Καιρός: Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι πρόσκαιρη

Καιρός: Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι πρόσκαιρη
Χαμηλές θερμοκρασίες. Eurokinissi

Η πτώση της θερμοκρασίας θα έρθει, αλλά θα είναι παροδική. Θα ξεκινήσει από σήμερα με ένα πρώτο κύμα. Το δεύτερο κρύο κύμα θα έρθει την ερχόμενη Τετάρτη.

Πολύ συχνά αυτή την περίοδο την μεταβολή προς αλλαγή του καιρού «μηνάει» κάθε χρόνο στο λαό η γιορτή του αγίου Μηνά, στις 11 Νοεμβρίου, ενώ από χθες στη γιορτή του Αγίου Αντρέα, το κρύο πραγματικά «αντριεύει».

Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς στο kolydas.eu, στις αρχές, του Δεκέμβρη έχουμε τα «Νικολοβάρβαρα» οπότε «κάνει νερά και χιόνια» όπως λέει ο λαός μας, ενώ οι ναυτικοί συμπληρώνουν: «Τ’ αϊ-Νικολοβάρβαρα, κατεβασιές και χιόνια, μπουράσκας και τελώνια». Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται ακριβώς στη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας θα έρθει, αλλά θα είναι παροδική, ενώ οι πολλές βροχές βρίσκονται ακόμη σε αναμονή.

Η “πολυπόθητη” πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από σήμερα, με ένα πρώτο κύμα που έρχεται από την Ανατολική Ευρώπη, όπου η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει περισσότερο αισθητή στη κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι δύο παραπάνω χάρτες αναφέρονται στην στάθμη των 850 hPa -περίπου σε υψόμετρο 1500 μέτρων- στάθμη από την οποία οι μετεωρολόγοι μπορούν να προσδιορίσουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια.

Θα υπάρξει μεταβολή της θερμοκρασίας το επόμενο δεκαήμερο και το δεύτερο κρύο κύμα θα έρθει την ερχόμενη Τετάρτη.

Σχηματικά παρακάτω έχουμε τονίσει αυτή τη δεύτερη ψυχρή εισβολή.

Συνολικά η πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος θα είναι της τάξεως των 8 με 10 βαθμών Κελσίου. Από τους σημερινούς 17 βαθμούς της Φλώρινας τους 16 της Καστοριάς και τους 17 της Κόνιτσας θα πάμε σε μονοψήφιες τιμές με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Γενική Πρόγνωση 3-7 ημερών της ΕΜΥ γίνεται αναφορά ότι την Τετάρτη δεν θα λείψουν και τα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά (κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

Από την Τετάρτη και μετά η θερμοκρασία και πάλι θα ανέβει, όχι όμως στα επίπεδα των θερμοκρασιών που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα έχουμε τοπικές βροχές στα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα