Το θερμόμετρο τραβά την ανηφόρα – Θα ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς;

Το θερμόμετρο τραβά την ανηφόρα – Θα ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς;
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται να είναι το Σαββατοκύριακο. Η αναλυτική πρόγνωση και οι προβλέψεις για το πού θα φτάσει η ζέστη. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις μέγιστες θερμοκρασίες.

Σε κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί σήμερα η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα και δεν θα ξεπεράσει τους 35 με 36 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Από αύριο όμως θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής θα κινηθούν βορειοανατολικά και θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας από τα δυτικά.

Το Σάββατο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας τους 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι τα Δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και μερικώς της Στερεάς Ελλάδος.
 

Σύμφωνα με τα δεδομένα του προγνωστικού μοντέλου που χρησιμοποιεί η ΕΜΥ παρατηρούμε ότι στη Βόρεια Ελλάδα δεν προβλέπονται τιμές πάνω από 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα είμαστε περί τους 35 με 37 βαθμούς και μόνο σε τοπικό επίπεδο η θερμοκρασία θα φτάσει οριακά και τους 39 με 40 βαθμούς και αυτό αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.
 

Την Κυριακή ολοκληρώνεται η θερμή μεταφορά στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και αυτό αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη Ευρώπης.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, αυτή τη θερμή μεταφορά μπορούμε να την κατανοήσουμε αν δούμε το σχετικό μετεώγραμμα της στάθμης των 850 hPa πάνω από την περιοχή μας, εν προκειμένω για την Αθήνα στο παρακάτω διάγραμμα.
 

Στο παραπάνω διάγραμμα την Κυριακή η θερμοκρασία στα 850 είναι 22 βαθμοί περίπου αλλά τη Δευτέρα βρίσκεται στους 24 βαθμούς και αυτό μας οδηγεί στην εκτίμηση για 37 βαθμούς την Κυριακή (22+15=37) και 39 τη Δευτέρα ( 24+15=39) με τον τρόπο που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα .

Οι μέγιστες (αλλά και οι ελάχιστες τιμές) αποτυπώνονται στον αντίστοιχο χάρτη της ΕΜΥ , όπου δεν αποκλείονται και τιμές πάνω και από τους 40 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί ενδέχεται να συμβεί αυτό .

Οι μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς θα εμφανιστούν στη Δυτική Θεσσαλία και μερικώς στη Στερεά , εκεί που οι Δ-ΝΔ άνεμοι θα έχουν χαρακτηριστικά λίβα , ως καταβατικοί άνεμοι. Αντίθετα στα ανατολικά τμήματα αυτών των περιοχών που θα επικρατήσουν Ανατολικοί Νοτιοανατολικοί άνεμοι με χαρακτηριστικά θαλάσσιας αύρας θα δίνουν ανάσα δροσιάς με χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας .
 

Τη Δευτέρα παρότι στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα δυτικά οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν , στα ανατολικά θα παραμείνουν υψηλές κάτι που είδαμε και στο μετεώραμμα της Αθήνας παραπάνω . Γι αυτό τον λόγο θα παραμείνουν υψηλές οι θερμοκρασίες όπως αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη της ΕΜΥ , αλλά και στον παρακάτω χάρτη , όπου είναι εμφανής η επικράτηση των Δυτικών ανέμων ( που θα εξακολουθήσουν ως καταβάτες) να διατηρούν υψηλές τις θερμοκρασίες.

Σε αυτό το διήμερο ζέστης θα πρέπει να τονίσουμε οτι κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας και στις περιοχές όπου θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες η σχετική υγρασία θα είναι χαμηλή και θα βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 25%. Βεβαίως δεν πρέπει όλοι μας να ξεχνάμε ο,τι αυτές τις μέρες ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί .

Το κύμα της ζέστης θα υποχωρήσει αιαθητά την Τρίτη και τις επόμενες ημέρες με συνολική πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 με 8 βαθμούς , ενώ παράλληλα θα έχουμε και φαινόμενα αστάθειας κυρίως στα κεντρικά και τα Βόρεια ηπειρωτικά .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα