Το “καλοκαιρινό” Πάσχα του 2021

Το “καλοκαιρινό” Πάσχα του 2021
Στινιότυπο από την παραλία του Αλίμου, την Κυριακή του Πάσχα, 2 Μαΐου 2021 Eurokinissi

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα σε όλη τη χώρα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα σε όλη τη χώρα , τιμές οι οποίες  πλησίασαν, και ακόμη έστω και οριακά ξεπέρασαν τα ρεκόρ του Μαίου προηγουμένων ετών. Οι τιμές αυτές στο παρελθόν κατά κανόνα είχαν καταγραφεί το τρίτο δεκαήμερο του μήνα και όχι στις αρχές Μαίου  όπως φέτος.

 

Από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ οι υψηλότερες τιμές  σημειώθηκαν στην Κάτω Τιθορέα με 37. 1 °C και  στη Σητεία με 36 βαθμούς Κελσίου.  Σημειώνουμε ότι για τον αυτόματο σταθμό της Κάτω Τιθορέας η τιμή αποτελεί ρεκόρ αλλά ο σταθμός είναι πολύ νέος (μόλις 10 ετών ) και δεν μπορούν να γίνουν καλές για να γίνουν καλές κλιματολογικές συγκρίσεις διότι χρειαζόμαστε ιστορία των σταθμών πάνω από 30 χρόνια . Αντίθετα στον σταθμό της Σητείας που έχουμε ιστορικά στοιχεία 6 δεκαετιών πααρατηρούμε ότι το προηγούμενο ρεκόρ για τον σταθμό ήταν οι 35.8 °C από τις 21 Μαίου 1973 . Έστω και κατά 0.2 βαθμούς φέτος είχαμε ρεκόρ για την περιοχή της Σητείας , όπως προκύπτει από αρχεία της ΕΜΥ τουλάχιστον των τελευταίων 60 ετών.

Η αμέσως φετινή υψηλότερη θερμοκρασία ήταν οι 35 °C στα Χανιά, το Καστέλι και στην Νέα Αγχίαλο , όπου καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των υψηλών τιμών διαδραμάτησαν οι καταβατικοί άνεμοι. Στα Χανιά παρότι για μήνα Μαίο η υψηλότερη τιμή είναι οι 39 βαθμοί από τις 26 Μαίου 1994 , εν τούτοις οι σημερινοί 35 βαθμοί απότελούν ρεκόρ για το πρώτο δεκαήμερο , καθώς μέχρι στιγμής η υψηλότερη τιμή που είχε σημειωθεί είναι οι 32.4 °C.

Στους 34 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στα Κύθηρα στη Λάρισα και στο Ηράκλειο , ενώ 33 °C είχαν η Σαντορίνη , οι Σέρρες η Μεθώνη , η Λαμία και η Μήλος . Μια μικρή έκπληξη αποτέλεσαν οι 33.4 °C στον νέο σταθμό της Γαύδου , ενώ στη Ρόδο στη Καλαμάτα και στο Άργος ο υδράργυρος έφτασε τους 32 βαθμούς , στη Κοζάνη, την Κω και την Σύρο τους 31 °C και 30 βαθμούς είχαν πάρα πολλές περιοχές όπως το Καστελόριζο το Τατόι , η Λέρος η Τανάγρα , η Ελευσίνα η Νάξος και η Φλώρινα.

 

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι καταβατικοί άνεμοι που ανέβασαν σημαντικά την θερμοκρασία, ενώ αντίθετα όπου επικράτησαν οι θαλάσσιες αύρες οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη και κατά 10 βαθμούς χαμηλότερες ,απ ότι σε διπλανές περιοχές που δεν επηρεάζονταν από τη θαλάσσια αύρα . Σημαντικό ρόλο για να μην έχουμε υψηλές θερμοκρασίες είχε η αυξημένη νέφωση όπως στην Αττική όπου στο Τατόι φτάσαμε μέχρι τους 30 βαθμούς . Αν ήταν ανοικτός ο καιρός η κατάσταση θα ήταν διαφορετική και θα μας θύμιζε πιθανόν το 1999 όπου σαν σήμερα 3 Μαίου του 1999 σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 34°C στη Νέα Φιλαδέλφεια και 36°C στη Λάρισα.

 

Σήμερα πάντως θα είναι η τελευταία μέρα ζέστης όπου πάλι θα έχουμε ανάλογες θερμοκρασίες καθώς θα επικρατούν δυτικοί καταβατικοί άνεμοι στην Ανατολική Στερεά τη Θεσσαλία και την Ανατολική Πελοπό0νησο όπου θα ανεβάσουν τοπικά τον υδράργυρο στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα