιτέρω αφού τελειώσει η καταιγίδα. Το σέλας στην Ευρώπη ήταν τόσο φωτεινό, που μπορούσε να φανεί ακόμη και από αστικές περιοχές με έντονο φωτισμό.

Ο Thomas Hunger στέλνει αναφορά από το Βερολίνο της Γερμανίας και λέει: “Διεξάγω περιοδείες για τα Northern Lights στο Tromsø της Νορβηγίας, αλλά δεν θα ονειρευόμουν ποτέ να δω σέλας από την πόλη μου, το Βερολίνο. Βγήκα στο μπαλκόνι και απόλαυσα ένα θέαμα που σε μια πόλη 4 εκατομμύρια κάτοικοι μπορεί να ήταν απλώς μια εμπειρία που θα μπορούσε να συμβεί μια φορά στη ζωή”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το σέλας θα εμφανιστεί σε περισσότερες από 30 πολιτείες στις ΗΠΑ πριν τελειώσει η νύχτα.

Πριν κλείσουμε σας προτείνουμε να διαβάσετε την περίπτωση όπου είχαμε σέλας και στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα